© foto Dominik Ketz - Hunsrueck Tourismus GmbH
© foto Dominik Ketz - Hunsrueck Tourismus GmbH

De rivieren de Moezel, Nahe, Saar en Rijn hebben zichzelf in honderdduizenden jaren diep begraven en stromen rond het lage gebergte in de vorm van een hondenrug. Een wandelgebied bij uitstek. Ook omdat er in de Hunsrück geen enkele grote stad en heel weinig industrie is. De natuur heeft de overhand.

De hoogten zijn licht glooiend en bedekt met uitgestrekte bossen, bloeiende weiden, valleien, heidevelden en kleinschalige weilanden. Verderop is het landschap ruiger, met diep ingesneden beken en kloven of enorme kwartsietrotsen. De Hunsrück herbergt een verscheidenheid aan dieren en planten, zoals herten, dassen en het grootste aantal wilde katten in Europa. Je vindt er zeldzame soorten orchideeën, wilde narcissen en beuken die ruim honderd jaar oud zijn. Het is dan ook geen verrassing dat er twee natuurparken zijn in de Hunsrück: het natuurpark Saar-Hunsrück en het natuurpark Soonwald-Nahe. Hunsrück-Hochwald is het enige nationale park in Rijnland-Palts, deze status gaat alleen naar de gebieden waar de natuur nog oorspronkelijk is. Hier vind je landschappen die stilte ademen. 

wandelvakantie hunsrueck burgruine balduinseck

© foto Dominik Ketz - Hunsrück Tourismus GmbH

Langste wandelroute

Het premium Lange-Afstands-Wandelpad loopt van Perl aan de Moezel over de Hunsrück naar Boppard aan de Rijn en met een zijtak ook naar Trier aan de Moezel. Met een lengte van 410 kilometer is het niet alleen een van de langste paden, maar ook de langste wandelroute in Duitsland die is gecertificeerd door het Duitse wandelinstituut. 

Elke etappe loopt via natuurlijke paden over de bosbodem, uitdagende paden over rotsformaties en fraaie paden door brede weiden. De landschappen langs de route veranderen voortdurend, vooral in het laaggebergte Hunsrück. Geen van de 27 etappes van de beklimming van Saar-Hunsrück is hetzelfde, elk stuk heeft zijn eigen charme. Geniet van een spectaculair uitzicht vanaf de Erbeskopf, de hoogste berg van Rijnland-Palts, op de rivierlussen van de Saar bij Mettlach en de Rijn bij Boppard en wandel even later weer door, of wandel door romantische valleien van de Baybachklamm of de Ehrbach-vallei.

Keltische schat

Als een ontdekkingsreiziger ontdek je een schat aan natuurlijke schoonheden en culturele schatten op de Saar-Hunsrück-Steig. De etappes negen tot en met twaalf leiden bovendien door het nationale park Hunsrück-Hochwald. Daar loopt de route over de tien meter hoge wallen van de Keltische ringmuur bij Otzenhausen, de mystieke Dollberge, langs de moerassen rond de Erbeskopf, de wilde katten op de Wildenburg en door de rotsen bij het fort Kirschweiler.

Wandelaars doorkruisen de geschiedenis op de Saar-Hunsrück-Steig waar ze in de voetsporen treden van de Kelten in de Hahnenbach-vallei, de Romeinen in Trier, de heksenjachten op de Grimburg bij Hermeskeil, de middeleeuwen in het kasteelstadje Kastellaun en tot slot weer slingeren langs de Rijn in Boppard op Rijn.

Zwevende brug

In de etappes 19 en 20 tref je een indrukwekkende attractie via een pad naar de Saar-Hunsrück-Steig: de hangende touwbrug van Geierlay. De vrij zwevende brug is 360 meter lang en verbindt de twee steden Mörsdorf en Sosberg bij Kastellaun. Het is gebouwd naar Nepalees voorbeeld en deint boven het Mörsdorfer Bachtal op een hoogte van 100 meter. Na de opening was het anderhalf jaar de langste hangbrug van Duitsland. Tegenwoordig is het de op een na langste hangbrug in Duitsland en heeft hij het de bijnaam ‘de mooiste hangbrug’. Wie dit ‘pad’ betreedt moet een beetje dapper zijn en geen last hebben van hoogtevrees. Maar het uitzicht, de ervaring en het gevoel achteraf maakt het meer dan de moeite waard. Nog een pluspunt: de hangende touwbrug is gratis te betreden. Wie niet durft over te steken, kan rustig van onderaf vanaf de Saar-Hunsrück-Steig naar de brug kijken.

wandelnieuws hunsrueck windklangskultur auf dem erbeskopf

© foto Klaus Peter Kappest - Wanderbüro Saar-Hunsrück

Wandelarrangementen

De Saar-Hunsrück-Steig is te boeken als wandelarrangement, het aantal etappes bepaal je zelf. Het aanbod voor de Saar-Hunsrück Steig - waar je de Geierlay hangtouwbrug, de gerestaureerde stad Kastellaun, de stad Boppard aan de Rijn, het idyllische Täler Baybachtal en Ehrbachtal valleien kunt beleven - kunnen in Nederland worden geboekt bij Ecktiv Wandelen & Fiets via www. ecktiv.nl/hunsruck.

Practische informatie

Informatie over de Hunsrück en de Saar-Hunsrück-Steig is verkrijgbaar via:

  • Hunsrück-Touristik GmbH
  • Gebäude 663, 55483 Hahn-Flughafen, Duitsland
  • T. 0049 6543 507700
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • www.hunsruecktouristik.de

Aanbieding

De ‘Wandelvakantie Hunsrück met hangbrug Geierlay’ is een vijfdaagse ontdekkingstocht door de even wilde als romantische dalen van de Hunsrück met als hoogtepunt de mooiste de hangbrug van Duitsland. 

  • INDIVIDUELE REIS, 4 NACHTEN LOGIES/ONTBIJT, EIGEN VERVOER, VANAF € 329,- 

Boeken? Ga naar de website van aanbieder Ecktiv.

Deel dit artikel