Druidenstein © foto Dominik Ketz

Met ongeveer 85 km is de Druidensteig de langste gecertificeerde geo-wandelroute van Duitsland. De route strekt zich uit van het Siegtal tot Westerwald. In totaal zes dagetappes, zes rivierdalen met diverse geologische locaties, aantrekkelijke uitzichten en prachtige avontuurlijke plekken nodigen je uit om ze te ontdekken.

Het pad, dat is gecertificeerd als ‘Kwaliteitspad voor wandelen Duitsland’, biedt meer dan 30 geo-informatiepunten, met inzichten in de geschiedenis van de mijnen en de vele geologische bijzonderheden van het middelgebergte. Handig om te weten is dat deze prachtige en interessante route - net voorbij Bonn - op slechts een paar uur rijden van de Nederlandse grens is gelegen.

Druidensteig, geologie bij elke stap

Hoogtepunten langs de Druidensteig, die deel uitmaken van het Westerwald-Lahn-Taunus Geopark, zijn onder ander de Druidenstein, het mijnmuseum in Herdorf-Sassenroth, de bezoekersmijn Bindweide en het Westerwald Landschapsmuseum in Hachenburg. Letterlijke hoogtepunten van de route, inclusief de bijbehorende prachtige, panoramische uitzichten zijn de Ottoturm, de Steinerother Kopf en de Barbaraturm. De route van de Druidensteig voert je steeds door een gevarieerd en waterrijk landschap met weelderige, veelsoortige bossen en met een groot aantal bronnen. De steden en dorpen langs de route passen harmonieus in het landschap, brengen verbondenheid met het land en de bevolking heel goed over en bieden op elke etappe meer dan voldoende mogelijkheden voor rust en verfrissing. Dankzij de goede bus- en treinverbindingen kan je op ieder traject altijd gemakkelijk terugkeren naar het startpunt.

westerwald etappe 1 ottoturm dominik ketz

Ottoturm © foto Dominik Ketz

Etappe 1 van Freusburg naar Herdorf (ca. 17 km)

De 1 tot 20 miljoen jaar oude naamgenoot van deze kwaliteitswandelroute, de legendarische Druidenstein, verwelkomt je op de eerste etappe in zijn machtige vorm. Deze kolos is als natuurmonument tevens het geologische hoogtepunt van de wandeling. De Druidenstein wordt erkend als een nationale geotoop. Vanaf de Freusburg, die hoog boven het Siegtal uittorent, loopt de wandeltocht in het Druid.Hexen.SiegerLand van Kirchen (Sieg) eerst naar de Kahlberg - met een uniek uitzicht vanaf de Ottoturm (GeoBlick) – en vervolgens naar het Siegtal en het Westerwald. Naast de Freusburger Mühle kan je boven Kirchen-Herkersdorf een artistiek ontworpen historische kruisweg uit de jaren twintig ervaren. En in Herdorf-Sassenroth moet je zeker een bezoek brengen aan het mijnmuseum van de wijk Altenkirchen. Je krijgt er een goed beeld van hoe het er vroeger in de mijnen aan toe ging. In de kelder van dit museum is een hele mijn nagebouwd op basis van de oorspronkelijke locaties in de regio. Bijzonder interessant voor jong en oud.

westerwald etappe 2 hüllwald dominik ketz

Hüllbuche © foto Dominik Ketz

Etappe 2 van Herdorf naar Daaden (ca. 13 km)

Tijdens de tweede etappe van de Druidensteig ontdek je de natuurlijke schoonheid en de geologisch relevante punten tussen de mijnsteden Herdorf en Daaden. De zogenaamde Silbersee auf der Mahlscheid heeft een uniek landschap; hier werd tot de jaren zeventig basalt gewonnen. Andere natuurlijke bezienswaardigheden zijn de Hüllbuche in het Hüllwald bij Daaden, die wordt beschouwd als een van de oudste bomen in de regio, en de basaltzuilen op de Hohenseelbachskopf. Als je het mijnmuseum van de wijk Altenkirchen aan het begin van de wandeling nog niet hebt leren kennen, raden we zeker een bezoek aan Herdorf-Sassenroth aan. Vervolgens leiden smalle bospaden je tijdens deze wandeltocht je verder naar de top en kan je zeker genieten van het uitzicht over de hele stad Herdorf. De etappebestemming wordt bereikt bij aankomst in de stad Daaden, waar tal van plekken zijn waar je kan stoppen voor een hapje en een drankje. Het centrum maakt indruk met de barokke kerk, enkele mooie vakwerkhuizen en het plaatselijke museum.

westerwald etappe 3 daaden mit barockkirche dominik ketz

Barokke kerk in Daaden © foto Dominik Ketz

Etappe 3 van Daaden naar Elkenrother Weiher (ca. 14 km)

Verschillende natuur- en vogelbeschermingsgebieden onderstrepen het natuurlijke landschap van het Westerwald tijdens de derde etappe van de Druidensteig. Voordat je op pad gaat, is het raadzaam om het mijnstadje Daaden beter te leren kennen. Op de ongeveer 14 km lange wandelroute vertelt het informatiepunt bij Schimmerich over de voormalige basaltwinning. In Friedewald valt het kasteel op met zijn opvallende koepel en massieve houten poort. Tijdens deze etappe bereik je met een hoogte van 508 meter boven zeeniveau nabij Langenbach bij Kirburg het hoogste punt van de hele Druidensteig. De paden door de grassige weiden op het plateau van het Neunkhausen-Weitefelder zijn gewoonweg prachtig. Niet ver daarvandaan ligt de Elkenrother Weiher, tevens de eindbestemming van deze etappe. Je komt er meer te weten over de gebeurtenissen rond bruinkoollagen en de plakkerige zandputten.

westerwald etappe 6 schieferbergwerk assberg dominik ketz

© foto Dominik Ketz

Etappe 4 van Elkenrother Weiher naar Betzdorf (ca. 15 km)

De tocht begint bij de Elkenrother Weiher en gaat voor een groot deel gestaag bergafwaarts het Siegtal in. Maar eerst moet de klim naar de Hasselichskopf worden gemaakt. Wanneer je de top bereikt, moet je even pauzeren en de sfeer opsnuiven bij de hekseneik. Daarna ga je bergafwaarts langs de Steinebach, tot deze uitmondt in de Heller. Onderweg kan je vele oude tunnelingangen ontdekken, die getuigen van het mijnverleden van deze regio. Eenmaal aangekomen in Betzdorf is het de moeite waard een omweg te maken naar het stadscentrum. Bij het Breidenbacher Hof kan je bijvoorbeeld heerlijk eten en comfortabel overnachten.

Etappe 5 van Betzdorf naar Steinebach a.d. Sieg (ca. 9 km)

De kortste etappe van de langeafstandswandelroute is pittig. Eerst krijg je een klim van 200 meter naar de Steinerother Kopf voorgeschoteld. De prachtige weidse vergezichten bij Dauersberg en Steineroth geven je echter voldoende aanleiding tot korte pauzes. Eenmaal boven word je beloond met een prachtig uitzicht over het Westerwald. Daarna dalen we af in het idyllische Elbbachdal naar de historische, originele Dickendorfermühle. Wij raden je aan om hier te pauzeren en te genieten van een zelfgemaakt stuk taart van de eigenaren. Dan kan je daarna de tweede klim van deze etappe naar de Weißen Gaul ook beter aan, voordat de etappebestemming, de bezoekersmijn van Bindweide, wordt bereikt. In Steinebach a.d. Sieg en Gebhardshain zijn er vele verleidelijke eet- en drinkgelegenheden en meer dan voldoende accommodaties om te overnachten. Gebhardshain is via een toegangspad van circa twee kilometer verbonden met de Druidsteig.

westerwald etappe 6 barbaratum malberg 2021 127 dominik ketz

Barbaraturm © foto Dominik Ketz

Etappe 6 vanuit Steinebach a.d. Sieg naar Hachenburg (ca. 17 km)

Vanaf de bezoekersmijn Grube Bindeweide start je met een klim naar de Steineberger Höhe. Daar beklim je de originele, kronkelende Barbaraturm die je trakteert op een schitterend uitzicht. De kwaliteitswandelweg leidt naar het rustige dorpje Limbach, met zijn liefdevol vormgegeven dorpsmuseum. En een aantrekkelijke bezoekersmijn, de dakleisteenmijn van Assberg, wacht op hier je. Maar liefst 112 treden naar beneden leiden je naar de historische mijn. Na dit bezoek volgt de afdaling naar het Nistertal naar de pittoreske abdij Marienstatt. Hier nodigen de romantische kloostertuin en de eigen brouwerij van het klooster je uit om even op adem te komen. De etappe voert langs de Nistermühle door de smalle Kleine Holzbachschlucht omhoog naar het middeleeuwse stadje Hachenburg. Daar eindigt de Druidsteig bij Landschaftsmuseum Westerwald, dat met talrijke tentoonstellingen alles vertelt over het leven in het Westerwald in lang vervlogen tijden.

westerwald etappe 5 grube bindweide artur lik

Bezoekersmijn Bindweide © foto Dominik Ketz

Meer informatie

Mer informatie kan je krijgen via Westerwald Touristik-Service, 56410 Montabaur, tel. +49 2602 3001 0 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kom hier alles te weten over de Druidensteig

 

Deel dit artikel