beach cleanup tour
Opruimtasjes uitdelen in Zandvoort © foto Rob van Wieringen / Stichting De Noordzee

De inschrijving van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2021 is vandaag geopend. Al sinds 2013 maakt de natuur- en milieuorganisatie Stichting De Noordzee samen met duizenden vrijwilligers elke zomer de héle Noordzeekust schoon. Alleen vorig jaar kon de Tour vanwege Covid-19 niet doorgaan.

De Cleanup Tour staat dit jaar in het teken van vervuiling door sigarettenfilters. Op toeristische stranden is dit het meest gevonden soort afval. De meeste mensen weten niet dat er plastic in zit. Eén sigarettenfilter kan bijvoorbeeld wel 8 liter water vervuilen. En dieren kunnen peuken ook nog aanzien voor voedsel, met alle gevolgen vandien. Het is dan ook hoog tijd om deze vervuiling aan te pakken: Projectleider Ewout van Galen: "Elk jaar vinden we echt duizenden peuken bij de Boskalis Beach Cleanup Tour. Maar het strand is natuurlijk geen asbak. Deze zomer willen we daarom aandacht vragen door de filters apart te houden en ze ook te tellen."

wandelnieuws kwade hoek foto lize kraan

Jong geleerd is oud gedaan © foto Lize Kraan / Stichting De Noordzee

Door COVID-19 anders dan anders

Al zeven zomers ruimt Stichting De Noordzee met de duizenden vrijwilligers zoveel mogelijk afval van de Nederlandse Noordzeestranden. Sinds 2013 is er 94.509 kilo afval van de stranden gehaald met de hulp van liefst 14.457 deelnemers. Maar door COVID-19 zal de editie van 2021 er anders uitzien. Vorige edities liepen alle deelnemers van punt A naar punt B en werden ze daarna met bussen teruggebracht naar de startlocaties. Deze zomer moeten alle deelnemers op een veilige en prettige manier hun handen uit de mouwen kunnen steken voor een schone en gezonde Noordzee. Daarom zal het er anders aan toe gaan dan in voorgaande jaren. Tijdens elke etappe zal Stichting De Noordzee een kraam opstellen waar deelnemers opruimmaterialen en uitleg krijgen. Daarna wordt binnen een groot afgebakend stuk strand schoongemaakt. Zo worden de groepen niet te groot en kan iedereen voldoende afstand houden.

wandelnieuws egmond foto jaap lotstra

De Tour is ook leuk om te doen met het hele gezin © foto Jaap Lotstra / Stichting De Noordzee

Tour begint over precies één maand

Deze grootste landelijke schoonmaakactie in Nederland vindt plaats van 1 tot en met 15 augustus. In deze periode zal de hele Noordzeekust worden schoongemaakt in 30 etappes. In het zuiden wordt gestart in Cadzand en in het noorden op Schiermonnikoog. Op 15 augustus vindt de afsuiting plaats in Zandvoort.

Meedoen? Meld je dan nu aan

Je kan je vanaf vandaag 1 juli aanmelden voor de Boskalis Beach Cleanup Tour 2021 via de website. 

Deel dit artikel