Louvain-la-Neuve Ardennen
Wandelen langs het meer van Louvain-la-Neuve © foto WBT / B. Dalimonte

De natuur van de Ardennen combineren met een stedentrip in Wallonië: het maakt een vakantie bij de Zuiderburen compleet. Historische gebouwen, interessante musea en op nagenoeg iedere hoek van de straat een restaurant of café met Belgische specialiteiten.

VisitWallonia.be presenteert 23 steden waar je veel kunt zien en aangenaam kunt verblijven. Te Voet selecteerde er vijf voor de stedenspecial, inclusief overnachtingstip. Kijk hier voor informatie over alle steden.

De charme van Namen

Namen of Namur is de hoofdstad van Wallonië, schitterend gelegen aan de Maas en de Samber. De imposante citadel torent uit boven de stad en is eenvoudig te bereiken met de nieuwe kabelbaan. Vanaf het grote fort is het uitzicht op Namen, de rivieren en de omliggende heuvels prachtig. Het lager gelegen stadscentrum is een aaneenschakeling van kleine straatjes en pleinen.

wandelvakantie namen foto wbt d.erroyaux citadel van namen aan de maas

Namen © WBT / D. Erroyaux

In Namen vind je uiteenlopende winkeltjes met kleding, maar vooral ook met lekkernijen als koffie, chocolade, kaas en ijs. Tijdens een wandeling door het historische hart van de stad zijn het theater, de Saint-Aubain kathedraal, het belfort en het Félicien Rops Museum enkele aanraders. De talrijke restaurants en terrassen zijn uitnodigend voor een pauze tijdens de lunch, een Belgisch biertje of een diner met culinaire streekgerechten. Kijk hier voor informatie over Namen.

OVERNACHTINGSTIP NAMEN

La Roche-en-Ardenne, het hart van de Ardennen

La Roche-en-Ardenne is een sfeervolle plaats. De rivier de Ourthe omarmt de ruïnes van het middeleeuwse kasteel die op een rotsplateau boven de stad uittorenen. Het Museum van de Slag om de Ardennen geeft een beeld van het Ardennen Offensief. In de knusse straatjes zijn er tal van cafés en restaurants te vinden.

wandelvakantie laroche foto provlux p.willems

La Roche-en-Ardenne © Provlux / P. Willems

La Roche-en-Ardenne is ook het vertrek­punt van vele wandel- en fiets­routes, bijvoorbeeld de Transarden­naise. De langeafstandsroute loopt van La Roche naar Bouillon en slingert door de dichte bossen van de Ardennen.­ Onder­weg maakt de wandelaar een halte in Saint Hubert, bekend van de jachtfeesten. De tocht eindigt in Bouillon­ dat evenals La Roche een indruk­wekkend middeleeuws fort heeft. Europ’aventure heeft al meer dan 35 jaar ervaring in het organiseren van actieve, op maat gemaakte reizen, ook langs de Trans­ardennaise. Kijk hier voor informatie over La Roche-en-Ardenne.

OVERNACHTINGSTIP LA ROCHE-EN-ARDENNE

Louvain-la-Neuve, een stad in beweging

Louvain-la-Neuve is een jonge en dynamische stad, ontwikkeld in de jaren ’70 om toegankelijk te zijn voor iedereen. Het stadscentrum is volledig voorbehouden aan voetgangers. Bewonder de moderne architectuur en de pleinen te voet. Het lijkt wel een openluchtmuseum, met honderden beelden, fonteinen en muurschilderingen. U deelt het terras vast met studenten die de universiteitsstad levendig maken.

Louvain-la-Neuve heeft twee indrukwekkende musea: het Hergé Museum en het Musée L. In het Musée Hergé aandacht voor het omvangrijke werk van Hergé, stripauteur van Kuifje. Het nieuwe Musée L zoekt de dialoog: tussen de kunsten en de wetenschappen, tussen culturen, tussen tijdperken. Een Nepalese boeddha staat naast een middeleeuwse Christus, antieke geschriften tegenover rekenmachines. Kijk hier voor informatie over Louvain-la-Neuve.

OVERNACHTINGSTIP LOUVAIN-LA-NEUVE

Historie in Tournai

De stad Tournai, of Doornik in het ­Nederlands, is de oudste stad van ­België. De historische wortels van deze tweeduizend jaar oude stad reiken terug tot de Romeinse Oudheid. Het stadje is trots op haar twee monumenten die erkend zijn als UNESCO werelderfgoed: de kathedraal met de vijf klokkentorens en het Belfort. De beste manier om alle rijkdommen van Doornik te ontdekken is te voet.

wandelvakantie tournai foto wbt j.jeanmart tournai grote markt

Marktplaats in Tournai © foto WBT / J. Jeanmart

Het museum voor Schone Kunsten, ontworpen door Victor Horta, huisvest werken van beroemde kunstenaars, zoals Manet. De historische Grote Markt en de kaaien langs het water zijn uit­gelezen plaatsen om te genieten op een terrasje. Het platteland ligt, via de Schelde, binnen handbereik en de omgeving is een fantastisch decor voor de mooiste fiets- en wandeltochten. Een bezoek aan Doornik zal je aangenaam verrassen! Kijk hier voor informatie over Tournai.

OVERNACHTINGSTIP TOURNAI

Spa is Unesco Werelderfgoed

Spa, bekend van het bruisende water, is een goede uitvalsbasis waar je wandelen en wellness kunt combineren. Het stadje is een van de historische kuuroorden van Europa. Vooral in de 18e eeuw was Spa dé ontmoetingsplaats voor de mondaine burgerij en voor koningen, keizers en prinsessen. Spa was het ‘Café de l’Europe’, waar je gezien moest worden. Het leverde de stad Spa in 2021 de erkenning voor Unesco Werelderfgoed op.

wandelvakantie spa foto mt spa hoge venen

Spa © foto MT Spa Hoge Venen

Liefhebbers van wellness kunnen nu terecht in het Thermes de Spa, gelegen op een heuvel met uitzicht op het stadje. In de omliggende heuvels stromen tal van minerale en thermale bronnen. Veel goed bewegwijzerde paden leiden de wandelaar dwars door de natuur en ook in het stadje zelf zijn wandelroutes uitgezet. Kijk hier voor informatie over Spa.

OVERNACHTINGSTIP SPA

Deel dit artikel