Watervalletje in de Hoge Venen © foto WBT/JL Flémal

Wie liever dicht bij huis op pad gaat, vindt bij onze zuiderburen bijzondere plekken waar rust en natuur centraal staan. Wandel en fietsen langs rivieren, rotspartijen en kastelen. En door de bossen en charmante dorpen. Wij selecteerden vijf verschillende gebieden in Wallonië om tijdens een weekendje weg of langere vakantie van dichtbij te bekijken...

De Condroz

De streek van de Condroz wordt ook wel de Valleien van de Smaken genoemd. Wandelaars volgen de kunstpaden (Sentiers d’Art), waar cultuur en natuur samenkomen. Onderweg ontdek je ongewone kunstwerken, zoals een lichtkathedraal en een vogel, dansend op de wind. Ook het Domein van Chevetogne is 600 hectare natuur op te wandelen en recreëren. In dorpen als Ciney en Havelange kun je heerlijk dineren in de restaurants. Dat smaakt naar meer!

Meer informatie over de Condroz

De Hoge Venen

Het natuurreservaat De Hoge Venen-Eifel biedt haar bezoekers uitgestrekte heidevelden en veengebieden. Naast de natuur vind je hier ook uitzonderlijk erfgoed, zoals de burchtruïne van Franchimont, de Abdij van Stavelot en het benedictijnenklooster of Malmundarium, waar Malmedy haar geschiedenis belicht. In dit gebied speelt ook het water een cruciale rol. Spa is niet enkel wereldberoemd als drinkwater, maar ook de thermale baden zijn een aangename bron van ontspanning!

Meer informatie over de Hoge Venen

 

wandelvakantie belgie de rothstein hert in de bossen gaume

Hert in de bossen in de Gaume © foto B. de Rothstein

De Gaume

In het uiterste Zuiden tegen de Franse grens ligt de Gaume, ook wel de Belgische Provence genoemd. Het lichtglooiende landschap geeft steeds opnieuw een andere blik op de groene omgeving. Deze streek heeft een microklimaat, authentieke dorpen met goudkleurige huizen en wijnbouw. Wijnliefhebbers bezoeken Torgny, een van de ‘Mooiste dorpen van Wallonië’. In Orval vind je de ruïnes van de abdij, waar een aangename rust heerst en trappistenbier gebrouwen wordt.

Meer informatie over de Gaume

De Famenne Ardenne

Het predicaat Global Geopark werd in 2018 door Unesco toegekend aan de streek Famenne Ardenne. De valleien van de drie rivieren Lesse, Lomme en de Ourthe tonen een afwisselend landschap volop natuurpracht boven én onder de grond. De wouden van Nassogne, de ­kastelen van Vêves en Lavaux-Sainte-­Anne, de menhirs van Wéris en Durbuy en de beroemde Grotten van Han zijn slechts voorbeelden van bezienswaardigheden in deze bijzonder rijke streek.

Meer informatie over de Famenne Ardenne

 

wandelvakantie belgie province de namur merengebied lacs de leau dheure

© foto Province de Namur

Het Land van de Meren

Recreëren langs én in het water kan bij de meren van Eau d’Heure met 600 hectare water en haar stuwdam. Iets verder zuidwaarts vind je het natuurpark Viroinval-Hermeton met 300 kilometer bewegwijzerde paden en het bijzondere uitzichtpunt Fondry des Chiens. Andere aanraders zijn het kasteel van Chimay met 1000 jaar geschiedenis en het museumdorp Treignes met de stoomtrein van de drie valleien. Ook het dorpje Thuin is een plaatje met haar Unesco belfort en de hangende tuinen.

Meer informatie over Het Land van de Meren

 

NIEUW

Profiteer van korting met de VISITWallonia.be Pass

Vraag deze nieuwe, gratis digitale kortingspas direct aan en profiteer van uiteenlopende voordelen. De pass biedt aantrekkelijke kortingen­ op de toegang tot onder andere musea, grotten, kastelen en abdijen. Maar ook op overnachtingen bij verschillende hotels, B&B’s en bungalow­parken. En op activiteiten!

Kijk voor meer informatie op de website van Visit Wallonia 

wandelvakantie belgie pass bourgi visitwallonia.be pass

© foto WBT

Wallonië en de Belgische Ardennen herbergen een grote afwisseling van bekende en onontdekte streken. Het aanbod van wandelmogelijkheden en bezienswaardigheden kenmerkt zich door een grote veelzijdigheid. De aangename Bourgondische levensstijl waarbij genoten wordt van culinaire streekgerechten, Belgische bieren en wijn, maakt een vakantie compleet. Het is de spreekwoordelijke kers op de taart.

Acht redenen om Wallonië te bezoeken

  • Puur natuur: bossen, kronkelende riviertjes en uitzichtpunten.
  • Culinaire restaurants: bourgondisch Wallonië met uiteenlopende specialiteiten.
  • Markten en brocantes: van kunst tot lokale lekkernijen.
  • Speciale bieren: meer dan 500 verschillende Waalse bieren.
  • Cultuur: Kastelen, kerken, monumenten en musea.
  • Historie: herdenken in Waterloo, La Roche en Bastogne.
  • Fauna: de bossen in de Ardennen met herten, zwijnen en vossen.
  • Dicht bij huis, maar heel anders dan Nederland.

wandelvakantie belgie o.bourgi relaxen na een wandeling

© foto WBT

 

Deel dit artikel