Wandelen in Saar-Hunsrück met 'niet te missen' bewegwijzering © foto Klaus Peter Kappest

Het premium wandelgebied Saar-Hunsrück heeft wandelaars bijzonder veel te bieden. Er zijn ontelbare mogelijkheden om als wandelaar aan je trekken te komen. Zo kan je eindeloos genieten op de 415 kilometer lange wandelroute Saar-Hunsrück-Steig, waarvan je - vanzelfsprekend - een door jouwzelf gekozen traject kunt wandelen.

Of je kan er één of meer van de in totaal 114 zogenaamde ‘Traumschleifen’ en ook nog zeven Traumschleifchen – rondwandelingen om van te dromen - ontdekken.

Saar-Hunsrück-Steig, wederom als beste beoordeeld

wandelvakantie shs signet 4cNa recente hercertificering is de Saar-Hunsrück-Steig door het Duitse wandelinstituut in Marburg wederom als de best beoordeelde langeafstandswandelroute van Europa gekozen. De route loopt van Perl en Schengen aan de Moezel via de Hunsrück naar Boppard aan de Rijn en heeft daarbij nog een aftakking naar Trier. Met een paar kleine verbeteringen in de route heeft de Saar-Hunsrück-Steig nog steeds 27 etappes en een totale lengte van 415 kilometer.

De Saar-Hunsrück-Steig bestrijkt een groot gebied: vanaf het Duits-Frans-Luxemburgse drielandenpunt in het westen tot de Midden-Rijn in het oosten. En van de Midden-Moezel in het noorden tot de Nahe in het zuiden. De route is uiterst gevarieerd, meestal wandel je over onverharde, natuurlijke paden. De markering van de hele wandelroute kan gekwalificeerd worden als "niet te missen". Borden met informatie over afstanden naar komende bestemmingen en informatie op uitkijkpunten over bezienswaardigheden completeren het geheel. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de etappe moet je op dit deels veeleisende pad 2,5 tot 4 km pure wandeltijd per uur berekenen. 

wandelvakantie shs helen weyand geierlay

De spectaculaire Geyerlay hangbrug © foto Helen Weyand

Vertrekpunten zijn veelal goed bereikbaar met de trein. Zo kun je starten in bijvoorbeeld Perl, Trier, Idar-Oberstein, Mettlach of Boppard. Extra voordeel is dat diverse etappes goed met elkaar te combineren zijn. Wil je bijvoorbeeld van Perl naar Trier wandelen via het Ruwertal, dan kun je van etappe 6 naar etappe 25 van Grimburg naar het Kellstuwmeer en vervolgens via etappe 26 en 27 naar Trier.  

Als je wandelt over de Saar-Hunsrück-Steig ben je altijd dicht bij de natuur. Je vertoeft steeds in een gevarieerd landschap, zoals fraaie bossen, adembenemende uitzichten, bizarre rotsformaties, beekjes waarin je heerlijk kan ontspannen en idyllische valleien. Dorpen worden zoveel mogelijk vermeden en de beleving van natuurlijke stilte staat steeds centraal. Zorg altijd wel voor voldoende proviand, waar je op een geschikt moment gebruik van kunt maken tijdens een rustpauze op een mooie plek in de natuur.

Gedetailleerde informatie vind je in de bijbehorende brochure "Wanderführer Saar-Hunsrück-Steig" op de website

Voor elk wat wils 

De een verkiest een sportieve wandeling met vele hoogtemeters, de ander gaat op pad met kinderen en zoekt afwisselende en gemakkelijke routes, terwijl de ander graag met de trein wil reizen of een stop bij een restaurant wil maken. Omdat smaken zo verschillend zijn, bieden de 114 Saar-Hunsrück Traumschleifen én de 17 Saar-Hunsrück Traumschleifchen een breed scala aan routes voor elke smaak. Dus als je de voorkeur geeft aan dagtochten en de start en finish liever op dezelfde plek hebt, dan vind je een grote selectie met onze Traumschleifen en Traumschleifchen. Alle gecertificeerde routes zijn te vinden in het wandelgebied Saar-Hunsrück, sommige zijn direct vanaf de klim Saar-Hunsrück te bereiken, andere zijn op korte afstand te vinden.

Gedetailleerde informatie vindt u in de bijbehorende brochure "Wanderführer Saar-Hunsrück-Steig" op de website

 

wandelvakantie shs klaus peter kappest keltischer ringwall im nationalpark hunsrück hochwald

Nationalpark Hunsrück Hochwald © foto Klaus Peter Kappest

Traumschleifen én Traumschleifchen Saar-Hunsrück 

De ene wandelaar is de andere niet. Waar de één een sportieve wandeling met vele hoogtemeters wil maken, gaat de ander op pad met kinderen en zoekt daarbij een afwisselende en gemakkelijke rondwandeling. Daarom zijn er maar liefst 114 Saar-Hunsrück Traumschleifen en ook nog 17 kortere Saar-Hunsrück Traumschleifchen (varianten die zeer geschikt zijn om met kinderen te doen). Zo kan je toch genieten van het gebied van de Saar-Hunsrück-Steig, terwijl je begin- en eindpunt hetzelfde is. 

Deze ‘Traumschleifen’ (van 6 tot 20 km-tochten) en ‘Traumschleifchen’ (3 tot hooguit 7 km lang) zijn hier speciaal voor ontwikkeld. Het zijn allemaal gecertificeerde routes en ze zijn verspreid in het hele wandelgebied Saar-Hunsrück te vinden. Sommige beginnen bij eenzelfde vertrekpunt van de Saar-Hunsrück-Steig; andere liggen er altijd dichtbij. 

Saar-Hunsrück Traumschleifen

wandelvakantie shs logo traumschleifen shDe 114 Traumschleifen zijn allemaal rondwandelingen tussen de 6 en 20 km lang en zijn zonder uitzondering uitstekend bewegwijzerd. Het start- en eindpunt is met de auto – en in veel gevallen ook met openbaar vervoer – voortreffelijk bereikbaar. En elke route heeft zijn eigen charme. Zo zijn er onder andere routes langs oude mijnen en kasteelruïnes, meren of naar bijzondere bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld de hangbrug Geierlay in Mörsdorf (Hunsrück), de Keltische ringmuur in Otzenhausen of middeleeuwse steden zoals Trier. 

wandelvakantie shs helen weyand saarschleife

Genieten van het uitzicht op de Saarschleife © foto Helen Weyand

Saar-Hunsrück Traumschleichfen

wandelvakantie shs logo traumschleifchenDeze wandelroutes gaan over korte afstanden en comfortabele paden tussen 3 en maximaal 7 km. Sinds 2015 zijn deze korte varianten op voornoemde premium-wandelpaden toegevoegd in het fraaie wandelgebied Saar-Hunsrück. Het niveau van bewegwijzering en natuurbeleving staat gelijk aan de langere routes. De Traumschleichfen zijn bijzonder geschikt voor wandelaars die met wandelen willen beginnen of voor mensen met kleine kinderen. Rustieke bospassages, brede en uitnodigende weidelandschappen staan ​​borg voor een ontspannen wandelbeleving. 

Meer informatie en brochures over Traumschleifen en Traumschleichfen vind je op de website

 

wandelvakantie shs klaus peter kappest 5 a kpk757078

Fraaie uitzichten onderweg © foto Klaus Peter Kappest

Eten, drinken, slapen 

Tijdens het wandelen mogen natuurlijk ook de andere geneugten van het leven niet worden vergeten. Naast het premium wandelgebied Saar-Hunsrück is er tevens de premium gastronomische regio Saar-Hunsrück. Aan goede en gezellige restaurants geen gebrek! En veel restauranthouders hebben een grote variatie aan regionale gerechten op de menukaart staan. Voor een aangenaam verblijf is er de keuze uit hotels, vakantieappartementen en campings. Ze verwelkomen je graag! 

Het wandelgebied Saar-Hunsrück combineert wandelroutes van hoge kwaliteit met prachtige uitzichten, rust en ruimte. En is geschikt voor iedereen: routes voor gedreven langeafstandswandelaars tot een wandeluitje met het gezin. De Saar-Hunsrückregio past ons allemaal. 

Meer informatie vind je op de website van Saar-Hunsrück-Steig 

Informatie per telefoon of email

T: +49 6872 901810
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Deel dit artikel