Wandelen langs Waterwonderen

De laatste jaren is er steeds vaker sprake van uitzonderlijke weersomstandigheden. Hete zomers, extreme droogte of juist heel veel neerslag; het is inmiddels eerder regel dan uitzondering. Het natte najaar staat ons nog helder voor de geest.

Toch hopen de wandelaars van Wandelfestival Tocht om de Noord op 28 en 29 september 2024 droge voeten te houden. En dat terwijl het thema alles te maken heeft met WATER.

Gastgemeente

Iedereen jaar werkt Tocht om de Noord intensief samen met een Groninger gastgemeente. Samen met deze gemeente wordt gekozen voor een actueel of juist cultureel-historisch thema dat goed past in het gebied waarin wordt gelopen. In het laatste weekend van september 2024 is dat gemeente Midden-Groningen. Een waterrijke gemeente vol prachtige wandelroutes langs bijvoorbeeld het Schildmeer, Dannemeer en Zuidlaardermeer.

wandelnieuws fraeylemaborg slochteren todn 2024

De Fraeylemaborg in Slochteren

Zien

Al jaren is Tocht om de Noord dé ontdekkingstocht van Groningen. Vanzelfsprekend spelen zintuigen daarom een belangrijke rol binnen het evenement. Onderweg proef, ruik, hoor, voel en zie je Groningen. Het zintuig dat tijdens de komende editie centraal staat is ‘zien’. Er valt namelijk heel veel te zien en te ontdekken, bijvoorbeeld over de rijke geschiedenis van Midden-Groningen met betrekking tot de scheepvaart. Wat is er nog terug te vinden van die ‘Groningse glorie’? Nog steeds speelt water een belangrijke rol in dit gebied. Denk aan de vele Groninger diepen en maren, het prachtige natuurgebied ’t Roegwold en verschillende bijzondere lintdorpen langs het water.

Terugblikken en vooruitzichten

We gaan uitgebreid terugblikken naar het rijke verleden, maar schetsen ook heldere vooruitzichten op de toekomst. Groningen wil zichzelf namelijk nadrukkelijk profileren als ‘Waterstof hoofdstad’ van Europa. Wat houdt deze ontwikkeling in en wat gaan we daarvan merken in het dagelijks leven? Tijdens Tocht om de Noord krijgen we alvast een voorproefje. Natuurlijk krijgen ook Waterschap Hunze en Aa’s en Waterbedrijf Groningen een prominente rol binnen het evenement. We staan (letterlijk) stil bij de water-uitdagingen van de toekomst en we krijgen een inkijkje in het belangrijke werk dat beide organisaties verrichten in Midden-Groningen.  

wandelnieuws wandelen langs water todn24 foto truus bakker 001

Wandelen langs het water © foto Truus Bakker

Verbinding

Eén van de eigenschappen van water is dat het zorgt voor verbinding. In verschillende opzichten. Dat geldt ook voor wandelen. Dorpen, locaties, natuurgebieden en ook mensen worden aan elkaar verbonden tijdens Wandelfestival Tocht om de Noord. De route door gebouwen, over terreinen, langs theater, muziek en proeverijen zorgt voor een unieke belevenis met Groningen in de hoofdrol. De afstanden waaruit gekozen kan worden zijn indicatief 15, 25 en 40 km op zowel zaterdag 28 als zondag 29 september 2024. De inschrijving start op 1 maart 2024 om 18:00 uur. Zorg dat je erbij want, want de (maximaal 6000) kaarten zijn de laatste jaren binnen 30 minuten uitverkocht.

MEER INFORMATIE OVER TOCHT OM DE NOORD? KLIK HIER

wandelnieuws westerbroekstermadepolder todn 2024

De Westerbroekstermadepolder

Deel dit artikel