Wandelen bij Cothen © foto Jurjen Drenth en Hetty van Ooijen

Soms denk je dat er geen einde aan de winter komt, maar ineens is hij daar: de lente, hoera! Lammetjes in de wei, langere dagen, zon, een kleurige natuur en bloemen: tijd om erop uit te trekken! De lente-bucketlist van RoutesinUtrecht zet leuke wandelroutes op een rij die je deze lente niet mag missen.

Terrasje pakken

Wat is er lekkerder dan het lentezonnetje weer op je huid voelen na een koude en regenachtige winter? De terrassen zitten niet voor niets meteen vol als de zon zich weer voorzichtig laat zien. Deze mooie wandelroute bij Montfoort combineert wandelen met de leukste terrassen.

De Boergondische Wandelroute (13,7 km) is een gevarieerde wandeling door stad en ommeland, die cultuur en natuur prachtig combineert. Je wandelt dwars door Montfoort met gezellige terrassen én langs ambachtelijk geproduceerde streekproducten. Al wandelend genieten dus bij Molen De Valk, Kaasboerderij Doruvael, Fruitbedrijf van Lint, The Old Bakery en tot slot kun je lekker eten in Het Oude Stadhuis.

Bloesem opsnuiven

In de lente staat Utrecht in bloei! Bonte kleuren en heerlijke geuren. Het is vooral genieten van de bloesems. Deze bijzondere wandelroute Rondje Kersenpracht (8,0 km) leidt je langs prachtige fruitbomen die in bloei staan. En mochten de fruitbomen uitgebloeid zijn, dan is er nog genoeg over om van te genieten. Je wandelt langs het mooie Kasteel Rhijnestein, het centrale dorpsplein, korenmolen Oog in ’t Zeil en het fraaie inundatiesluisje van Cothen. Maak een tussenstop bij De Kersenhut of familierestaurant de Jonge Graaf om wat te eten en te drinken.

Picknicken en lammetjes aaien

Wat geeft je het ultieme lentegevoel? Picknicken en lammetjes aaien natuurlijk! Vooral kinderen vinden dit fantastisch. Daarom is deze wandelroute die je met je kinderen kunt doen, vol lammetjes en idyllische picknickplekken, een echte aanrader. 

wandelnieuws lammetje bloemetje shutterstock

Leuk voor de kinderen: lammetjes aaien tijdens wandelroute Heidestein © foto Shutterstock

Met de wandelroute Heidestein (4,5 km) loop je over heide, door naaldbossen en langs overblijfselen van een historisch landgoed. En als klap op de vuurpijl wandel je dwars door de kudde van de schaapskooi in Zeist! Onderweg vind je ook nog eens mooie picknickplaatsen en -bankjes.

Vogels spotten

De lente betekent ook nieuw leven! Naast lammetjes zien heel wat vogels het levenslicht. Ben je een echte natuurliefhebber en spot je graag vogels in het voorjaar? Dan mag je deze wandelroute Tussen Luistenboel en Zouweboezem (9km) niet missen!

Deze wandelroute gaat namelijk door hét vogelspotgebied tussen Lek en Linge: de Zouweboezem. Strijk neer bij het vogelkijkscherm en geniet! Uitgekeken? Wandel dan even door naar het verrassende, historische Ameide voor een tussenstop. 

wandelnieuws zouweboezem

Vogels spotten tijdens de wandelroute Tussen Luistenboel en Zouweboezem

Tuinen kijken

Utrecht kent weelderige tuinen waar je heel fijn doorheen kunt wandelen of even kunt uitrusten na een mooie wandel- of fietstocht. Deze wandelroute geeft je inspiratie om je eigen tuin lenteklaar te maken! Tijdens wandelroute Palmstad (6,5 km) verken je de omgeving van Doorn op de Utrechtse Heuvelrug en wandel je over de landgoederen Beukenrode en Moersbergen. En je kunt het Nationaal Bomenmuseum Gimborn bezoeken. Een prachtige 'tuin' met heel bijzondere bomen!

wandelnieuws doorn palmstad gooyerdijk jurjen drenth en hetty van ooijen

Verken de omgeving van Doorn tijdens de Palmroute © foto Jurjen Drenth en Hetty van Ooijen

Deel jouw lentefoto!

Heb je inspiratie opgedaan na het lezen van onze blog en ga je op pad? Deel na je wandeltocht je favoriete lenteroutefoto’s met RoutesinUtrecht op Instagram of Facebook. Geef je foto de tag @routesinutrecht en de hashtags #jebentzobuiten en #routesinutrecht mee. We zijn benieuwd!

Deel dit artikel