© foto HTV - M. Gloger
© foto HTV - M. Gloger

Het legendarische Harzgebergte biedt je bijna alles wat je als wandelaar, maar ook als gezin, van een aantrekkelijke vakantieregio verwacht: culturele bezienswaardigheden van wereldklasse, unieke belevenissen en wandelmogelijkheden in de ongerepte natuur en een uitgebreid aanbod aan recreatie en activiteiten.

Met meer dan 9.000 kilometer aan wandelwegen kun je als natuurliefhebber een wandelparadijs bij uitstek verwachten. De Harzer-Hexen-Stieg, één van de ‘Top Trails of Germany’, belooft een meerdaagse wandelervaring. De route loopt over ongeveer 100 kilometer door alle facetten van het natuurlijke landschap van de Harz. Dichte, donkere sparrenbossen, drassig moerasland, mistige kliffen en bergtoppen ontmoeten hier licht overstroomde hoogvlakten, kleurrijke bergweiden, zacht kabbelende beekjes en kleurrijke loofbossen. Of het nu op de Teufelsstieg, over de 'Knochenbrecher' of door het Ilsetal op de Heinrich-Heine-Weg is - de klim naar de Brocken, met 1141 m de hoogste bergtop in Noord-Duitsland, is een vast onderdeel van veel Harzvakanties.

Een compleet beeld van de Harz zie je pas na een ontdekkingsreis door de cultuur en geschiedenis van de Harz. De burchten en kastelen vertellen alles over de pracht en praal van vervlogen tijden. Riddertoernooien en kasteelfestivals nemen de bezoekers mee terug naar de middeleeuwen. In de Harz liggen maar liefst drie UNESCO-werelderfgoedplaatsen.

Ontdek te voet een wereldwijd unieke mijnbouwregio

De voormalige ertsmijn Rammelsberg, de historische binnenstad Goslar en het watermanagementsysteem 'Oberharzer Wasserwirtschaft' vormen samen UNESCO-werelderfgoed dat zich over 200 vierkante kilometer uitstrekt en één van de oudste mijnstreken van Europa is. In de middeleeuwen werden hier belangrijke architectonische bouwwerken gerealiseerd, van het eenvoudige mijnwerkershuis tot de Kaiserpfalz. In de voormalige ertsmijn Rammelsberg in Goslar kunnen bezoekers tegenwoordig indrukwekkende technische monumenten uit negen eeuwen en spannende getuigenissen van menselijk ambacht tijdens verschillende rondleidingen boven en onder de grond beleven. Kilometerslange tunnelsystemen en 's werelds grootste pre-industriële energienetwerksysteem - de Oberharzer Wasserwirtschaft - kenmerken nog steeds het natuurlijke landschap van het Harzgebergte. In de loop der eeuwen zijn er ongeveer 150 vijvers en meer dan 500 km greppels aangelegd, waarvan 107 vijvers en 310 km greppels bewaard zijn gebleven. Talrijke paden langs de greppels en de historische mijnbouwvijvers maken een wandeling hier tot een unieke belevenis.

harz ertsmijn rammelsberg htv m. glogerErtsmijn Rammelsberg © foto HTV - M. Gloger

Fascinerende middeleeuwen ontmoeten expressieve kunst in Quedlinburg

De meer dan 1000 jaar oude stad Quedlinburg aan de noordoostelijke rand van de Harz met meer dan 2000 vakwerkhuizen, romaanse gebouwen en villa's uit de Gründerzeit- en Jugendstilperiode, neemt de bezoeker mee terug in de tijd. De geschiedenis en cultuur zijn levendiger dan ooit - een stad in het gebied van spanningen tussen verleden en toekomst. Dit inspireert tot op de dag van vandaag vele ambachtslieden die het imago van de oude stad doen opleven. De jaarlijkse Quedlinburgse muziekzomer trekt muziekliefhebbers en artiesten, jong en oud, van heinde en ver naar de UNESCO-werelderfgoedstad.

Hoekstenen van een mensenleven - met Maarten Luther door Eisleben

In 1517 zette Dr. Maarten Luther de reformatie van de katholieke kerk in gang met de plaatsing van zijn 95 stellingen op de slotkerk in Wittenberg. Tot op de dag van vandaag beïnvloedt het ons leven, onze gewoonten, zelfs ons onderwijssysteem en onze politiek - of we nu tot de katholieke, protestantse of helemaal geen geloofsovertuiging behoren. Als 'authentieke scènes van de reformatie van buitengewone universele betekenis' staan de Lutherse gedenkplaatsen in Lutherstadt Eisleben, sinds 1996 ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het geboortehuis van Luther in Eisleben toont de fasen van zijn leven en geeft inzicht in de herkomst van de reformator.

harz marktplaats goslar stefan schieferMarktplaats in Goslar © foto Stefan Schiefer

Meer UNESCO-werelderfgoedplaatsen in de omgeving

  • St. Michaelis, Dom en Domschat, Hildesheim
  • Fagus-Werk, Alfeld-Hannover
  • Bauhaus Dessau
  • Gartenreich-Dessau-Wörlitz
  • Luthergedenkplaatsen, Lutherstadt Wittenberg

De Harz biedt - voor wandelaars in het bijzonder - in elk seizoen en bij elk weertype talrijke mogelijkheden en belevenissen. Je bent er van harte welkom!

Bekijk alvast de video over de Harz hieronder. Alle verdere informatie over de regio en over o.a. overnachtingsmogelijkheden krijg je bij het Harzer Tourismusverband in Goslar. Bel naar 0049 5321 3404 0, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bezoek de website

 

Deel dit artikel