© TMN/ Fotograf: German Roamers/ Johannes Becker
© TMN/ Fotograf: German Roamers/ Johannes Becker

De Weserbergland-Weg: dat is 225 km wandelplezier. Hij heeft van het Deutsche Wanderverband het label Qualitätsweg Wanderbares Deutschland gekregen en is een van de zestien Top Trails of Germany. In dertien etappes wandelt u van de bron van de Weser in Hann. Münden in noordelijke richting naar de Porta Westfalica.

Hier stroomt de Weser door het middelgebergte naar de Noord-Duitse laagvlakte. Bijna alle wandelpaden liggen in de natuur en zijn verhard.

Elk traject kent bijzondere highlights, zoals historische stadjes, wildparken, kastelen en burchten. De Weser is steeds weer te zien: de route loopt er direct langs of u kijkt van boven naar de rivier.

Ontdek de plaats waar de legendarische baron von Münchhausen woonde. Hij is in de 18e eeuw in Bodenwerder geboren en werd bekend door zijn fantasierijke en humoristische verhalen. Het Münchhausenmuseum in Bodenwerder is speciaal aan deze leugenbaron gewijd. Laat de charme van het plaatsje op u inwerken tijdens een wandeling op de Weserpromenade.

Bij Bodenwerder is het pad omhoog naar de Bismarcktoren en de vesting Königszinne de moeite waard: u wordt daar beloond met een schitterend uitzicht over het Weserbergland.

Op de etappe van Lüntorf naar Emmerthal ligt in het dal een prachtig kasteel in Weserrenaissancestijl: het slot Hämelschenburg. Met zijn tuinen, werkplaatsen en kerk staat het bekend als een van de mooiste renaissancecomplexen van Duitsland.

wandelen niedersachsen 1© TMN/ Foto: German Roamers/Johannes Becker

De Weserbergland-Weg leidt ook naar het wildpark Neuhaus en het hoogveen Mecklenbruch. In het wildpark Neuhaus is in het WildparkHaus - het Sollingbezoekerscentrum – een interactieve tentoonstelling te zien met interessante thema’s, zoals de verschillende biotopen in het Sollinggebergte. In het wildpark leven op een oppervlakte van ongeveer 60 hectare circa 40 inheemse diersoorten. In de valkerij vinden van dinsdag t/m zondag tweemaal per dag demonstraties met verschillende roofvogels plaats. Het hoogveen Mecklenbruch is plusminus 4.300 jaar oud. Sinds 1939 staat het onder natuurbescherming. Tegenwoordig is het vanwege zijn unieke dieren- en plantenwereld een van de waardevolste hoogveengebieden van Nedersaksen.

Ook Hamelen ligt langs de Weserbergland-Weg! De stad is bekend vanwege de sage van de rattenvanger, die nog steeds bepalend is voor het stadsbeeld.

De Paschenburg is een in 1842 gebouwd stenen huis langs de weg van Rohdental naar Rinteln. Nu is de Paschenburg met zijn restaurant populair voor een uitstapje vanwege het grandioze uitzicht. Ook de spleet in de rotsen onder de Paschenburg is wat speciaals. Volgens een oude sage woonden in de spelonken onder de burcht lange tijd kabouters.

De Schaumburg is eveneens een bezoek waard. Binnen de oude muren en torens van deze burcht hebben zich heel wat verhalen afgespeeld.

Rinteln, een plaatsje met historische vakwerkhuizen, wordt gekenmerkt door smalle straatjes en schilderachtige plekjes! Vooral de Marktplatz met zijn gerestaureerde vakwerkhuizen uit de 13e eeuw lijkt wel uit een sprookje te komen. Vanuit Rinteln wandelt u omhoog naar Wülpker Egge. De heuvel is 268 meter hoog en vanuit de verte zichtbaar. Ten noorden hiervan ligt Kleinenbremen. Hier is een bezoek aan de mijn een aanrader. Daar ervaart u meer over de geschiedenis van de mijnbouw en het ontstaan van de aarde.

Welk traject u als wandelaar ook kiest, u vindt het zeker fantastisch! Alle gewenste informatie vindt u op de website van het bureau voor toerisme van Nedersaksen.

Om in de stemming te komen voor een fijne wandelvakantie kunt u hieronder alvast de inspirerende video over Nedersaksen bekijken. Filmpjes van maar liefst 10 andere wandelregio's in Duitsland vindt u op germany.travel/actief.

Deel dit artikel