Tijd voor drinkpauze - én een selfie - in de natuur © foto Ad Snelderwaard

Dat wandelen en bewegen belangrijk zijn voor een gezond lichaam is inmiddels algemeen bekend. Regelmatige lichaamsbeweging heeft aanzienlijke voordelen, het verbetert de gezondheid op fysiek én mentaal vlak.

Maar wandelen is ook een sociale activiteit, je beleeft iets samen, geniet samen van de omgeving en wandelen biedt ruimte voor een goed gesprek. Zelfs als je alleen op pad gaat, want al wandelend is de kans groot dat je nog eens iemand tegenkomt.

De positieve effecten van wandelen op je brein

Beweging heeft naast fysieke voordelen ook positieve effecten op je mentale gezondheid. Zo kan wandelen je afleiding bieden van negatieve gedachten, je eigenwaarde vergroten en je gaat beter in je vel zitten. Volgens verschillende onderzoeken is lopen ook goed in de strijd tegen geestelijke ongemakken. Deze onderzoeken wijzen bijvoorbeeld uit dat wandelen de hersenactiviteit stimuleert. Daarbij vermindert het angst en depressies, slapeloosheid en stress.

wandelnieuws in herfst dorp vriendinnen bellopad by manja herrebrugh

Samen wandelen is 100% quality time © foto Manja Herrebrugh

Sámen wandelen doet meer

Maar wat als je niet zo veel zin hebt om alleen te wandelen? Of misschien vind je ‘samen eropuit’ gewoon gezelliger? Kies er dan vooral voor om sámen te gaan wandelen. Zo’n gezamenlijke wandeling is natuurlijk leuk, maar werkt vaak ook nog eens therapeutisch. Je kunt je ei even kwijt en je voelt je direct wat beter in je vel. Bovendien: wandelen ontspant.

Belangrijke redenen om samen te wandelen

Uit onderzoek blijkt dat wandelaars vooral alleen of met gezinsleden op pad gaan. Met elkaar plezier hebben en samen dingen beleven zijn belangrijke redenen om samen te wandelen. Al wandelend ontstaan dan ook de mooiste gesprekken. Je loopt ontspannen náást elkaar, dat biedt ruimte. Overigens hoeft samen wandelen niet per se te betekenen met je partner, kan ook een vriend of vriendin of met een wandelclub zijn.

wandelnieuws kasteel duurstede ad snelderwaard

Samen genieten van het prachtig gelegen Kasteel Duurstede © foto Ad Snelderwaard

De sociale effecten van wandelen

Wandelen is een sociale activiteit waarbij je andere mensen tegenkomt en ontmoet. Het blijkt dat wandelen leidt tot meer sociale contacten. Ga je alleen wandelen? Sta open voor toevallige ontmoetingen met andere mensen. Het kan mooie gesprekken opleveren. Als je thuis op de bank blijft zitten gebeurt dat zeker niet.

Wandelen ná tijden van corona

De belangrijkste redenen waarom mensen in coronatijd zijn gaan wandelen waren om fit en gezond te blijven of te worden, ontspanning en natuurbeleving.  Bijkomend effect van al dat wandelen is dat de helft van de wandelaars door het wandelen veel leuke plekken dicht bij huis heeft ontdekt. De keerzijde is dat ruim eenderde ook wel wat uitgekeken raakt op de eigen omgeving.

wandelnieuws schoenen by manja herrebrugh

Wandelschoenen aan en gaan! © foto Manja Herrebrugh

Nu het einde van alle coronamaatregelen toch echt in zicht lijkt: zullen we gewoon lekker door blijven wandelen met z’n allen? Is die therapeutisch en ontspannende wandeling niet altíjd goed voor lichaam en geest? Een wandeling in de frisse buitenlucht geeft nieuwe energie, maakt je hoofd leeg. En last but not least, te voet zie je andere dingen dan wanneer je bijvoorbeeld met de fiets eropuit gaat. Dus of je nu liever alleen of gezamenlijk op pad gaat, trek je wandelschoenen aan. Veel wandelplezier! 

Kijk voor de mooiste routes in Utrecht op de website van Routes in Utrecht.

Bron: Stichting Wandelnet

Deel dit artikel