© foto Eifel Tourismus GmbH - Dominik Ketz
© foto Eifel Tourismus GmbH - Dominik Ketz

De Eifelsteig is het wandelparadepaardje van de Eifel. Ontdek op het 313 km langeafstandswandelpad van Aken naar Trier de veelzijdige landschappen en heerlijke natuur van deze streek die net over de grens bij Vaals begint. Het wandelavontuur begint in Aken-Kornelimünster en de eerste etappes voeren door het uitgestrekte veenlandschap van de Hoge Venen. Na een kort stukje door de Belgische Ardennen kom je in het fotogenieke vakwerkstadje Monschau.

Een wandeling door het middeleeuwse centrum is een reis terug in de tijd. In het Nationalpark Eifel maakt het cultuurlandschap langzaam plaats voor de wildernis van morgen. Met een beetje geluk kom je ´s morgens vroeg misschien wel een zeldzame wilde kat tegen. Naast de uitgestrekte bossen wordt het beeld hier bepaald door imposante stuwdammen en grillige stuwmeren.

wandelvakantie eifelsteig urfttalsperre foto eifel tourismus gmbh dominik ketz© foto Eifel Tourismus GmbH - Dominik Ketz

Steeds weer langs het water

Grote stukken van de Eifelsteig volgen een waterloop. De riviertjes de Urft en de Olef begeleiden je bijvoorbeeld op de etappes naar Kloster Steinfeld. In de plaatsjes Nettersheim en Blankenheim vind je sporen van de Romeinse geschiedenis. Indrukwekkend is de Kalvarienberg in Alendorf. Omgeven door jeneverbesstruiken en weides waar in het voorjaar orchideeën bloeien, heb je vanaf dit punt een geweldig panoramisch uitzicht over de omgeving. Een eindje verderop zie je in de verte de toppen van voormalige vulkanen al liggen.

wandelvakantie eifelsteig dauner maare foto eifel tourismus gmbh dominik ketz© foto Eifel Tourismus GmbH - Dominik Ketz

Wandelen op de vulkaan

In de Vulkaaneifel kom je overal sporen tegen van het vulkanische verleden van deze streek. Het is nog maar 10.000 jaar geleden dat de laatste vulkaan uitbarstte. Het hoogste punt op de Eifelsteig is de Nerother Kopf (651,7 m), ook een inactieve vulkaan. Vanaf Daun wandel je langs de beroemde ‘Maaren’. Deze 'ogen van de Eifel' zijn ontstaan doordat enorme explosies van opstijgend magma diep uit de aarde op het grondwater stootten en daardoor grote gaten veroorzaakten. Sommige zijn nu gevuld met water. Nu begint een traject van diepe rust. Geniet van het wandelen over smalle rotspaden langs het idyllische riviertje de Lieser. Tussendoor kun je nog een blik werpen op de ruïnes van de burchten van Manderscheid voordat je de voormalige abdij Himmerod bereikt.

wandelvakantie eifelsteig genovevahoehle foto eifel tourismus gmbh dominik ketz© foto Eifel Tourismus GmbH - Dominik Ketz

Over rotspaden naar de Moezel

Door het dal van de Salm voert de Eifelsteig verder naar Trier. Over kleine hangbruggen steek je de Butzerbach over. De metershoge rotsformaties onderweg worden steeds roder en ruiger. Over een smal rotspad wandel je eerst boven de Moezel door een mediterraan aandoend landschap. In de verte zijn de monumentale gebouwen van Trier, zoals de Romeinse basilica van Constantijn, al zichtbaar. Nog luttele kilometers en de eindbestemming is bereikt.

wandelvakantie eifelsteig butzerbachtal foto eifel tourismus gmbh dominik ketz© foto Eifel Tourismus GmbH - Dominik Ketz

Meer informatie kun je vinden op de website van Eifel Tourismus.

Eifel Tourismus (ET) Gesellschaft mbH
Kalvarienbergstraße 1 
54595 Prüm
T +49 6551 9656-0
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Deel dit artikel