De 'Prinzenkopfturm' © foto Dominik Ketz

De betoverende Moezelsteden Cochem, Zell, Bernkastel-Kues en Traben-Trarbach liggen in het hart van de Midden-Moezel in Rijnland-Palts. Ze bieden stuk voor stuk uitstekende mogelijkheden voor een heerlijke, gevarieerde wandelvakantie. Je wordt er steeds getrakteerd op weidse uitzichten vanaf de hoogvlakten in de laaggelegen Moezelvallei...

De combinatie van een actieve- en tevens ontspannende vakantie is fijn. Daarbij kun je ook nog genieten van overheerlijke wijnen uit de Moezelstreek. Kortom, alle ingrediënten voor een droomvakantie zijn aanwezig…

Elke van de voornoemde steden heeft zijn eigen charme. Zo heeft Bernkastel-Kues een rijke geschiedenis, die meer dan 2000 jaar teruggaat. Kasteel Landshut - aan beide zijden van de Moezel - herinneren je hier voortdurend aan. De eeuwenoude vakwerkhuizen uit de middeleeuwen zijn kenmerkend in het stadsbeeld, vooral rond het historische marktplein. Het stadhuis (1608) uit de renaissancetijd, de sierlijke Sint-Michielsfontein en het pittoreske ‘Spitzhäuschen’ brengen je voor eventjes weer terug in de middeleeuwen. De bezienswaardigheden zijn er talrijk! En voor degenen die het nog niet wisten: Bernkastel-Kues is de geboorteplaats van een beroemdheid uit de Middeleeuwen: Nicolaas van Kues - beter bekend als Cusanus - één van de belangrijkste filosofen uit die tijd, zag er het levenslicht. Zijn nalatenschap is vandaag de dag nog goed te zien in het huis waar hij werd geboren en in het St. Nicholas Hospital dat hij oprichtte.

wandelvakantie spitzhauschen am bernkasteler martkplatz foto fl bernkastel kues

Het Spitzhäuschen in het oude centrum van Bernkastel-Kues © foto Ferienland Bernkastel-Kues

De vakantieregio Cochem heeft zich al lang en breed bewezen. Onder meer met prachtige rivierlandschappen en uitnodigende, romantische wijnbars. De resten van de historische stadsmuur met de oude vestingwerken sieren het stadsbeeld van Cochem en zijn de stille getuigen van een bewogen verleden. De ‘Enderttor’ met het voormalige poortwachtersappartement uit 1332, de verdedigingstoren met de Boudewijnpoort aan de Kirchhofsmauer-Obergasse en de Martinuspoort met kantelen zijn slechts enkele voorbeelden. Het stadhuis op het uitnodigende marktplein - gebouwd in 1739 in barokstijl - en de met Moezelleien beklede vakwerkhuizen in de smalle straatjes van de oude stad brengen je als bezoeker terug naar vroegere tijden. En hét symbool van de stad is de ‘Reichsburg’, die al van verre zichtbaar boven de stad uittorent.

wandelvakantie cochem foto tourist information ferienland cochem

Zicht op Cochem © foto Tourist Information Ferienland Cochem

Wie verder reist naar Zell an der Moezel, moet zeker een bezoek brengen aan de wereldwijd bekende wijngaard "Zeller Schwarze Katz". Je wordt vervolgens bij vrijwel elke bocht geconfronteerd met de roemrijke geschiedenis van de ruim 2000 jaar oude wijnstad aan de Moezel. Je ontdekt het vanzelf als je langs de indrukwekkende gebouwen en door kronkelende straatjes in de pittoreske binnenstad loopt.  

wandelvakantie zell mosel inge faust

Het pittoreske stadje Zell aan de Moezel © foto Inge Faust

Dan verder naar Traben-Trarbach. Deze ‘jugendstilstad’ wordt vaak ‘juweel van de Midden-Moezel’ genoemd. Traben-Trarbach werd rond de eeuwwisseling zeer welvarend door de wijnhandel. Dit erfgoed is vandaag de dag nog te bezichtigen in de grote wijnkelders of te beleven tijdens een overnachting in een van de schitterende Art Nouveau-villa's. Ook de heerlijke wijn is er nog steeds en je kunt er op vele manieren van genieten: direct bij de wijnmaker bij wijnproeverijen in de gezellige wijndorpen, in één van de vele vinotheken of bij een heerlijk diner in het restaurant van je keuze.

wandelvakantie blick auf enkirch c g.weyrich

Uitzicht op Enkirch bij Traben-Trarbach © foto G. Weyrich

Je kan ook kennismaken met de wijnen  tijdens één van de vele evenementen in Traben-Trarbach of in de andere sfeervolle wijndorpen in de buurt, zoals in Reil, Enkirch, Burg, Starkenburg, Krov en Kinheim. Wandelen in deze regio is fantastisch. Er zijn wandeltochten in overvloed en ook echt voor iedereen. Van een rustige wandeling tot een ‘via ferrata’ voor de veeleisende wandelaar. Naast de adembenemende uitzichten en door rust gedomineerde bossen zijn er ook spannende themapaden, waar de doorgewinterde wandelaar zich op thuis voelt. Met aan het eind van de wandeling altijd een gezellige rustplaats die bij je past: van eenvoudige, huiselijke accommodaties tot restaurants met sterrenkeuken en alles daar tussenin. En meestal met traditionele gerechten van de Moezelregio.  Na een heerlijke wandeldag kan je er dus genieten van de typische regionale keuken met uitstekende Moezelwijnen.

wandelvakantie weinprobe c tourist information ferienland cochem

Volop gezelligheid tijdens een wijnproeverij © foto Tourist Information Ferienland Cochem

De diverse Moezelsteden kunnen op velerlei manieren worden bezocht: te voet, per fiets of per boot. Ze zijn te combineren dankzij een uitgebreid en goed ontwikkeld wegennet. De fiets kan worden vervoerd in treinen, bussen en boten. Ook als watersportliefhebber kom je hier aan je trekken: roeien, kanoën, suppen en waterskiën; het is er allemaal mogelijk. Voor ervaren fietsers zijn er zowel mountainbikeroutes als routes voor op de racefiets. En ook aan e-bikers is gedacht: er zijn ook meer dan voldoende mogelijkheden voor een comfortabele e-bike tocht. Wie een beetje geluk heeft treft tijdens zijn verblijf nog een typisch Moezel-evenement. Er worden er gedurende het jaar voldoende georganiseerd. Van ​​thematours tot bijzondere wijnproeverijen en van traditionele straatfeesten tot grote wijnfeesten. Al die evenementen hebben één ding gemeen: je voelt je er als gast altijd welkom! 

Weten wat er te doen is in de Moezelregio? Kijk op de website van Moselhighlights.

 

Deel dit artikel