© Naturpark Südeifel, Volker Teuschler
© Naturpark Südeifel, Volker Teuschler

Het Naturwanderpark delux ligt in de zuidelijke Eifel, de Luxemburgse Ardennen en het Müllerdal in Luxemburg. Hierin zijn 23 rondwandelingen uitgezet met een lengte tussen 12 en 30 km en in verschillende moeilijkheidsgraden. Ze leiden door de natuurparken Our, Mëllerdall en Zuid- en Noordeifel.

Nat’Our-routes

De rivier de Our vormt in het noordelijke gedeelte van het NaturWanderPark delux de grens tussen Duitsland en Luxemburg. Wandelaars kunnen langs deze grensrivier uit vijf rondwandelingen tussen de twaalf en achttien km kiezen. Alle routes zijn geschikt voor een daguitstapje. Het beginpunt van route 1 van de Nat’Our-routes ligt ook bij de grens met België. Bij het drielandenpunt Duitsland-België-Luxemburg staat het Europamonument. Vijf grote stenen herinneren aan de voorvechters van de Europese Gemeenschap en de eerste verdragen. De vijf Nat’Our-routes leiden naar molens in het romantische Ourdal, naar burchten en kastelen, interessante bezienswaardigheden en vrijetijdsbestemmingen. Onderweg geniet u van het uitzicht over indrukwekkende rotsformaties. In het beschermde natuurgebied Mittlere Ourtal groeien 450 varens en bloeiende planten, waaronder de gele monnikskap en wateraardbei. IJsvogels, libellen en vlinders dansen door de lucht en in het uitgestrekte bosgebied van het Ourdal laat zich soms zelfs een wilde kat zien.

Rotspaden

Ten zuiden van de Nat’Our-routes liggen de rotsachtige landschappen van het Ferschweiler Plateau en van de kleine Luxemburgse Schweiz. Hier wordt het landschap bijzonder spectaculair. Aan beide kanten van de rivier de Sauer verheffen zich fantastische rotsformaties met smalle spleten, waar de wandelaar zich doorheen moet wurmen. Zeldzame dieren en planten, zoals bepaalde orchideeënsoorten voelen zich hier thuis.

Sommige wandelingen in het NaturWanderPark delux lijken wel een reis door het verleden. Zo volgt u op het Bach-Pfad (Beekpad) oude mijnbouwpaden, loopt de 'Kylltaler Buntsandsteinroute' vlak langs voormalige steengroeves en duikt u op het 'Devonpad' in een wereld die 400 miljoen jaar geleden bestond; zoals dit ook gebeurt in het Museum voor de Oertijd Devonium in Waxweiler. Op de 'Neuer-Burg-Weg' treedt u bij de Neuerburg in de sporen van de middeleeuwers.

De rondwandeling Moore-Pfad Schneifel bestaat voor een deel uit vlonders om zo flora en fauna te sparen. Voor wie aan de hectiek van het dagelijkse leven wil ontsnappen, is het 'Irsenpfad' een aanrader: van het schilderachtige beeklandschap van het Irsendal gaat enorm veel rust uit. Hier en daar kunt u de sporen van vlijtige bevers zien.

wandelvakantie duitsland natuurpark zuid eifel charly schleder© Naturpark Südeifel, Volker Teuschler

In de lente lichten de bloemen van honderden bremstruiken op – hieraan dankt de Eifelgold Route haar naam. De wandeling leidt bovendien door het natuurbeschermingsgebied 'Ginsterheiden' (bremheide). Liefhebbers van vlinders komen op deze route aan hun trekken: in het Irsendal werden maar liefst 550 vlindersoorten geteld.

Behalve prachtige uitzichtspunten, indrukwekkende brede dalen en terrassen langs de rivier biedt de 'Prümtalweg' zelfs een 'keizerlijk moment': bij de 350 jaar oude Napoleonseik heeft zijn naamgever – naar men zegt – ooit een rustpauze gehouden.

Of het nu op de top van de Burbesberg is, vanwaar de wandelaar van het uitzicht op de Hunsrück kan genieten, of bij het stuwmeer van Bitburg, met bootverhuur en een ligwei – op de 'Stausee-Prümtalroute' zijn er voldoende momenten om even te pauzeren. Ook op de uitdagende route 'Wallfährte Weidingen' kunnen wandelaars van grandioze panorama’s genieten. Highlights op het traject zijn de bedevaartkerk in Weidingen en de Fischbacher kapel op een rotspunt.

De 'Klausnerweg' loopt door de rivierdalen van de Enz en de Prüm. Een landschap kan nauwelijks uit meer tegenstellingen bestaan: het pad voert namelijk zowel langs ruige rotsen als door uitgestrekte, lieflijke boomgaarden. Op het 'Schluchtenpfad' wandelt u door diepe kloven. Het natuurgebied 'Tongruben' biedt bescherming aan bedreigde diersoorten.

Alle gewenste informatie vindt u op de website over NaturWanderPark delux.

Om in de stemming te komen voor een fijne wandelvakantie kunt u hieronder alvast de inspirerende video over de Eifel bekijken. Filmpjes van maar liefst 10 andere wandelregio's in Duitsland vindt u op germany.travel/actief

Deel dit artikel