© foto Shutterstock

Jongeren hebben in coronatijd massaal het wandelen ontdekt. Eén derde van alle jongeren wandelt nu meer dan vóór corona. Dat blijkt uit een onderzoek dat de ANWB en Wandelnet samen onder ruim 1.100 jongeren tot 30 jaar hebben gedaan. Jongeren zoeken vooral rust en ontspanning in een nogal druk en stressvol leven. En een frisse neus halen in de natuur helpt daarbij.

De jongeren tot 30 jaar wandelen vooral voor ‘rust en ontspanning’ (41%). De tweede reden is ‘om in beweging te blijven’ (34%); op de derde plaats staat ‘een frisse neus halen’ (32%). Het is echter ook een manier om te kunnen ontsnappen aan de dagelijkse drukte en om gelijk ook bij te praten met vrienden en vriendinnen. Het liefst maken deze jongeren een wandeling met één vriend of vriendin. De natuur c.q. het groen en rust en ruimte zijn voor jongeren het allerbelangrijkst bij de keuze van een wandelgebied. Deze jongeren lijken op zoek naar een zen-moment met rust, vrijheid en ontspanning. Het onderzoek toont verder aan dat jongeren sinds de coronapandemie ook gehecht zijn geraakt aan het wandelen.

De meeste jongeren omschrijven zichzelf als ‘avontuurlijke wandelaar’, als wandelaar die minder gebruik maakt van kant-en-klare routes. Verder gaan ze vaker last-minute op pad en willen ze graag nieuwe gebieden ontdekken. Waar het routepaaltje naar rechts wijst gaan zij naar links. De mobiele telefoon om eventueel de weg terug te vinden zit bij 84 procent in de achterzak (dus zó avontuurlijk is dit nu ook weer niet).

Doel van het onderzoek naar wandelende jongeren is het wandelaanbod (routes, wandelrouteplanners, informatie) en belangenbehartiging verder verbeteren.

Deel dit artikel