Fit blijven, buiten bewegen en genieten van de schoonheid van het moment: dat is wat wandelaars in Rijnland-Palts kunnen ervaren. Er groeien uitgestrekte gemengde bossen en naaldbossen en er liggen zonovergoten wijngaarden en wandelpaden kruisen rivierdalen, historische kastelen en kloosters.

Opvallende geologische formaties, bergtoppen en kratermeren kenmerken het landschap in het westen van Rijnland-Palts. Het zijn de stille getuigen van de vroegere vulkanische activiteit in de Eifel. Zo’n afwisselende ondergrond maakt wandelen een uitdaging, alle spieren pak je mee, lichaam én geest worden aan het werk gezet. Zo ben je even ver weg van je dagelijkse beslommeringen en ervaar je hoe stilte klinkt.

wandelvakantie rijnland palts 4

Wijnwandeling en spa’s

Een groot netwerk van kwalitatief goede wandelpaden verbindt de tien toeristische regio’s in Rijnland-Palts. Wandelaars kunnen zo Lange-Afstands-Wandelpaden verkennen, maar evenzogoed korte wandelingen en rondwandelingen door traditionele wijnsteden en langs Romeinse relicten, adembenemende uitzichten en imposante gebouwen. 

Niet ver van de routes zijn wandelvriendelijke jeugdherbergen met verfrissende cafés, regionale delicatessen en service op maat. Uitgeputte wandelaars kunnen de spieren verwennen en het hectische tempo van het dagelijks leven even achter zich laten met aroma en warme steenmassages of verborgen energieën activeren met yoga in de buitenlucht. De helende klimatologische baden en de Kneipp-spa’s bieden de helende krachten van de natuur. In de Salinen-vallei tussen Bad Kreuznach en Bad Münster am Stein bijvoorbeeld is de lucht verrijkt met zoutkristallen. De geneeskrachtige bronnen in Bad Neuenahr-Ahrweiler komen voort uit het fossiele verleden van de Ahr-vallei. Ook de wijndruiven voor Pinot Noir groeien goed op de vulkanische ondergrond.

wandelvakantie rijnland palts 1

Rijk

Rijnland-Palts: dit zijn beboste lage bergen, opvallende riviervalleien met historische kasteel- en paleiscomplexen en vooral uitstekende wijn. In de steile leisteenlagen op de Midden-Rijn en de Moezel, de wijngaarden van het dal van de Ahr en de Nahe evenals de uitgestrekte wijngaarden in Rheinhessen en in de Palts, produceren de wijnbouwers in Rijnland-Palts ongeveer 70 procent van de Duitse en mousserende wijnen. De wijnbouwgebieden leveren niet alleen lekkere wijn, maar hebben alle zes ook hun eigen charme. Of het nu gaat om de Bremmer Calmont aan de Moezel, de steilste wijngaard in Europa, het kasteeldecor in het romantische Midden-Rijndal of de begroeiing in mediterrane stijl in het midden van de Palts-wijnvlakte: elk deelgebied heeft zijn eigen schilderachtige en culturele kenmerken. Dankzij deze veelheid aan natuur en cultuur biedt Rijnland-Palts niet alleen ideale omstandigheden voor wijnen van topkwaliteit, maar is het ook perfect voor wandelaars.

Kastelen, oude ruïnes en forten 

Rijnland-Palts is bovendien een regio vol geschiedenis. Van de Romeinse gebouwen in Trier tot de kastelen en paleizen­ aan de Rijn en de Moezel. Hier vind je architectuur en culturele landschappen die zo uniek zijn dat ze het waard zijn te worden bewaard en dat UNESCO ze beschermt.

De gebieden rond de Rijn en de Moezel staan vol met kastelen, oude ruïnes en forten. Maak een reis door de tijd van de oudheid tot de middeleeuwen tot heden en ervaar de vele unieke bezienswaardigheden. Geniet van de verschillende evenementen die deze historische plaatsen tot leven brengen. En wat dacht je van een nacht doorbrengen in een van de kastelen? 

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in het Rijndal is de Marksburg in Braubach bij Koblenz. Het enige heuvelkasteel aan de Midden-Rijn dat nooit vernietigd is troont majestueus boven de Rijn. Het is een symbool van de Rijn-romantiek en is het hele jaar door een bezoekje meer dan waard. Ruimtes zoals de kasteelkeuken, de ridderzaal, de wijnkelder en de kruidentuin tonen de rijke geschiedenis en laten de ogen van kinderen stralen. Bij een bezoek aan dit authentieke kasteel kunnen jongens en meisjes zich een echte ridder of jonkvrouw voelen.

wandelvakantie rijnland palts 3

Gevangenis

Op de smalle heuvelrug van de Sonnenberg staat kasteel Trifels op een rode zandstenen rots boven de stad Annweiler in de regio Palts. Het fort was de staatsgevangenis in de Staufer-­periode. De beroemdste gevangene was de Engelse koning Richard Leeuwenhart. Hij betaalde 23 ton zilver aan Henry VI voor zijn vrijlating. Het natuurpark Paltserwoud omringt het kasteel. De rondwandelingen en panoramische paden maken de regio tot een van de grootste wandelgebieden in Rijnland-Palts.

Burg Eltz is het ultieme Duitse ridderkasteel. Het is al meer dan achthonderd jaar in handen van dezelfde familie en is nooit met geweld vernietigd. Hoewel het meerdere keren in gevaar is gebracht door explosieve politieke situaties, voorkwamen diplomatieke vaardigheden erger. Het kasteel is open voor bezoekers van Pasen tot Allerheiligen, 1 november. Je kunt er terecht voor een rondleiding, de schatkist zien en vanuit de burcht uitkijken op de Elzbach-vallei. Heb je hier niet genoeg aan? Dan zijn er nog talloze andere kastelen en paleizen te ontdekken in Rijnland-Palts. 

Meer informatie kun je vinden op de website van Rijnland-Palts.

Deel dit artikel