De laatste markering wordt aangebracht - © Fotostudio Wierd
De laatste markering wordt aangebracht - © Fotostudio Wierd

Gedeputeerde Jop Fackeldey heeft gisteren het vernieuwde Pionierspad officieel geopend. In het bijzijn van de Wandelnet-vrijwilligers die het 217 km Lange-Afstand-Wandelpad door de Noordoostpolder en Flevopolders hebben uitgezet, bracht Fackeldey de laatste markering aan.

'Steeds meer wandelaars willen Flevoland beleven en dat kan uitstekend via het Pionierspad. Pionieren zit in het DNA van Flevoland en via dit wandelpad kunnen we prima vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de polders. Er zijn in Flevoland de laatste jaren ook veel overnachtingsaccommodaties bijgekomen en gelukkig zijn er veel meer mensen die Flevoland willen beleven. Het wandelen van het Pionierspad sluit daar goed bij aan’, sprak hij.

Het Pionierspad biedt een mooie en bijzondere combinatie van oud en nieuw: de energieke sfeer van het pionieren en de sterke ondernemersgeest van de bewoners wordt weerspiegeld in het landschap en erfgoed van Flevoland. Maar liefst 171 km van het vernieuwde Pionierspad voert je als wandelaar door de Noordoostpolder en Flevopolders. Vooral in deze polders is de route vernieuwd en verbeterd.

Het pad gaat langs Unesco-Werelderfgoed Schokland en de Oostvaardersplassen, gelegen in Nederlands jongste Nationaal Park Nieuw Land. Via het Horsterwold en de stadsbossen van Almere eindigt het Pionierspad aan de andere kant van het Gooimeer in Muiden.

Wandelnet-directeur Ankie van Dijk benadrukt ook nog eens het grote economische belang van wandelen. ‘Wandelaars besteden meer dan 1,5 miljard euro per jaar in Nederland, waarvan jaarlijks bijna 25 miljoen euro in Flevoland. Circa 10 miljoen Nederlanders wandelen regelmatig en 850.000 daarvan houden van Lange-Afstand-Wandelpaden zoals bijvoorbeeld het Pionierspad.’

Het Pionierspad (LAW 1-2) loopt van Steenwijk naar Muiden en is 217 km lang. De LAW is wit-rood gemarkeerd in twee richtingen en verdeeld in elf etappes. De route-etappes met duidelijke kaarten en routebeschrijving zijn uiteraard digitaal beschikbaar op de website van Wandelnet.

Deel dit artikel