De regio Hessen heeft je als wandelaar nogal wat te bieden! Op slechts drie en een half uur van de Nederlandse grens vind je er bijvoorbeeld de interessante - en tegelijkertijd betoverende - themapaden, waarbij je – naast het genot van de prachtige natuur – ook nog kennis neemt van de rijke cultuur van het gebied.

In Hessen duizelt het je werkelijk van de vrijwel onbegrensde mogelijkheden en keuzes die je er als wandelaar kunt maken.

Van Bergstraße-Odenwald tot Spessart en Vogelsberg; van Taunus tot Rheingau. En niet te vergeten GrimmHeimat Nordhessen met het Knüllgebirge, Habichtswald en Burgwald, de dalen van de Lahn, de Werra, de Rijn en de Main. Haast teveel om op te noemen. De regio Hessen biedt werkelijk een overvloed aan wandelmogelijkheden, waarbij schoonheid en variatie steeds weer de boventoon voeren. Hessen is een regio waar je als wandelaar steeds weer terug wilt komen…

tevoetonline zet voor je volgende trip naar Hessen graag wat weetjes en ideetjes voor je op een rij. Dat maakt je keuze voor je volgende wandelvakantie misschien een klein beetje gemakkelijker…

Rheingau 

Het is met name de wijn die de Rheingau beroemd heeft gemaakt en dat is overduidelijk als je een wandeltocht maakt door deze streek. ‘Wijn’ is een steeds terugkerende metgezel tijdens je wandeling en je wordt voortdurend uitgenodigd om te genieten van zowel het wijnlandschap als van de wijn zelf. Zo is er bijvoorbeeld steeds de verleiding één van de vele tavernes of wijnlokalen te bezoeken die regelmatig je pad kruisen. Maar ook het landschap van de Rheingau zelf daagt je uit. Want neem nu de Rheinsteig: een wandelpad tussen Wiesbaden en Lorch. Je wandelt er over smalle – maar zeer goed begaanbare- en uitstekend bewegwijzerde paden. Je gaat er telkens een stuk omhoog om vervolgens weer af te dalen. Dit alles met onvergetelijke en enerverende uitzichten.

Odenwald

Het Odenwald is een romantisch bosgebergte tussen de rivieren Rijn, Main en Neckar. Sinds 2004 is dit gebied een zogenaamd UNESCO-Geopark, wat voldoende zegt over het bijzondere landschap. Kenmerkend zijn de lichtgemengde bossen die de bergtoppen bedekken. Je vindt er in de eerste plaats gezonde lucht, maar ook valleien en rivieren die pure romantiek uitstralen, afgewisseld met heerlijk kabbelende beken en prachtige meren. 

wandelvakantie hessen 3

Lahndal

Het dal van de Lahn heeft een zeer afwisselend cultuurlandschap, waar je als wandelaar heerlijk doorheen kunt dwalen. De bosrijke wegen in het Rothaargebirge en in Westerwald worden afgewisseld door fraaie parklandschappen in het bergachtige land van Lahn-Dill. En de ruige weilanden die je tegenkomt in Westerwald sluiten naadloos aan op de glooiende heuvels van de noordelijke Taunus. Deze variatie in het Lahntal is ongekend en staan borg voor heerlijke wandelroutes voor alle smaken. En een zeer dicht netwerk van goed uitgezette wandelpaden biedt je ook nog eens meer dan voldoende mogelijkheden voor een individuele routeplanning.

Spessart, Kinzigtal en Vogelsberg

Op je wandelingen door het gebied tussen Spessart, Kinzigtal en Vogelsberg zul je niet alleen de schoonheid van het landschap ervaren, maar kunnen cultuurliefhebbers ook hun hart ophalen. Want zowel keizer Frederik I - bijgenaamd Barbarossa (= Roodbaard) - als de gebroeders Grimm lieten hier hun sporen na. Verder is Spessart één van de grootste, aaneengesloten gemengde bosgebieden in Duitsland. En tot op de dag van vandaag zal menige bezoeker in de ban raken van de ‘bandieten van de Spessart’, die er in vroegere, turbulentere tijden de omgeving behoorlijk onveilig maakten.

wandelvakantie diemelsee

GrimmHeimat Nordhessen

Noord-Hessen vormt een zeer afwisselend decor voor wandelingen over speciaal gekeurde en bekroonde paden. Je wandelt in de natuur, maar het gebied is tevens doordrenkt van veel cultuur: met name de gebroeders Grimm hebben hier hun sporen meer dan nagelaten. Zo kun je er wandelen op goed uitgezette routes door het sprookjesachtige Reinhardswald met de Sababurg, het kasteel van Doornroosje. Of op de legendarische Hohe Meissner, met de woonstee van Vrouw Holle. Ook in het nationaal park Kellerwald-Edersee, vind je een uitgebreide selectie van prachtige wandelroutes.

Ga voor meer informatie ga naar de website van Hessen Tourismus

Deel dit artikel