Rondje Haarzuilens met Kasteel De Haar in winterse sferen

Traditiegetrouw worden er aan het einde van het jaar veel overzichtslijstjes gepresenteerd. Van muzieklijsten, tot nieuwsoverzichten en jaarverslagen. Ook het Routebureau Utrecht blikt terug en concludeert: het was een roerig, maar vruchtbaar wandeljaar.

Wandelen was nog nooit zó populair. Uit de Nationale Wandelmonitor 2021 van Wandelnet blijkt al de massale toename van het wandelen afgelopen jaren. Bovendien geeft een overgrote meerderheid aan, ook na de coronapandemie te willen blijven wandelen. Dat vraagt om een lijstje, want wat waren nu de meest populaire wandelroutes op RoutesinUtrecht.nl? We tellen terug.

5. Rondje Linielanding

In 2021 kreeg de Nieuwe Hollandse Waterlinie als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam de status van UNESCO Werelderfgoed. Een groot deel van deze Nieuwe Hollandse Waterlinie ligt in de provincie Utrecht. Op nummer 5 van meest populaire wandelroutes van RoutesinUtrecht.nl staat Rondje Linielanding die langs maar liefst 4 forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie gaat. Bovendien wandel je over het Eiland van Schalkwijk, een prachtig natuurgebied in de Kromme Rijnstreek. De geoefende wandelaar wandelt graag de routevariant van 16 km, maar er is ook een kortere ronde van 10 kilometer.

wandelnieuws utr rondje linielanding manja herrebrugh

Even rust op een sfeervol bankje tijdens het Rondje Linielanding © foto Manja Herrebrugh

4. Stadswandeling Amersfoort

Ook stadswandelingen waren in 2021 populair op RoutesinUtrecht.nl. Dat komt mooi uit, want in de provincie Utrecht liggen mooie middeleeuwse steden die het ontdekken meer dan waard zijn. De meest fotogenieke stad is misschien wel Amersfoort en de Stadswandeling Amersfoort die door de binnenstad, de Koppelpoort, langs muurhuizen en de Onze Lieve Vrouwetoren gaat, was dan ook erg in trek. Een prachtige wandeling voor zowel inwoners als bezoekers van Amersfoort. En inderdaad, de route gaat langs veel fotogenieke plekjes.

wandelnieuws utr stadswandeling amersfoort

Stadswandeling Amersfoort 

3. Grachten en Werven Wandelroute

Wie de stad Utrecht zegt, denkt aan de Dom én aan de bijzondere werven en werfkelders langs de grachten. Deze bijzondere bouwwerken zijn in de middeleeuwen op particulier initiatief ontstaan. Het transport en de opslag van handelsgoederen heeft Utrecht veel voorspoed gebracht. Tegenwoordig vormen de grachten en werven een toeristische attractie met veel gezellige horeca. Elke gracht heeft zijn eigen sfeer en kenmerken. De wandelroute langs Grachten en Werven is een mooie stadswandeling waar het erfgoed van de grachten en werven samenkomt met de gezelligheid van de stad Utrecht. Niet voor niets dus heel populair op RoutesinUtrecht.nl.

wandelnieuws utr binnenstad utrecht winter grachten

Grachten en Werven Wandelroute: wandelen door de binnenstad van Utrecht

2. Kromme Rijnpad

Misschien wel de mooiste route van de provincie Utrecht. Het Kromme Rijnpad voert over oude jaagpaden, langs de rivier de Kromme Rijn tussen de steden Utrecht en Wijk bij Duurstede. De route is via het nieuwe wandelroutenetwerk apart gemarkeerd en in twee richtingen te volgen. Met 29 kilometer een flinke doorstapper, maar de wandeltocht is op te delen in kortere etappes en lokale ommetjes. Onderweg wandel je langs kastelen, het erfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, langs boomgaarden en door middeleeuwse dorpen. Een echte aanrader en terecht een van de meest populaire routes op RoutesinUtrecht.nl.

wandelnieuws utr kromme rijnpad

Het prachtige Kromme Rijnpad

1. Rondje Haarzuilens

De meest populaire wandelroute op RoutesinUtrecht.nl is het Rondje Haarzuilens. En terecht, want wat een mooie en gevarieerde wandelroute is dit. De route gaat langs het grootste kasteel van Nederland, door een jong bos dat nog volop in ontwikkeling is, door een middeleeuws dorp en langs speelnatuur voor kinderen. De route is met 6,6 kilometer niet zo lang, dus prima voor veel wandelaars. Voor de geoefende wandelaar is de route te verlengen met een wandeling door de kasteeltuinen. Ook is een bezoek aan het kasteel zeker aan te raden, zowel liefhebbers van erfgoed als gezinnen met kinderen! Ben je meer een natuurliefhebber? In het relatief nieuwe Parkbos de Haar kun nog echt genieten van de rust, ruimte en stilte. En dat alles op een steenworp afstand van de stad Utrecht.

Na deze top 5 nog niet uitgewandeld?

Je vindt de mooiste routes van de provincie Utrecht op de website van Routes in Utrecht.

Deel dit artikel