Voor natuurliefhebbers is de Harz, met meer dan 8.000 kilometer bewegwijzerde wandelwegen, een wandelparadijs par excellence. Ontmoet hier moerasachtige, met mist bedekte kliffen en bergtoppen, op de met licht overgoten hoogvlakten, bloeiende bergweiden, rustig kabbelende beekjes en kleurrijke loofbossen.
Maar ook tijdens wandelingen vind je in de Harz een uniek cultureel aanbod, zelfs met de status van UNESCO-werelderfgoed.
Kasteel Falkenstein © foto Joachim Schymalla
Langs waterlopen en mijnbouwvijvers van het Oberharzer Wasserwirtschaft
Met de ‘Oberharzer Wasserwirtschaft’ hoort sinds augustus 2010 het grootste en belangrijkste watermanagementsysteem, bestaande uit vijvers en waterlopen, tot het UNESCO-werelderfgoed. Kilometerslange tunnelsystemen en het grootste, pre-industriële energienetwerk kenmerken het natuurlandschap van de Harz tot op de dag van vandaag. Natuurlijke wandelwegen en smalle paden langs historische mijnbouwvijvers en waterlopen maken van een wandeling een unieke ervaring. Het mijnbouwmuseum ‘Oberharzer Bergwerkmuseum’ in Clausthal-Zellerfeld biedt, zowel ondergrondse als ook bovengrondse begeleide wandelingen door het werelderfgoed aan. Wie liever individueel onderweg is, kiest een werelderfgoed-ontdekkingsroute met thema’s, zoals ‘ideeën en innovatie’ of ‘pompen en opslaan’. Met behulp van informatieborden langs beide rondwegen wordt de onderlinge relatie van het watermanagementsysteem duidelijk.
De Selketalbahn © foto HSB / V. Schadach
Onderweg op de Selketal-Stieg door de Unterharz
Natuur en cultuur puur beleeft men op de meer dan 70 km lange Selketal-Stieg. Een van de mooiste wandelroutes door de Unterharz. Door het gebied van het adellijke geslacht van Anhalt verloopt de route langs de burcht Falkenstein naar de UNESCO-werelderfgoedstad Quedlinburg. De Selke stroomt door het hertogdom. Hier zijn de ruïnes van de stamzetel, burcht Anhalt, maar ook de voormalige residentie, het kasteel Ballenstedt met de prachtige barokke tuinen en het graf van markgraaf Albrecht de Beer, de stamvader van de Ascaniërs en later Anhalt te vinden. De route verloopt langs de Selketalbahn door bizarre eikenbossen, langs kliffen en rotsen en weelderige weiden, wat één van de romantische gedeeltes van het smalspoornetwerk van de Harzer Schmalspurbahnen is.
Op de trappen van het stadhuis van Quedlinburg © foto HTV / M. Gloger
In de voetsporen van Maarten Luther
De Lutherweg in het Mansfelder Land, ten zuidoosten van de Harz, verbindt op 81 km de plaatsen waar de reformator zijn sporen achterliet. Luther is afkomstig uit het Mansfelder Land. Gekenmerkt met een groene ‘L’, verloopt de Lutherweg door Lutherstadt Eisleben. Hier werd de reformator geboren, gedoopt en hier stierf hij ook. De gedenkplaatsen in Eisleben, inclusief de huizen waar hij werd geboren en stierf, maken deel uit van het UNESCO-wereldcultuurerfgoed. Zijn kindertijd en jeugd zijn gedocumenteerd in het museum ‘Luthers Elternhaus’. De laatste etappe verloopt door een van de mooiste beukenbossen in de zuidelijke Harz. Highlight op deze etappe is de vakwerkstad Stolberg. Vanaf de ‘Lutherbeuk’ wordt een prachtig uitzicht geboden op het kasteel en de historische binnenstad.
Meer informatie:
Harzer Tourismusverband, Marktstr. 45, 38640 Goslar (D)
Tel. 0049 5321 3404 0 of per email:
Ga hier naar de Nederlandstalige website van Harzer Tourismusverband