Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

In de maanden juni en julie waren er 2.811 natuurbranden in Nederland. Dat zijn er ruim twee keer zoveel als vorig jaar. Dat blijkt uit een inventarisatie van Brandweer Nederland onder 25 regio's. 

Vorig jaar waren er in dezelfde maanden 1213 natuurbranden, waaonder een groot aantal in wandelgebieden. ‘Er is door de brandweer heel hard gewerkt en dat bij regelmaat onder moeilijke omstandigheden’, zegt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland. ‘De hitte waarin onze mensen in deze periode van droogte moesten werken was vaak groot. De inzetten waren lang en inspannend, daarom zijn in veel gevallen extra maatregelen getroffen. Zo wisselden brandweercollega’s elkaar vaker af dan onder normale omstandigheden en werd extra drinken en eten aangevoerd.'

De brandweer was voorbereid op de natuurbranden. Er zijn meerdere preventieve maatregelen getroffen. Zo wordt er in tegenstelling tot de afgelopen jaren nog in de maanden juli en augustus gevlogen met surveillancevliegtuigjes en was er extra controle door politie en boswachters. Er zijn de voorgaande jaren al op verschillende locaties in de natuur extra waterputten gemaakt om snel aan water te kunnen komen. In alle grote natuurgebieden liggen calamiteitenroutes waardoor hulpdiensten snel ter plekke kunnen komen. Ook is door de regio’s veel aan publieksvoorlichting gedaan.

De brandweer heeft  afspraken met Defensie voor ondersteuning bij grote natuurbranden door militaire blushelikopters. Voor het eerst sinds 2014 is dit jaar weer gebruik gemaakt van heli-blussing, waarbij een helikopter met een grote waterzak pendelt tussen een brandhaard en een waterwinplaats.

Deel dit artikel