Culinaire pitstops, historische ontmoetingen en grote hoogtes. Water, bos en veel natuur zijn de onderscheidende kenmerken van het gevarieerde lage berglandschap van het Sankt Wendeler Land in het natuurpark Saar-Hunsrück en een deel van het nationale park Hunsrück-Hochwald.

Het zijn daarmee de ideale omstandigheden om te wandelen in prachtige natuur.

Ongeveer 1.500 kilometer bewegwijzerde wandel­paden leiden door het Sankt Wendeler Land. Dankzij de goede bewegwijzering is de route goed te volgen en is verdwalen onmogelijk. De informatie­borden onderweg bieden nuttige informatie over de regio, de premium paden, themapaden, pelgrimsroutes en tafelreizen. Elke wandelaar vindt veel tips voor spannende en gevarieerde tochten.

wandelvakantie wendelerland 6

De premium wandelpaden, gecertificeerd door het Duitse wandelinstituut, zijn tussen de zes en 19 kilometer lang. Ze ­leiden je over mooie paden, door bossen en velden en slechts zelden over brede bospaden. De premium wandel­paden zijn rondwandelingen met verschillende startpunten met voldoende parkeergelegenheid. Een echte aanrader is het ‘Tiefenbach-pad’ in St. Wendel, schilderachtig en puur natuur. Op de 15 kilometer lange route passeer je eeuwenoude beuken, de kapel van de patroonheilige van de stad St. Wendel (Wendelinuskapelle) en kun je even uitrusten op de Wendelinushof waar regionale producten te koop zijn.

Culinaire pitstop

Na de wandeling moet je zeker tijd vrijmaken voor een sight-seeing-tour en even pauzeren in de middeleeuwse sfeer van de oude stad. Geen wonder dat het Tiefenbachpad is uitgeroepen tot een van de mooiste wandelpaden van Duitsland. Een speciale variant van de premium wandel­paden zijn de tafelreizen, een passende ­combinatie van wandelen, culinair genoegen en bezienswaardigheden. Zo’n wandeling begint of eindigt altijd met een pitstop in een van de restaurants met regionale delicatessen.

wandelvakantie wendelerland 5

De vier pelgrimsroutes - tussen acht en 15 kilometer lang - zijn ontworpen als bezinningspaden en brengen wandelen en bezinning in harmonie. De tekstpanelen op de route roepen op om even stil te staan en na te denken. Een deel van de Jacobsweg loopt door het Sankt Wendelland. Verschillende themapaden vertellen de geschiedenis van de regio en lopen langs interessante bezienswaardigheden. Een van deze paden is de Straße der Skulpturen, de straat van de sculpturen. Deze ongeveer 19 kilometer lange openluchtgalerie leidt van de basiliek in St. Wendel naar de Bostalsee. Meer dan vijftig sculpturen van hedendaagse kunst, gemaakt door beeldhouwers van over de hele wereld, staan langs de paden opgesteld.

Waterpret

Op de Bostalsee, het grootste recreatiemeer in het zuidwesten van Duitsland, zijn verschillende activiteiten beschikbaar in, op of op het water. Van zeilen tot surfen tot zwemmen en waterfietsen. Wie met minder inspanning wil ontspannen, kan genieten van het uitzicht op de prachtige, zeven kilometer lange promenade en smullen van de lokale gastronomie. Het culturele aspect krijgt volop aandacht onderweg op de gevarieerde wandelpaden. Keltische geschiedenis bijvoorbeeld, zo liggen er sporen van een Keltische ringmuur en een Keltisch dorp. De sporen van de Romeinen zijn nog steeds te vinden rond Tholey. Ook de moeite waard is een bezoek aan het Hartholzwald, waar elk jaar talloze pelgrims naartoe komen om Maria te vereren die daar volgens overlevering is verschenen.

wandelvakantie wendelerland 1

Of wat te denken van een rondleiding door de oude binnenstad van St. Wendel? In het hart van de stad staat de Wendelinusbasiliek, omgeven door vele cafés en restaurants. Vanaf de 569 meter hoge Schaumberg, dé berg van Saarland, heb je een prachtig uitzicht over het Saarland tot aan de Hunsrück en bij goed weer zelfs tot Frankrijk. Sankt Wendeler Land heeft een keur aan accommodaties en restaurants, veel daarvan beschikken over het kwaliteitskeurmerk ‘Qualitätsgastgeber Wanderbares Deutschland’. Ze verwelkomen wandelaars en weten waar die behoefte aan heeft. Met de Saarland-kaart, die je ontvangt bij een verblijf van twee dagen of langer, kun je in heel Saarland gratis gebruik maken van bus en trein. Daarnaast vind je meer dan negentig bijzondere en opvallende attracties op de Saarland-kaart. Ook de moeite waard is het kleurrijke programma van evenementen, festivals en markten. De bekende kerstmarkt en de paasmarkt in St. Wendel trekken elk jaar veel bezoekers. Het hele jaar rond bieden gecertificeerde gidsen begeleidde wandelingen door het gebied.

wandelvakantie wendelerland 2

Informatie

 • Toeristische informatie Sankt Wendeler Land, In de zeehaven 1, 66625 Nohfelden-Bosen T: 0049 6852 90 11 0. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Virtuele rondleiding Sankt Wendeler Land. Ga mee met een van de rondleidingen van de virtuele gids en ontdek interessante weetjes en feitjes langs de routes. Het enige dat je hoeft te doen, is de virtuele gids in de browser van je smartphone of tablet op te zoeken en de GPS-locatie van je browser inschakelen. Een app is niet nodig. Je kunt op de links van de tours klikken of de QR-code scannen van een van de vier tours. www.sankt-wendeler-land.de/virtueller-gaestefuehrer
 • Doen in het Sankt Wendeler Land:
  - 26 t/m 29 maart: St. Wendeler Paasmarkt
  - 02 en 03 mei: internationale markt voor aardewerk in Oberthal
  - 18 en 19 juli: Middeleeuwse markt in Nohfelden
  - 25 en 26 juli: Großer Seefest in Bostalsee
  - 07 t/m 09 augustus: Zauberfestival Zauberhaftes St. Wendel
  - 29 en 30 augustus: St. Wendeler LebensArt Markt
  - 15 t/m 18 oktober: ADAC Deutschland Rally
  - 05 t/m 13 december: St. Wendeler kerstmarkt en -middeleeuwse markt
Deel dit artikel