Je bent een wandelaar en je hebt zin in een wandelvakantie. Daar zijn de juiste voorbereidingen voor nodig en daarbij wil Annet Duits, gecertificeerd en gelicenceerd wandeltrainer,  je graag een handje helpen.

tekst: Annet Duits

Wees verstandig en ga niet meteen boeken voor een zware wandelweek in het hooggebergte als je daar nog nooit gewandeld hebt. De buurman kan het wel gedaan hebben zonder blaren en spierpijn, maar jij bent de buurman niet!

TIP: Pas de ‘90% regel’ toe. Dat is heel eenvoudig: je zorgt dat je de afstand, het aantal kilometers en eventuele hoogtemeters voor 90% goed en zonder veel problemen kunt lopen op het moment dat je de vakantie boekt. De overige 10% kun je er in aanloop naar de vakantie nog bijtrainen. Dit kun je zelf doen of met hulp van een wandeltrainer.

Het is erg fijn als je de afstand en de zwaarte van de wandeletappes aan kunt. Want een wandelvakantie is pas echt leuk als je zonder problemen de eindstreep haalt. En jij wilt zeker niet degene zijn, waarop steeds gewacht moet worden als je met een groep loopt.

Het is verder natuurlijk belangrijk dat je goede wandelspullen hebt, aangepast aan jouw wandeleisen en jouw lichaam. Schoenen moeten bij aankoop meteen goed passen en lekker voelen. En loop ze vooral goed in tijdens trainingen en wandeltochten vóór je aan je wandelvakantie begint.


annetduits1

Rugzakken zijn er in veel soorten en maten. Kies er één waar je wat aan hebt tijdens je wandeltochten en wandelvakanties. Een dagrugzak (ongeveer 20 liter inhoud) voor als je zonder bagage loopt. Of een grotere rugzak (van ongeveer 35 liter) als je een paar dagen gaat trekken van de ene slaapplaats naar de andere. De zogenaamde trekkersmodellen heb je pas nodig als je meerdere dagen met tent, kleding en slaapzak gaat wandelen.

Ook een rugzak moet goed passen. Dus let op de ruglengte, schouderbanden en de heupband. Laat je vooral goed adviseren in een gespecialiseerde outdoorzaak, waar je ook wat mag uitproberen.

TIP: Het grootste gewicht rust op de heupen, niet op de schouders. Leeg voelt anders dan gevuld, dus probeer de zak uit met verzwarende attributen.

Het pakken van de rugzak is een truc. Het belangrijkste zit onder handbereik. Bovenin kaarten, gps, telefoon, papieren en geld. Onderin de zwaardere spullen, eten, handdoekje, extra paar sokken en de EHBO. Dat is de basis. Het volume is te reduceren met vacuümzakken. Vul ze met kleding, oprollen en dicht zippen. De lucht is eruit maar het gewicht blijft. Blijf reduceren tot je een goed draagbaar gewicht overhoudt. Bedenk goed wat wel en niet belangrijk is. Heb je écht vijf paar sokken, vijf schone shirtjes, drie wandelbroeken en een goedgevulde toilettas nodig? Daarna ga je met die gevulde rugzak op pad. Het liefste een paar dagen achter elkaar in een omgeving die lijkt op waar je naar toe wil.

Het gebruik van stokken is optioneel. Maar het kan soms een belangrijk hulpmiddel zijn. Neem je ze mee dan zijn de inschuifbare modellen het handigste. Want die kun je bij veel rugzakken aan de zijkant vastmaken. En tot slot: vergeet je hoed, zonnebril, zonnecrème en de tekentang niet. Prettige wandelvakantie!

logoannetduits klein.jpg

Annet Duits is gecertificeerd en gelicenceerd wandelinstructeur en geeft wandeltrainingen, geleide wandelingen, Nordic Walking cursussen en wandelclinics. Verder maakt ze wandelboekjes en op aanvraag organiseert ze wandeldagen, wandelvakanties, lunchwandelingen en trainingsdagen voor collega's en vrienden.

Meer informatie vind je op de website van Annet.

Deel dit artikel