Het vervaardigen van goede, slijtvaste kleding die lang meegaat maakt deel uit van het DNA van Rab sinds oprichter Rab Carrington in 1981 de eerste slaapzak met de hand naaide in Sheffield, in het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien zijn ze trouw gebleven aan hun missie om duurzame producten te maken die je liever repareert dan vervangt...

Rab heeft een servicecentrum dat je helpt je uitrusting in actie en van de stortplaats te houden. Rab begrijpt dat het meest duurzame product vaak het product is dat je al hebt en houdt hier rekening mee bij het ontwerpen.

Duurzaamheid staat niet alleen centraal in het ontwerpproces van Rab, maar ook in hun bedrijfsvoering. Rab is als een van de eerste outdoormerken gecertificeerd als klimaatneutraal bedrijf en heeft de Fair Wear Leader-status bereikt voor hun streven naar een eerlijkere kledingproductie voor iedereen.

Maar ze kunnen het niet alleen. De impact van hun producten kan alleen worden verkleind dankzij de nauwe samenwerking met enkele zorgvuldig geselecteerde partners, zoals GORE-TEX. Samen bedenken ze oplossingen voor de uitdagingen die ze tegenkomen in de outdoorkledingindustrie.

Rab Namche Paclite Plus-jas

De Namche Paclite Plus-jas is de lichtste, meest compacte evolutie van de Namche-serie van duurzame GORE-TEX-waterdichte stoffen die Rab in het assortiment heeft. Deze jas heeft diverse beschermende details, zoals een nauwsluitende capuchon met verstevigde klep en verstelbare manchetten, en kan compact in een rugzak worden opgeborgen tijdens dagelijkse wandelavonturen zodat je hem snel kunt aantrekken bij een plotselinge regenbui. Rab en GORE-TEX hebben dezelfde missie om steeds duurzamere producten te maken en hebben de Namche Paclite Plus ontworpen om de planeet minder te belasten dan voorgaande modellen. De 100% gerecyclede stof en een fluorkoolstofvrije DWR dragen hieraan bij.

uitrusting namche paclite jacket graphene lightkhaki qwh 59 glk

Wat is een fluorkoolstofvrije DWR?

Duurzame waterafstotende (DWR) coatings worden op stoffen aangebracht om ze waterafstotend te maken, waardoor het water makkelijker druppels vormt en van de stof afparelt. De fluorkoolstoffen met een lange keten die vaak in outdooruitrustingen worden gebruikt, zijn echter zo waterafstotend en duurzaam dat ze niet worden afgebroken. Ze worden ook wel 'forever chemicals' (eeuwige chemische stoffen) genoemd. Deze stoffen blijven in de natuur bestaan, met schadelijke neveneffecten voor wilde dieren en het milieu.

Rab streeft ernaar fluorkoolstoffen met een lange keten uit de productie te verwijderen en hoogwaardige, fluorkoolstofvrije oplossingen te gebruiken die minder belastend zijn voor het milieu. Het doel is om vóór de winter van 2024 geen fluorkoolstoffen meer in de productie te gebruiken. De Namche Paclite Plus-jas is de volgende stap in deze missie. De jas is behandeld met een fluorkoolstofvrije DWR die de waterdichte bescherming biedt die je nodig hebt. Hiervoor wordt een andere chemische verbinding gebruikt die minder schadelijk is voor het milieu.

Steeds vaker gerecyclede materialen

Rab koopt meer gerecyclede stof dan nieuwe voor de vervaardiging van onze producten. In 2021 bestond hun inventaris voor 63% uit gerecyclede stoffen. Dit betekent dat er minder afvalmateriaal naar de stortplaats gaat en dit juist wordt hergebruikt om materialen te maken die je in de bergen beschermen.

De Namche Paclite Plus is gemaakt van 100% gerecyclede stof, waardoor de impact op het milieu een stuk kleiner is zonder de prestaties negatief te beïnvloeden. De GORE-TEX PACLITE®-stof met 2,5 lagen is duurzaam waterdicht, ademend en zeer compact op te bergen als er kans is op regen.

Levensduur verlengen

Naarmate we de schadelijkere chemicaliën achter ons laten en overstappen op fluorkoolstofvrije alternatieven, verandert ook de manier waarop we onze uitrusting moeten onderhouden. Waterdichte kleding met fluorkoolstofvrije DWR's moet regelmatiger worden gewassen, ongeveer om de één tot drie maanden, en niet om de drie tot zes maanden zoals de voorgaande materialen met fluorkoolstof. Door het materiaal regelmatig opnieuw waterdicht te maken, blijft het ook langer doeltreffend.

Het servicecentrum van Rab kan je ondersteunen om je fluorkoolstofvrije DWR-gecoate regenkleding in uitstekende staat te houden. Hier kun je terecht voor een deskundige wasservice die je waterdichte kleding schoonmaakt, droogt, nieuw leven inblaast en op tijd gereed maakt voor je volgende epische avontuur.

Het servicecentrum van Rab helpt je ook om je uitrusting duurzamer te maken door middel van reparatie- en nazorgdiensten, zodat je favoriete uitrusting niet op de stortplaats belandt en je onvergetelijke ervaringen in de bergen kunt beleven. Dat is niet alleen het beste voor de planeet, maar ook voor je portemonnee.

Op de Rab-website vind je meer informatie over de Namche Paclite Plus-jas en de deskundige reparaties, reserveonderdelen en reparatiemogelijkheden die het servicecentrum van Rab biedt om ervoor te zorgen dat je jas langer meegaat en minder impact op het milieu heeft.

Deel dit artikel