Trage Tochten zijn wandeltochten voor degenen die graag onverhard wandelen. Dat zijn inmiddels meer dan 650 wandelroutes. Voor de samenstellers van de Trage Tochten is het aandeel aan onverharde paden het belangrijkste uitgangspunt. Ze hanteren 70% onverhard als minimum voor elke wandeling. Het percentage 'zandpadgarantie' wordt altijd bij de te wandelen tocht vermeld. Er zijn vanzelfsprekend meer kwalificaties die voor de ontwikkelaars van de Trage Tochten van belang zijn. Zoals bijvoorbeeld exclusiviteit voor de wandelaar en afwisseling in landschap De meeste Trage Tochten zijn rondwandelingen en hebben een lengte tussen 5 en 22 km.
De meeste Trage Tochten zijn te vinden in ‘landelijk Nederland’, weg van alle dagelijkse hectiek. Natuurgebieden, boerenland en andere natuurlijke plekken zijn veelal de ingrediënten van de Trage Tochten. Trage Tochten zijn in de meeste gevallen uitstekend bereikbaar met OV. Horeca onderweg is er niet altijd. Indien aanwezig, dan is dat mooi meegenomen, maar voor het ontwikkelen van een Trage Tocht is dit niet doorslaggevend. Kwaliteit van de route zelf staat altijd voorop!
Polderlandschap tijdens Trage Tocht Oudewater - foto Shutterstock
Er zijn overigens ook een aantal Stadse Tochten die onder de Trage Tochten vallen. Dit zijn wandelroutes waarbij de overgangen naar het buitengebied worden verkend. Je wandelt dan langs beken of vaarten de stad uit en gaat door parken, plantsoenen en andere groenstroken. Zeventig procent onverhard haal je bij een Stadse Tocht vanzelfsprekend niet, maar je wandelt wel zoveel mogelijk over exclusieve wandel- en/of fietspaden.
Je kan de Trage Tochten vinden op de website van Wandelzoekpagina. Behalve een compleet overzicht krijg je ook een korte beschrijving van elke afzonderlijke tocht, waarbij je de tocht en de GPS-track kan downloaden.