Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Duitsland is al jarenlang de populairste bestemming voor kortere en langere wandelvakanties. Wandelen in Duitsland staat garant voor veel variatie en u bent er binnen een paar uur rijden. Het land heeft uitgestrekte bossen met veelal loofbomen. En u kunt er vanzelfsprekend wandelen in kustgebieden, rond meren, in hooglanden en bergen.Klimaat

Duitsland ligt in een zone met een gematigd klimaat. Aan zee regent het relatief veel, wordt het in de zomer niet al te heet en in de winter niet al te koud. De meeste regen valt in de Alpen. In het oosten heerst een landklimaat met strengere winters en warmere zomers. Toch kunt u het hele jaar door prima wandelen in Duitsland.

Wandelen in de verschillende Duitse regio’s

Het toeristische gebied Baden-Württemberg met zijn kastelen en universiteitssteden is een populaire bestemming voor een wandelvakantie in Duitsland. Het Zwarte Woud is een echt wandelparadijs met zijn hoge sparrenbossen, watervallen en bronnen. De Bodensee is wat betreft cultureel erfgoed en natuurschoon een van de aantrekkelijkste gebieden van Duitsland.

In de grootste bondsstaat Beieren vindt u veel cultuurhistorisch erfgoed zoals Romeinse oudheden, kastelen en barokke forten. Het is ook het gebied van de bierhallen en kleurrijke feesten. Langs de meren, in het onbedorven Beierse Woud en in de Alpen kunt u prachtig wandelen in Duitsland.

De stad Berlijn leent zich voor fantastische stadswandelingen langs historische gebouwen, mooie parken, moderne architectuur, musea en kerken. Wandelen in Duitsland in Berlijn is wandelen door een indrukwekkende stad met een bijzonder verleden.

De provincie Brandenburg is een vredige streek met veel kanalen, meren en rivieren. Het is een laaggelegen gebied, waar u wandelen door bossen en langs water kunt combineren met mooie boottochten door het Spreewald.

Hessen ligt precies in hartje Duitsland. De oude glorie van vroeger ziet u onder meer terug in de romaanse kerken en gotische kathedralen. U kunt er eindeloos wandelen door sprookjesachtig Hessen, door wijnbouwgebieden, het pittoreske Rheingau en het bosrijke, heuvelachtige Waldecker Land.

Een wandelvakantie Duitsland in Mecklenburg-Voor-Pomeren brengt u een ongerept landschap van bossen, meren en witte stranden langs de Oostzee. De middeleeuwse steden Wismar, Rostock, Schwerin en Stralsund zijn zeer de moeite waard om te bezoeken.

In Nedersaksen kunt u wandelen in Duitsland door betoverde steden en dorpen met vakwerkhuizen. De bloeiende hei van de Lüneburger Heide is beroemd. Bremen is een prachtige, historische stad met een magnifieke kathedraal en stadhuis en Hamburg is bijzonder vanwege de vele architectuurstijlen en enorme haven midden in het centrum. In beide Hanzesteden kunt u geweldige stadswandelingen maken.

Nordrhein-Westfalen is een geliefde bestemming voor wandelaars. Met name het Sauerland is een paradijs voor wandelliefhebbers, met zijn dichtbeboste, groene heuvels, burchten en grotten. Ook het Teutoburger Woud, een lage bergketen met oude beukenbossen en zandsteenkliffen, is een geliefde plek voor een wandelvakantie. Rheinland-Pfalz is een van de meest romantische streken om te wandelen in Duitsland. Wijngaarden, sprookjeskastelen langs de Moezel en Rijn, glooiende heuvels en sfeervolle stadjes, u vindt het er allemaal.

In Saarland vindt u ook veel schilderachtige plaatsjes.Voor wandelen in Duitsland biedt de regio Saksen een geweldig natuurschoon. U vindt er het betoverende Ertsgebergte en het mooie ‘Saksisch Zwitserland’ waar de rivier de Elbe tussen spectaculaire rotsen stroomt.

In Sachsen-Anhalt komt de wandelaar zeker aan zijn trekken. In het Harzgebergte lopen tal van wandelroutes door een mooie natuur met indrukwekkende rotsformaties en door interessante historische steden met romaanse kerken, middeleeuwse kastelen en abdijen.

De noordelijke staat Sleeswijk-Holstein heeft een bijzondere flora en fauna en wandelen in Duitsland is hier heel anders dan in de rest van het land. U kunt er brede zandstranden, indrukwekkende meren en romantische zonsondergangen verwachten.

Thüringen met zijn Thüringer Wald is geliefd bij wandelaars. Het is een hooggelegen gebied met berken-, eiken- en beukenbossen, watervallen, prachtige wandelpaadjes, fraaie kleine dorpjes, kastelen en abdijen.

Deel dit artikel