© Martin Kirchner / Thüringer Tourismus GmbH
© Martin Kirchner / Thüringer Tourismus GmbH

Wandelen in de romantische omgeving van de Wartburg in Thüringen. De regio rondom de Wartburg, in het westen van Thüringen, is zowel bij wandelaars als cultuurliefhebbers populair.

Eisenach, dat aan de rand van het Thüringer Woud ligt en de geboorteplaats van Johann Sebastian Bach is, vormt een ideaal uitgangspunt om de streek te verkennen.

Vlak bij Eisenach troont de Wartburg boven op een berg. Sinds 1999 behoort deze burcht tot het UNESCO-Werelderfgoed. Er hebben historische gebeurtenissen plaatsgevonden, die veel invloed op de geschiedenis van Duitsland hadden. Daarom noemt men deze vesting waarschijnlijk de ”meest Duitse van alle burchten”.

De Wartburg ontstond rond 1067 als residentie van de graven van Thüringen. In het begin van de 13e eeuw woonde hier de heilige Elisabeth, gravin van Thüringen. Zij wordt over de hele wereld vereerd als symbool van de naastenliefde. In de woelige tijden van de Reformatie zat Maarten Luther enkele maanden op de burcht ondergedoken. Hij gebruikte die periode om het Nieuwe Testament in het Duits te vertalen. Daarnaast legde hij de basis voor één schriftelijke Duitse taal. Wat dit voor prestatie was en welke invloed dit nu nog heeft, is goed te zien in de moderne, interactieve tentoonstelling in het Lutherhuis in Eisenach. De Wartburg heeft een rijke geschiedenis. Hiertoe behoort ook de middeleeuwse 'Sängerkrieg', een wedstrijd van minnezangers, die aan het begin van de 13e eeuw plaatsvond. De beste zanger viel eer ten deel, maar de verliezer werd terechtgesteld. Deze wedstrijd vormde de inspiratiebron voor de romantische opera 'Tannhäuser' van Richard Wagner.

Voor wandelaars is de klim naar de burcht via de Drachenschlucht waar heel wat sagen over verteld zijn, een aanrader. Hier heeft zich gedurende miljoenen jaren een beek een weg door de rotsen gegraven. Het pad voert over een lengte van ongeveer 3 km over vlonders boven het bruisende water, op de smalste plek is de kloof slechts 68 cm breed. De route volgt een deel van de Rennsteig, de beroemdste langeafstandswandelroute van Duitsland, die vlak bij Eisenach begint. Met een totale lengte van circa 170 km leidt deze over de heuvels van het Thüringer Woud tot in het Schiefergebergte. Wie liever niet omhoog wandelt, neemt gewoon de bus naar de Wartburg en volgt dan de bewegwijzering de berg af naar beneden. Vlak bij Eisenach begint de Rennsteig.

In de buurt van Eisenach ligt het mooie dal van de rivier de Werra met zijn dichte bossen, uiterwaarden vol bloemen, burchten en vakwerkstadjes. Op de gecertificeerde Leine-Werraroute kunt u vanuit de regio bij Eisenach naar het gebied rondom Eichsfeld – in Noord-Thüringen – wandelen. Deze streek staat bekend om zijn luchtgedroogde worstspecialiteiten.

wandelvakanties duitsland thueringen wartburg© Martin Kirchner / Thüringer Tourismus GmbH

De totale lengte bedraagt 98 km en bestaat uit meerdere dagetappes. Wie niet veel tijd of een conditie voor een meerdaagse tocht heeft, zou ook het circa 20 km lange traject tussen Creuzburg en Treffurt kunnen lopen. De route voert over de Wisch, de huisberg van Creuzburg, die bekend is vanwege de vele orchideeën, en langs de rivier en imposante rotsformaties.

Onderweg kunt u pauzeren in het traditionele hotel-restaurant Probstei Zella. Dit ligt idyllisch aan de rivier. Een lekkere maaltijd met een koud drankje zorgt voor ontspanning en geeft weer energie. Een overnachting is hier ook mogelijk, want het Landgasthof biedt kamers en vakantiehuisjes aan en beschikt over een camping.

Creuzburg is bekend vanwege de gelijknamige burcht, die eveneens verbonden is met de heilige Elisabeth. De historische brug over de Werra vormt samen met de Liboriuskapel een mooi fotomotief. In de middeleeuwen was dit kerkje een druk bezochte bedevaartsplaats. Het stift Wilhelmsglücksbrunn voor de poorten van de stad leent zich goed voor een pauze tijdens het wandelen. Gasten worden hier met biologische streekproducten verwend en kunnen in de bijbehorende winkel lekkernijen uitzoeken.

Treffurt ligt aan de Duitse Vakwerkroute en heeft een mooi historisch centrum. U kunt het stadje het beste via korte rondwandelingen ontdekken. De klim naar de burcht Normannstein, waar vroeger de ridders van Treffurt zetelden, is ook een aanrader. In de burcht bevindt zich een restaurant en er is een expositie over de burchten en forten langs de Werra te zien. In de romantische burchttoren en de burchtkapel kunnen geliefden elkaar het jawoord geven.

De regio ligt niet ver van het Nationaal Park Hainich, dat behoort tot de oerbeukenbossen van Midden-Europa. Het boomtoppenpad, het wildekattendorp en de ondergrondse tentoonstelling 'Wurzelhöhle' zijn populaire bezienswaardigheden in dit park.

Meer informatie (over de regio, cultuur, evenementen, overnachten) vindt u op de speciale website over vakanties in Thüringen.

Om in de stemming te komen voor een fijne wandelvakantie kunt u hieronder alvast de inspirerende video over Thüringen bekijken. Filmpjes van maar liefst 10 andere wandelregio's in Duitsland vindt u op germany.travel/actief

Deel dit artikel