Kasteel Vêves Wallonie
Kasteel van Vêves © WBT/L. Montfort

Het aantal kastelen en burchten in Wallonië is indrukwekkend. De geschiedenis en de grandeur van de gebouwen in combinatie met parkachtige tuinen maken de kastelen tot niet te missen bezienswaardigheden.

De eeuwenoude gebouwen zijn historisch erfgoed en herbergen vaak musea, maar soms kun je er ook overnachten, dineren en proeven van Waalse specialiteiten. Tien aanraders in Wallonië en de Ardennen...

De historische gebouwen zijn niet alleen imposant op zichzelf, ook de ligging levert de mooiste foto’s en uitzichten op. Waar het ene kasteel verscholen ligt in een vallei, werd de ander juist als vesting gebouwd op de top van een heuvel om mogelijke vijanden tijdig te ontdekken en te verslaan.

De omliggende bossen en kabbelende riviertjes zorgen vandaag de dag juist voor een vredige atmosfeer en een aangename rust. Voor een vorstelijke vakantie of weekendje weg zijn deze tien kastelen en burchten een aanrader om te bewonderen.

Kasteel van Terhulpen

Het Kasteel van Terhulpen is gelegen op 20 minuten van Brussel en een kwartier van Waterloo. Het kasteel is enkel toegankelijk voor evenementen. In de hoeve van het kasteel stelt de kunstenaar Folon meer dan 500 werken tentoon. Op het domein van 227 hectare zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Overnachten is mogelijk in het nabijgelegen hotel Dolce La Hulpe met Spa Cinq Mondes.

wandelvakantie asbl domaine régional solvay kasteel van terhulpen

© foto ASBL Domaine Régional Solvay

Kasteel van Hélécine

Het Kasteel van Hélécine tussen Brussel en Luik heeft een 40 hectare park dat vrij toegankelijk is. Het park is rijk aan flora en fauna en er bevinden zich meerdere vijvers met karpers, forel of witvis. Voor kinderen is er een 5.000 vierkante meter grote speeltuin en een midgetgolfbaan. De Pop-up bar heeft een mooi uitzicht op de vijvers en het park.

wandelvakantie v.balthazar kasteel van helecine

© foto V. Balthazar

Kasteel van Bioul

Het Kasteel van Bioul in de provincie Namen herbergt meer dan tien eeuwen geschiedenis. De familie Vaxelaire ontwikkelde een wijngaard met bio-certificering, waarbij traditie en respect voor de natuur centraal staan. Het Made in Bioul parcours laat u kennismaken met het kasteel, de wijngaard, het park en de biologische Belgische wijnen.

wandelvakantie kasteel van bioul wijngaard en proeverij

© foto Kasteel van Bioul

Domaine de Ronchinne

Deze voormalige prinselijke residentie uit 1884 werd omgebouwd tot een hotel met kamers in het kasteel en de voormalige paardenstallen. Buiten­gewone accommodaties in het park, zoals een kubus of boomhut, zijn ook te huur. Het restaurant heeft een panoramisch terras. De streek van Namen en Dinant heeft heel veel te bieden.

wandelvakantie findyourplace.be kasteel van domaine de ronchinne

© foto findyourplace.be

Kasteel van Lavaux Sainte-Anne

In de gemeente Rochefort, onder andere bekend van het trappistenbier, ligt het kasteel van Lavaux Sainte-Anne. Het kasteel geeft toegang aan 32 gemeubileerde kamers waar drie musea aanwezig zijn: Het leven van de heren in de 17de eeuw, het leven op het platteland en het natuur-/jachtmuseum. In de tuinen is een vijverwandeling uitgezet.

wandelvakantie wbt d.erroyaux kasteel van lavaux sainte anne

© foto WBT/D.Erroyaux

Burcht van Bouillon

De Burcht van Bouillon torent letterlijk uit boven dit charmante plaatsje in de Belgische Ardennen en neemt je mee terug naar de tijd van de kruisvaarders. De top van de Oostenrijkse toren biedt een fenomenaal uitzicht. Een ticket geeft je ook toegang tot de Archeoscope van Godfried van Bouillon en het Hertogelijk Museum.

wandelvakantie wbt d.samyn kasteel van bouillon

© foto WBT/D.Samyn

Toren van Eben Ezer

De Toren van Eben Ezer werd gebouwd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog en richt zich tegen de oorlog en alle vormen van geweld. Op de hoeken richten cherubijnen (mythische wezens) zich naar de vier windrichtingen. Een museum van de vrede met het levenswerk van Robert Garcet in een buitengewoon gebouw van vuurstenen.

wandelvakantie wbt o.legardien musee du silex en de toren van eben ezer

© foto WBT/O. Legardien

Kasteel van de Avouerie

Onder Luik, in het plaatsje Anthisnes, ligt een donjon (12de eeuw) en een kasteel (17de eeuw). In de donjon is het Bier en Peket museum gevestigd waar de geschiedenis van het bier uit de doeken wordt gedaan. Hier kunnen bieren en streekproducten geproefd worden én er worden workshops gegeven om zelf bier te brouwen.

wandelvakantie avouerie danthisnes asbl bier en peketmuseum

© foto Avouerie d'Anthisnes asbl

Kasteel van Attre

Het Kasteel van Attre uit 1752 is ingericht met verfijnde decoraties en meubelstukken uit de 18de eeuw. Het landgoed vlakbij Ath beschikt over ongebruikelijke monumenten. Met onder andere een Belvedere toren, een 15de eeuwse duiventil en een kunstmatige rots als observatiepunt biedt de Engelse tuin en het bospark een verrassende wandeling.

wandelvakantie wbt j.p.remy kasteel van attre

© foto WBT/J.P. Remy

Domein van Seneffe

Het domein van Seneffe bestaat uit een 18de eeuws kasteel in neoklassieke stijl, een theater en een volière. In Seneffe wordt een belangrijke collectie zilversmeedkunst tentoongesteld. Wandelaars zullen genieten in het park van 22 hectare, dat erkend werd als uitzonderlijk erfgoed, met bomen, planten en een waterpartij met fontein.

wandelvakantie f.vauban domaine de seneffe

© foto F. Vauban

Meer weten over deze en andere kastelen, inclusief wandelroutes en tips? Kijk hier!

Deel dit artikel