Een stevige doorstapper kan de Saksische Wijnwandelweg in twee dagen doen. Maar in dat tempo de kilometers afleggen langs de Elbe is zonde. Maar weinig wandelroutes bieden op een afstand van 60 kilometer zoveel afwisseling.

Een nationaal park (Sächsische Schweiz), een cultuurmetropool als Dresden, kastelen, historische stadjes en lieflijke wijngoederen. Verleidelijke terrassen langs de rivier om de voeten te laten rusten en om wijn te proeven. Een wandelroute met een ideale combinatie tussen natuur, cultuur en genieten.

Het Elbedal, met zijn aangename zomers, werd al in 1161 ontdekt als locatie voor wijnbouw. De druiven gedijen er prima. Vooral de droge witte wijnen zijn bekend, maar ook ‘Eiswijnen’ en mousserende wijnen hebben een fijnproeversreputatie. Het oogstjaar wordt gevierd in september. Vooral in Meissen en Radebeul zijn grote wijnfeesten en jaarlijks wordt een schoonheid gekozen tot Saksische Wijnkoningin.

Het grootste wijngoed is Schloss Wackerbarth. Het is gerestaureerd en heeft een modern bezoekerscentrum. Op het wijngoed worden rondleidingen gegeven en proeverijen georganiseerd. Het grootste particuliere wijngoed is Schloss Proschwitz in de buurt van Meissen. Net na de val van de DDR kocht Prinz zur Lippe (een volle neef van wijlen prins Bernhard) het landgoed terug dat ooit van zijn familie was. De prins investeerde fors in het domein dat, naast witte, ook rode wijnen maakt. In Schloss Proschwitz kan overnacht worden. Ook enkele andere wijngoederen bieden slaapgelegenheid voor een bijzondere ervaring op de wijnroute.

saksen wandelvakantie duitsland

Florence aan de Elbe

De route voert door cultuurmetropool Dresden, de hoofdstad van Saksen. Deze Barokke stad is in oude glorie hersteld en doet haar bijnaam ‘Florence aan de Elbe’ eer aan. De op haar ruïnes herbouwde Frauenkirche is daarvan een opvallend symbool. Dresden huisvest kunstcollecties die tot de grootste ter wereld behoren. Maar er zijn ook musea over historisch vervoer, het menselijk lichaam en meer. Of toch liever ’s avonds een concert in de Semperopera? De verstokte wandelaar opteert voor een stadswandeling. Het is zonde om Dresden in een half uurtje voorbij te lopen.

Iets boven Dresden ligt Radebeul. Het artistieke deel is Altkötzschenbroda met galeries en horeca. Een andere tip is de villa van Karl May. De schrijver van de Old Shatterhand en Winnetou boeken woonde hier. Hij verzamelde een enorme collectie indiaanse materialen. Zin in een klassieke treinreisje? Vanuit station Radebeul Oost vertrekken stoomtreinen richting Moritzburg. Wie uitstapt in Moritzburg wandelt naar het enorme jachtslot; een Saksisch ‘Versailles’

Porseleinklanken

Na de nodige kilometers tussen de wijnranken is de volgende plaats Meissen. Vermaard om haar porselein, dat hier in de 18e eeuw werd ontdekt. De stad heeft een opvallende skyline, waarin de Dom en de Albrechtsburcht domineren. De kronkelende straatjes geven de indruk van een tijdreis. De klanken van het carillon zijn uniek: de klokken zijn van porselein. In de Albrechtsburcht liggen de vorsten van Saksen begraven. Ook Anna van Saksen, de vrouw van Willem van Oranje en moeder van Prins Maurits, kreeg hier haar laatste rustplaats.

De Saksische Wijnstraat is een met bordjes bewegwijzerde wandelroute. Vrijwel alle paden zijn verhard en lopen langs de Elbe rivierbedding. Hierdoor is het profiel egaal en gemakkelijk te lopen. Elbland Tourismus, de beheerder van de route, kan op verzoek het transport van bagage regelen naar het volgende overnachtingsadres. Het ‘Wandern ohne Gepäck’.

Deel dit artikel