© foto Dominik Ketz
© foto Dominik Ketz

Op zo´n 2 uurtjes rijden van de Nederlandse grens ligt het Bergische Land. In het groene, glooiende landschap wisselen bossen en weilanden elkaar af. Kabbelende beekjes, maar liefst 12 stuwmeren en leuke kleine vakwerkdorpjes staan garant voor zo´n heerlijk buitenlandgevoel.

Hier kun je genieten van rust en ruimte in de mooie natuur. Typisch voor het Bergische Land zijn de oude vakwerkgebouwen in drie kleuren: zwart voor de balken, wit voor de leemvelden en frisgroen voor de luiken en deuren. ‘Bergischer Dreiklang’ noemen ze dat hier. De rijke geschiedenis is ook nog altijd goed zichtbaar in de mooie kastelen, burchten en kerken die je op je wandeling tegenkomt. Bij een fijne wandeling hoort ook een lekker hapje eten. Onderweg vind je voldoende goede restaurants waar je van al het heerlijks uit de streek kunt genieten: van aardappelpannenkoekjes tot forel en heerlijke wafels met kersen.

bergischesland fachwerk und bonte kerke bergneustadt dominikketz© foto Dominik Ketz

Bergisches Wanderland

Meer dan 4.000 kilometer gemarkeerde wandelpaden maken het Bergische Land tot een wandelparadijs. Onder de naam Bergisches Wanderland presenteert de streek naast twee langeafstandswandelroutes ook een aantal dagtochten. Deze thematische wandelingen worden Bergische Streifzüge, oftewel zwerftochten door het Bergische Land genoemd. De routes zijn tussen de 4 en 16 km lang, dus voor elk type wandelaar is er wel een passende route. De thema´s hebben te maken met natuur, techniek, geschiedenis en literatuur, en hebben altijd een regionale betekenis. Speciaal voor gezinnen met kinderen zijn er 6 korte wandelingen waar de in Duitsland bekende televisiemuis allerlei spannende dingen uitlegt over bijvoorbeeld bomen, energie of water. Bij een aantal interactieve ‘stations’ mag je zelf ook het een en ander uitproberen.

bergischesland wandern eifgenbachweg dominikketz© foto Dominik Ketz

Trektochten met keurmerk

Liefhebbers van trektochten kunnen kiezen uit twee routes: de Bergische Panoramasteig en de Bergische Weg. Beide routes hebben het wandelkeurmerk Qualitätsweg Wanderbares Deutschland, dus met de kwaliteit van de routes en de bewegwijzering zit het wel goed.

De Bergische Panoramasteig is een 244 km lange rondwandeling en vormt een perfecte kennismaking met de veelzijdig natuur en cultuur van het Bergische Land. Van de heerlijke vergezichten over het weidse landschap kun je geen genoeg krijgen. De wandeling voert door de dalen van de rivieren Agger en Wupper, maar ook langs beekjes. Mooie bospaden worden afgewisseld door glooiende weilanden en de talrijke stuwmeren. Onderweg valt er ook van alles te beleven, van een bezoek aan de spectaculaire druipsteengrot Aggertalhöhle, het openluchtmuseum in Lindlar of Schloss Homburg in Nümbrecht.

bergischesland restaurant neue muhle wermelskirchen dominikketz© foto Dominik Ketz

De Bergische Weg volgt een meer dan 100 jaar oud wandelpad van Essen in het Ruhrgebied tot Königswinter in het Siebengebirge. En op de 260 kilometer daartussen wandel je door idyllische landschappen met oude dorpjes, musea, kerken en kastelen. Een echt hoogtepunt onderweg is de Altenberger Dom. Zo afgelegen in een idyllisch rivierdal, midden tussen de weilanden, verwacht je zeker niet zo´n imposant gotisch bouwwerk. Heb je niet zoveel tijd om op de Bergische Weg te wandelen? Dan kun je dankzij de Wandelbus ook een korter traject wandelen.

Informatie, kaarten en wandelarrangementen vind je op de website van het Bergische Land.

 

Deel dit artikel