Op bezoek in een zilvermijn
Op bezoek in een zilvermijn

Met ruim 5.000 kilometer aan wandelpaden is het Erzgebirge in Saksen een wandelparadijs. Dit bosrijke middelgebergte spreekt liefhebbers van rust, ruimte en natuur aan. Historische bergstadjes zijn bijvoorbeeld Annaberg-Buchholz, Freiberg, Seiffen, Mariënberg en Oberwiesenthal.

Sinds kort staan ruim 400 objecten uit de rijke mijnbouwcultuur op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het biedt een nieuwe dimensie aan je wandelbelevenissen. 

De grootste route is de Kammweg Erzgebirge-Vogtland. Deze TOP Trail Germany behoort tot de mooiste wandelpaden van Duitsland. De gehele Kammweg is ruim 200 kilometer lang tussen het startpunt Geising (40 kilometer ten zuidwesten van Dresden) en Blankenstein. De Fichtelberg (1.200 meter) is het hoogste punt, toch is deze wandelweg geen route voor ijzervreters. Het behoort qua zwaarte tot de gemiddelde routes en is voor de meeste wandelaars prima te doen. De hoogteverschillen in de paden vallen mee en de route is goed aangegeven met bordjes. Een bagageservice is mogelijk. Bij dit ‘Wandern ohne Gepäck’ wordt de bagage naar het volgende verblijfsadres gebracht.

wandelvakantie duitsland saksen elbsandstein

Mijnbouw

Voor wie liever op één plek blijft en in de omgeving ­dagelijks een wandeling maakt, biedt het Erzgebirge ruim 40 routes. Het zijn vrijwel allemaal cirkelroutes met een lengte van 15 tot 25 kilometer. Naast rust en natuur biedt het ‘Ertsgebergte’ ook plekken die het waard zijn om nader te bezoeken. Bijvoorbeeld de sporen van de eeuwenoude mijnbouw die al in het jaar 1068 begon. De gedolven ertsen, waaronder veel zilver, maakten Saksen welvarend. De grandeur in Dresden was niet mogelijk geweest zonder de ertsen uit deze regio. 

De rijke mijnbouwcultuur was reden voor UNESCO om ruim 400 objecten in 2019 op de werelderfgoedlijst te plaatsen. Het veelomvattende erfgoed omvat mijnen, smederijen, technische objecten (inclusief houten werktuigen uit de middeleeuwen) en transportsystemen (zoals kanalen). Daarnaast omvat het ook een aantal landschappen en historische stadscentra: Annaberg-Buchholz, Freiberg en Mariënberg. Deze plaatsen floreerden op de mijnbouw, hun marktpleinen, kerken en monumentale gebouwen zijn daarvan zichtbare getuigen.

Stoomtreinen

Na 1800 raakten de mijnen­ uitgeput en moest de bevolking een nieuwe brood­winning vinden. Velen gingen over op houtbewerking en het Erzgebirge ontwikkelde zich tot leverancier van houten meubels, speelgoed en kerstartikelen. De regio dankt daaraan de bijnaam ‘het Duitse kerstland’.

Er rijden hier diverse stoomtreinen op smalspoortrajecten. De hoogstgelegen spoorweg is de Fichtelbergbahn. Deze biedt een romantische treinreis met fraaie vergezichten. Een andere tip zijn de kuuroorden in het gebergte. Op diverse plaatsen zijn wellnesslocaties te vinden. De minerale bronnen uit het bergland bieden een heilzaam warm bad om de wandelspieren tot rust te laten komen en heerlijk te relaxen.

Slapen in werelderfgoed

Eén van de UNESCO-objecten is het ‘Gasthaus Wilder Mann’ in Annaberg-Buchholz. In 1507 geopend als woonhuis voor de muntmeester. In de 17e eeuw werd het verbouwd tot gasthuis. Nog altijd is er een hotel in gevestigd. Dit is overnachten in UNESCO-werelderfgoed.

wandelvakantie duitsland wilder mann annaberg buchholz

Wandelparadijs Saksen

Steeds meer mensen ontdekken de schoonheid van wandelparadijs Saksen met fraaie landschappen en natuurgebieden. Ook mooie steden als Dresden en Leipzig en vele authentieke stadjes spreken velen aan. In het land zijn diverse grote wandelroutes uitgezet, waaronder de Malerweg in het nationale park Saksische Schweiz. Een voorkeur voor routes langs een rivier of juist een stevig pad door de bergen? Er is altijd een route die past bij individuele wensen. Welkom in het land van wandelbelevenissen.

Je leest er alles over op de Nederlandstalige website van Saksen Toerisme

Deel dit artikel