© foto Tourismus Schmallenberger Sauerland - Klaus-Peter Kappest
© foto Tourismus Schmallenberger Sauerland - Klaus-Peter Kappest

Frisse lucht en kristalhelder water, rustgevende uitzichten en indrukwekkende hoogtes, heerlijk bosaroma, kleurrijke bloemenweiden, kleine vakwerkdorpjes en warme gastheren: Sauerland is niet voor niets een populair wandelgebied in Duitsland.

Het grote netwerk aan gevarieerde wandelroutes - voor zowel lange als kortere tochten - en de vele toeristische highlights maken de regio een goede bestemming voor gezinnen.

Sauerland is indrukwekkend dankzij zijn uitgestrektheid en gevarieerde landschap. De vlakkere Soester Börde strekt zich uit naar het noorden en is begrensd door het bijna mystieke Arnsbergbos tussen Arnsberg en Brilon. Hier loopt ook het langeafstandswandelpad de Sauerland Waldroute. Het Westfaalse meer in dit uitgestrekte bosgebied, ofwel de Möhnesee, is een populaire reis- en wandelbestemming. Bij Kasteel Altena begint een ander langeafstandswandelpad genaamd Sauerland-Höhenflug. Zuidelijker, tussen Attendorn en Olpe, is de Biggesee te vinden. Wie oostelijker aanhoudt, vindt Lennestadt en Schmallenberg met hun gezinsvriendelijke aanbod. En ook de meest oostelijk liggende bekende vakantieoorden Winterberg, Willingen en Medebach, waar het langeafstandswandelpad Rothaarsteig, het ‘pad der zintuigen’ doorheen loopt.

wandelvakantie duitsland sauerland1 foto klaus peter kappest© foto Tourismus Schmallenberger Sauerland - Klaus-Peter Kappest

Vooral de laatste drie plaatsen zijn populair bij Nederlanders. Geen wonder dat er hier veel gastheren zijn die uit Nederland komen of Nederlands spreken. Een van hen is Rob Meurs, die met zijn gezin Hotel Der Brabander in Winterberg runt. In de winter is zijn huis een sportief bolwerk met een eigen skihut en lekker eten in het pannenkoekenhuis; ’s zomers is het dankzij de centrale ligging een goed uitgangspunt voor uitstapjes en wandelingen. In Medebach is het Center Parcs Park Hochsauerland met zijn ruime vakantiehuizen gericht op vakanties voor grotere gezinnen en ‘meer­generatie’ vakanties.

Wandeldorpen met kwaliteit

Willingen, Winterberg en Medebach behoren tot de elf Sauerlandse wandeldorpen die samen het eerste en grootste wandelgebied van Duitsland zijn die een kwaliteitskeurmerk mochten plakken op hun gebied. De plaatsen hebben aantrekkelijke, goed gemarkeerde wandelpaden. De gastheren in de Sauerlandse wandeldorpen zijn met hun service en aanbod volledig op wandelaars gericht, ze adviseren deskundig en bieden bijvoorbeeld lunchpakketten aan. Langs de drie langeafstandswandelpaden, die in etappes van accommodatie tot accommodatie lopen, kunnen gasten gebruik maken van de service ‘wandelen zonder bagage’, omdat de gastheren bagage vervoeren naar de volgende locatie. 

Naast de bekende langeafstandswandelpaden, biedt Sauerland ook een netwerk aan themapaden, zoals Uplandsteig, de Diemelsteig, de Medebacher Bergweg en de Winterberger Hochtour. Deze zijn soms uitdagend en altijd lonend als je op het hoogtepunt uitzicht hebt over het landschap. Voor gezinnen en wandelaars die het rustig aan willen doen zijn de volop aanwezige Sauerlandpaden bijzonder geschikt. Deze rondwandelroutes door de natuur zijn geschikt voor een halve of hele dag.

Natuur en fantasie

Bij Medebach loopt de bijna zeven kilometer lange, gemakkelijke tocht Blick-ins­Land Kahle Pön. Deze route voert door een prachtig heidelandschap dat in augustus en september paars bloeit. Onderweg kun je vanaf de toppen genieten van een panoramisch uitzicht en lekker eten en drinken in de Graf Stolberg Hütte. De 14 kilometer lange rondwandeling ‘hoger wordt het niet’ leidt je over de hoogste berg van Sauerland, de Langenberg. De titel doet zijn naam eer aan. Ook de Clemensberg met zijn kruis op de top is een populair doel. Onderweg passeer je dertiende-eeuwse monumenten en kun je voor een pitstop bijtanken in de Hochheidehütte in Niedersfeld.

wandelvakantie duitsland sauerland faszinierend schoen foto sauerland tourismus e.v. heidi buecker© foto Sauerland Tourismus e.V. - Heidi Buecker

Ook in de andere Sauerlandse wandeldorpen zijn de vele, afwisselende sporen van Sauerland te vinden. De Quellenweg Alme in Brilon leidt naar de borrelende Almebronnen, een bijzonder landschappelijke fenomeen. De fantasievolle ‘Hollen’ volgt de 16 kilometer lange Bödefelder Hollenpfad bij Schmallenberg. Het volgt het verhaal van de legende over de Hollen; mythische boswezens die kinderen goud gaven als dank voor samen doorgebrachte uren. Toen ze werden belaagd door hebzuchtige mensen, trokken ze zich terug in de diepten van het bos, sindsdien zijn ze nooit meer gezien. Andere voorbeelden van de veelzijdige sporen van Sauerland zijn het Veischeder Sonnenpfad (Nordschleife) en het panoramapad aan de Diemelsee.

Uitstapjes voor elk weertype 

Gezinnen komen goed aan hun trekken tijdens hun wandelvakantie. Voor de wandelvrije dagen zijn er talloze opties. Bijvoorbeeld de Spielberg Aventura in Medebach, Europa’s langste speelterrein. Of de Adventure Cap in Winterberg, met een zomerrodelbaan, panoramische avonturenbrug en klimbos. Maar ook een kartbaan, indoor speelhallen en avonturenbaden, zoals de Aqua Mundo zorgen voor de nodige afwisseling. Te veel misschien om allemaal in een vakantie te doen, gewoon terugkomen dus!

Deel dit artikel