Wandelen met een ezel of het bos ontdekken door de ogen van een kind. De Winterbergse Wandelweek van 4 tot en met 11 augustus valt deze keer midden in de zomervakantie.

De Winterbergse Wandelweek is een manier om de veelzijdigheid van deze regio te ontdekken. Afwisselende wandelingen met diverse thema’s leiden de wandelaar langs bezienswaaardigheden en natuurmonumenten. De deelname aan een groot aantal van deze tochten onder begeleiding van een gids is voor kinderen en jeugdigen gratis. Zo toont de ranger hoe zacht de natuur kan zijn en vertelt hij een andere keer weer over het werk in het bos door de eeuwen heen.  Het is ook mogelijk om ontspannen mee te doen met yoga midden in de flora van een bergweide. De boslerares legt van alles uit over het bos rond de Kahler Asten. Je kunt de natuur lezen als een geschiedenisboek, zoveel sporen zijn er uit het verleden te vinden. Een avondwandeling over de oude Heidestraße eindigt bij de „Sheriff“, een gezellige boerenkroeg. Bijna als vanuit een vogelperspectief kunnen wandelaars op de route Sauerland Hoogtevlucht de zee van bomen en groene weides van boven bewonderen, die aan hun voeten zich tot diep in het dal uitstrekken. Een pauze is er bij het openluchttheater in Hallenberg.

Tegen een kleine vergoeding kan een gezin op een compleet andere manier de natuur intrekken: namelijk in het gezelschap van een ezel. Wie wil terugblikken in de miljoenen jaren oude historie van dit landschap, kan mee over een deel van de wandelroute Sauerland Hoogtevlucht en  het pirietmuseum in Dreislar bezoeken.

De unieke en soms ook grillige natuur op de ‘rug’ van Sauerland staat centraal bij de twee Hochheidedagen. Als voorafje voor de dan volgende Wandelweek is er op 4 augustus vooral voor kinderen veel spannends te beleven op de Kahler Asten. Ook is er een biologische wandeling en kunnen de deelnemers op z’n Sauerlands aardappels poffen. De dag daarop wandelen de afdelingen van de SGV in de regio met hun gasten naar Usseln: aan de „Kahler Pön“ zijn er themawandelingen.

Deel dit artikel