Herzberger Teich in Goslar © foto northabroad.com

In Duitsland is vrijwel nergens zo´n magische bestemming te vinden als de Harz; het prachtige landschap, de mysterieuze legendes, historische vakwerkstadjes, veel UNESCO-erfgoed en indrukwekkende kastelen.

Op zo’n vijf uur afstand ons vlakke Nederland, waan je je hier in een compleet andere (sprookjes)wereld. Het natuurpark de Harz wordt in de wintermaanden nog specialer; uitgestrekte winterlandschappen zorgen voor uitdagende wandeltochten en de stadjes, kastelen en kloosters zijn feestelijk verlicht en op meerdere plekken worden gezellige kerstmarkten georganiseerd. Je zou kunnen zeggen dat de Harz juist in dit seizoen de ideale bestemming is voor een weekendje weg of een korte vakantie.

wandelvakantie harz kerstmarkt quedlinburg c qtm gmbh andrea fleischmann

De kerstmarkt in het historische stadje Quedlinburg © foto QTM GmbH/Andrea Fleischmann

Magisch Quedlinburg

Het historische stadje Quedlinburg staat in zijn geheel op de UNESCO werelderfgoedlijst en dat is niet verwonderlijk; de stad is 1000 jaar oud en telt ruim 2000 vakwerkhuisjes, een sprookjesachtig decor en talloze steegjes. In de wintermaanden wordt het allemaal nog sprookjesachtiger; zowel de stad als het historische bouwwerk worden prachtig verlicht en vanaf november vind je hier een kerstmarkt die al twee keer is uitgeroepen de mooiste kerstmarkten van Saksen-Anhalt.

In de oude binnenstad kun je vlak voor het raadhuis de grote verlichte kerstboom bewonderen, met daaromheen kraampjes vol leuks en lekkers. Wat deze kerstmarkt speciaal maakt is de grootste ‘levende’ adventskalender van Duitsland; elke dag van 1 tot 24 december wordt er op de Schlossberg om 16.30 uur een deur van een van de feestelijk versierde huisjes geopend. Achter elk deurtje staan de grote en kleine bezoekers van de kerstmarkt een verrassing te wachten.

wandelvakantie harz kerstmarkt goslar c goslar marketing gmbh

Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad © foto GOSLAR marketing GmbH

Advent in Goslar

De vakwerkstad Goslar ligt aan de noordelijke rand van de Harz en is maar liefst 1000 jaar oud. Deze ouderdom is goed terug te zien in de historische flair en vele culturele schatten. Net als Quedlinburg staat het centrum van Goslar op de UNESCO erfgoedlijst en is al decennialang een van de best bezochte stadjes van de Harz.

Ook tijdens de wintermaanden is Goslar een bezoek waard. Zeker tussen 29 november en 30 december; dan vindt hier de kerstmarkt plaats. Het centrum is in deze periode nog betoverender door de feestverlichting, kerstmuziek en de verleidelijke geur van kaneel, glühwein en geroosterde amandelen. Op het marktplein kun je bij 60 verschillende houten kraampjes terecht voor originele, vaak handgemaakte kerstcadeautjes en culinaire lekkernijen. Ook vinden bezoekers in de historische binnenstad een sprookjesachtig kerstbos. Omringd door 60 feestelijk verlichte naaldbomen kun je hier een lekkere beker punch drinken. Wil je het feestelijk verlichte Goslar van boven bewonderen? Dan kun je via de zogenaamde ‘Hemelsladder’ de toren van de kerk op het marktplein beklimmen en heb je een prachtig uitzicht over de stad.

wandelvakantie harz langlaufen in de harz c htv dietrich kühne

In de Harz kan je óók in de winter geweldig wandelen of langlaufen © foto HTV/Dietrich Kühne

Winterwandelen door historische landschappen

Van ongeveer november tot eind februari zijn met een beetje delen van de Harz bedekt onder een witte deken. Op verschillende plekken kun je prachtige sneeuwschoenwandelingen ondernemen, tegenwoordig een populaire bezigheid in het winterseizoen. Er zijn speciale winterwandeltochten tussen de twee en 11 kilometer die je de mystieke kant van het natuurgebied laten zien.

Maar ook zonder sneeuw is de Harz in de wintermaanden een uitstekende wandelbestemming. Wandelaars een grote diversiteit aan routes uitgezet met de meest uiteenlopende thema’s. Zo kun je in de buurt van Goslar wandelen rondom de Oberharzer Wasserwitschaft, een uniek en kilometerslang watersysteem dat inmiddels ook is opgenomen op de UNESCO-lijst. Dit systeem, dat vooral bestaat uit waterlopen en vijvers, typeert een groot deel van het Harzgebergte en is inmiddels uitgerust met natuurlijke wandelwegen en smalle paadjes langs historische wateren. Een unieke wandelervaring waarbij je als wandelaar even helemaal tot rust komt en tegelijkertijd kennismaakt het de geschiedenis van de Harz. 

Meer informatie vind je hier op de Nederlandstalige website 

 

Deel dit artikel