De meer dan 1000 jaar oude stad Quedlinburg © foto Northabroad.com

Het legendarische Harzgebergte biedt bijna alles wat bezoekers van een aantrekkelijke vakantieregio verwachten - culturele bezienswaardigheden van wereldklasse, unieke belevenissen in de ongerepte natuur en een uitgebreid aanbod aan recreatie en activiteiten.

Voor natuurliefhebbers is de Harz, met meer dan 8.000 kilometer bewegwijzerde wandelwegen, een wandelparadijs par excellence. De Harzer-Hexen-Stieg, één van de ‘Top Trails of Germany’, belooft een meerdaagse wandelervaring. De route loopt over ongeveer 100 kilometer door alle facetten van het natuurlijke landschap van de Harz. Hier treffen moerasachtige, met mist bedekte kliffen en bergtoppen, op de met licht overgoten hoogvlakten, bloeiende bergweiden, rustig kabbelende beekjes en kleurrijke loofbossen. Of het nu op de Teufelsstieg, over de 'Knochenbrecher' of door het Ilsetal op de Heinrich-Heine-Weg is - de klim naar de Brocken, met 1141 m de hoogste bergtop in Noord-Duitsland, is een vast onderdeel van veel Harzvakanties. Maar ook tijdens wandelingen vindt men in de Harz een uniek cultureel aanbod, zelfs met de status van UNESCO-werelderfgoed.

wandelvakantie harz 2 oberharzer wasserwirtschaft c northabroad

De Oberharzer Wasserwirtschaft © foto Northabroad.com

Langs waterlopen en mijnbouwvijvers van het Oberharzer Wasserwirtschaft

Met de ‘Oberharzer Wasserwirtschaft’ hoort sinds augustus 2010 het grootste en belangrijkste watermanagementsysteem, bestaande uit vijvers en waterlopen, tot het UNESCO-werelderfgoed. Kilometerslange tunnelsystemen en het grootste, pre-industriële energienetwerk kenmerken het natuurlandschap van de Harz tot op de dag van vandaag. Natuurlijke wandelwegen en smalle paden langs historische mijnbouwvijvers en waterlopen maken van een wandeling een unieke ervaring. Het mijnbouwmuseum ‘Oberharzer Bergwerkmuseum’ in Clausthal-Zellerfeld biedt, zowel ondergrondse als ook bovengrondse begeleide wandelingen door het werelderfgoed aan. Wie liever individueel onderweg is, kiest een werelderfgoed-ontdekkingsroute met thema’s, zoals ‘ideeën en innovatie’ of ‘pompen en opslaan’. Met behulp van informatieborden langs beide rondwegen wordt de onderlinge relatie van het watermanagementsysteem duidelijk. 

Mijnen de Rammelsberg en de historische stad Goslar

In de voormalige ertsmijn Rammelsberg in Goslar kunnen bezoekers tegenwoordig indrukwekkende technische monumenten uit negen eeuwen en spannende getuigenissen van menselijk ambacht tijdens verschillende rondleidingen boven en onder de grond beleven. De binnenstad van Goslar is één van de belangrijkste bewaard gebleven historische steden ter wereld en wordt gekenmerkt door een ongewoon groot bestand van ongeveer 1500 vakwerkhuizen uit de 15e tot 19e eeuw. Met de Kaiserpfalz, het raadhuis, de stadsvestingwerken, de hospitalen en het grote aantal middeleeuwse stenen huizen zijn er een groot aantal gebouwen uit de middeleeuwen die de bezoekers zullen verrassen. In combinatie met de faciliteiten van het watermanagementsysteem 'Oberharzer Wasserwirtschaft' staat dit ensemble voor één van de oudste mijnregio’s in Europa, die tot UNESCO-werelderfgoed is uitgeroepen.

wandelvakantie harz 1 kaiserpfalz goslar c northabroad

De Kaiserpfalz in Goslar © foto Northabroad.com

Onderweg op de Selketal-Stieg door de Unterharz

Natuur en cultuur puur beleeft men op de meer dan 70 km lange Selketal-Stieg. Een van de mooiste wandelroutes door de Unterharz. Door het gebied van het adellijke geslacht van Anhalt verloopt de route langs de burcht Falkenstein naar de UNESCO-werelderfgoedstad Quedlinburg. De Selke stroomt door het hertogdom. Hier zijn de ruïnes van de stamzetel, burcht Anhalt, maar ook de voormalige residentie, het kasteel Ballenstedt met de prachtige barokke tuinen en het graf van markgraaf Albrecht de Beer, de stamvader van de Ascaniërs en later Anhalt te vinden. De route verloopt langs de Selketalbahn - door bizarre eikenbossen, langs kliffen en rotsen en weelderige weiden – het is één van de romantische gedeeltes van het smalspoornetwerk van de Harzer Schmalspurbahnen.

Binnenstad van Quedlinburg

Maar dat is nog niet alles, de meer dan 1000 jaar oude stad Quedlinburg aan de noordoostelijke rand van de Harz met meer dan 2000 vakwerkhuizen, romaanse gebouwen en villa's uit de Gründerzeit- en Jugendstilperiode, neemt de bezoeker mee terug in de tijd. De geschiedenis en cultuur zijn levendiger dan ooit - een stad in het gebied van spanningen tussen verleden en toekomst. De Quedlinburgse muziekzomer trekt muziekliefhebbers en artiesten, jong en oud, van heinde en ver naar de UNESCO-werelderfgoedstad. Veeleisende klassieke composities vullen oude muren met leven en theatraal toneelspel.

wandelvakantie harz 4 quedlinburg van boven c northabroad

Boven aanzicht van het stadje Quedlinburg © foto Northabroad.com

De Harz biedt in elk seizoen en bij elk weer talrijke belevenissen. Je bent er van harte welkom!

Informatie

Harzer Tourismusverband, Marktstr. 45, 38640 Goslar, Duitsland, T 0049 5321 3404 0
Harzer Tourismusverband is ook te bereiken Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de speciale Nederlandstalige website.
Of kijk voor alle wandel- fiets en skimogelijkheden op de Duitstalige website.

Deel dit artikel