© foto Airborne Wandeltocht

De Airborne Wandeltocht is de grootste eendaagse herdenkingswandeltocht ter wereld. Met deze wandeltocht wordt de Slag om Arnhem van 1944 herdacht; het is een eerbetoon aan de ruim 1.700 Britse en Poolse militairen die in de Slag om Arnhem het leven lieten en begraven liggen op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek.

Deze bijzondere wandeltocht vindt jaarlijks plaats op de eerste zaterdag in september vanuit Oosterbeek.

In 1947 wordt door de Politie Sport Vereniging Renkum voor het eerst de ‘Airbornemars’ georganiseerd. Aan deze eerste editie namen al direct zo’n 2.000 wandelaars deel. De naam ‘Airbornemars’ werd vervolgens gewijzigd in ‘Airborne Wandeltocht’. In september vinden rond Arnhem jaarlijks meerdere Airborne-herdenkingen plaats en de netto-opbrengst van de Airborne Wandeltocht is vanaf het allereerste begin gebruikt om het voor de veteranen én nabestaanden financieel mogelijk te maken de herdenkingen toe te komen.

Bij de Airborne Wandeltocht kan je kiezen uit vier afstanden: de 10, 15, 25 en 40 kilometer. De wandelaars worden langs markante plekken geleid, die herinneren aan dat wat zich tijdens de WO-II in Arnhem en omgeving heeft afgespeeld. De wandelaars gaan ook door prachtige, rustieke bossen van de Veluwezoom en op een aantal plaatsen word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over de Rijn. De Airborne Wandeltocht trekt jaarlijks veel wandelaars uit binnen- en buitenland, waaronder veel wandelgroepen.

Meer weten? Ga naar de website van de Airborne Wandeltocht

Deel dit artikel