Twee van de mooiste wandellandschappen van Zuidwest-Duitsland ontmoeten elkaar in Badenweiler: het Markgräflerland en het Zwarte Woud. En alsof dat nog niet genoeg is: de wandelgebieden Vogezen/Elzas en de Zwitserse Jura liggen ook op slechts een klein eindje rijden.

Deze unieke ligging maakt Badenweiler tot een vakantiebestemming, die niet alleen de harten van wandelaars, maar ook van fietsers en natuurliefhebbers sneller doet kloppen.

Wandelen door wijngaarden van het Markgräflerland

Badenweiler wordt omgeven door de vele wijngaarden van het Markgräflerland. De wandelpaden slingeren eindeloos door de wijngaarden, met zachte glooiingen die relatief gemakkelijk te bewandelen zijn. Onderweg nodigen rustieke cafeetjes en herbergen je uit om kennis te maken met de lokale specialiteiten, waaronder natuurlijk de beroemde ‘Gutedel’, een specialiteit uit de regio. De mooiste perioden voor wandelen tussen de wijnranken zijn de lente - wanneer alles begint te bloeien en te ruiken - en de herfst, wanneer de bladeren en de druiven kleur geven aan de wijnstokken.

wandelvakantie badenweiler zwartewoud 1

Het is heerlijk wandelen in het Zwarte Woud

Wandelen in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud, met zijn geurige bossen, heldere beken, heerlijk verfrissende bergmeren en adembenemende uitzichtpunten ligt ook direct tegen Badenweiler aan. Voor wandelaars die graag in de bergen wandelen bieden de toppen van het Zwarte Woud spectaculaire uitzichten die - afhankelijk van het weer - zelfs tot de Zwitserse Alpen of de Vogezen kunnen reiken. Maar ook beginnende wandelaars kunnen hun hart ophalen in het wonderschone Zwarte Woud. Je kan er wandelen over schilderachtige wandelpaden met weinig hoogtemeters, waarbij je toch prachtig uitkijkt over het omringende landschap.

wandelvakantie badenweiler zwartewoud 2

In het Zwarte Woud kan je als wandelaar je hart ophalen met mooie en avontuurlijke wandelroutes

Begeleide wandelingen en trektochten

Samen wandelen is altijd leuker dan alleen. Een absolute aanrader is om te wandelen met lokale, ervaren wandelgidsen en zo de regio te ontdekken. De gidsen kennen de omgeving op hun duimpje en terwijl je zo samen op pad gaat leer je niet alleen interessante weetjes over het landschap, maar ook over de lokale cultuur, de flora en fauna en de bezienswaardigheden onderweg. In Badenweiler vinden in het hoogseizoen meerdere keren per week begeleide wandelingen door het Markgräflerland plaats; vaak met een stop bij een lokale wijnboer. Tevens zijn er wekelijks trektochten naar het Hoge Zwarte Woud, de Vogezen in de Elzas en de Zwitserse Jura.

wandelvakantie badenweiler nonnenmattweiher

Hoogtewandeling naar Nonnenmattweiher

Nonnenmattweiher is een karstmeer (een meer met een diepblauwe kleur door de oplossing van kalksteen in water; zie foto hierboven) midden in een natuurgebied. De oorsprong ervan gaat terug naar de laatste ijstijd van het Köhlgarten-massief. Volgens een legende is er een nonnenklooster in het meer gezonken; tegenwoordig weten we dat de naam is gebaseerd op het feit dat er vroeger mestkoeien - zogenaamde nonnen - in de weilanden rond het meer graasden. Tip voor deze hoogtewandeling: neem ook je zwemkleding mee. Een sprong in het koele water is een heerlijk verfrissende ervaring, vooral midden in de zomer. Click hier voor meer informatie over deze tour.

Gratis bus- en treinritten

Ideaal voor langeafstandswandelaars is de Badenweiler Konus gastenkaart. Hiermee reis je gratis met bus en trein door de hele regio. Ook handig voor excursies naar de beroemde Titisee, Schluchsee of bijvoorbeeld naar het Schauinsland, Feldberg of Belchen.

wandelvkantie badenweiler cassiopeia therme

Cassiopeia Therme

Midden in Badenweiler ligt de met vijf wellnesssterren bekroonde Cassiopeia Therme (zie foto hierboven). Het rustgevende thermale water maakt niet alleen de vermoeide geest wakker, maar ontspant ook de door het wandelen belaste spieren, bevordert de bloedcirculatie en zorgt ervoor dat je snel weer op pad kan voor de volgende wandeltocht.

Badense keuken

Van wandelen krijg je trek. Het treft dat Badenweiler ook op gastronomisch gebied veel te bieden heeft. Van stevige wijnmakerijsnacks tot sappige steaks en gastronomische menu’s; je vindt er volop mogelijkheden voor elke smaak en elk budget. De keuken van regio Baden wordt beschouwd als een van de beste van Duitsland en combineert invloeden uit Frankrijk en Zwitserland.

wandelvakantie badenweiler borrel adobestock

© foto Adobe Stock

Accommodatie aanbiedingen

Van vakantiecampings tot gezellige vakantieappartementen, pensions en viersterren hotels: er is een grote keuze aan accommodaties in Badenweiler en vaak worden ook speciale wandelarrangementen aangeboden.

Heerlijk wandelklimaat

Het bijzondere aan het klimaat in Badenweiler is de milde warmte, die bijna het hele jaar voelbaar is. Door de zogenaamde ‘bourgondische poort’ stroomt door de Middellandse Zee beïnvloede lucht vanuit het zuidwesten naar Badenweiler. Aan de andere kant beschermt het Zwarte Woud in het noorden en oosten het kuuroord tegen koude wind en ongewenste temperatuurschommelingen. Daarom begint het wandelseizoen in maart en eindigt het pas eind oktober.

wandelvakantie badenweiler uitzicht

Uitzicht op Badenweiler

Gemakkelijk te bereiken

Badenweiler is gemakkelijk te bereiken. Het ligt centraal in het drielandenpunt van Duitsland, Frankrijk en Zwitserland, tussen Freiburg en Bazel. De dichtstbijzijnde afrit van de snelweg is Müllheim, ook het dichtstbijzijnde treinstation vind je in Müllheim en de dichtstbijzijnde lucht-haven is EuroAirport Basel/Mulhouse.

Ga voor meer informatie naar de website va Badenweiler Tourismus

Deel dit artikel