Viaductwandelpad in Altenbeken © foto F. Grawe

In Westfalen gaan de klokken letterlijk wat langzamer dan in de rest van het land, en dat is maar goed ook. Zo heb je als wandelliefhebber alle tijd van de wereld om de afwisselende regio te verkennen en te genieten, ver weg van hectische steden en drukke straten.

Contrasterende landschappen en steden vol spannende verhalen, een nuchtere keuken en vriendelijke gastheren: de regio Paderborn verwent wandelaars met de juiste ingrediënten voor een geslaagde en afwisselende wandelvakantie in Westfalen. In een kleine ruimte kunnen heel verschillende landschappen worden bewandeld, die de regio zijn speciale karakter geven.

De zanderige Zenne, de Lippe-laaglanden of de ruggen van het Teutoburgerwoud en het Eggegebirge en de eerste uitlopers van het Sauerland zijn groen en rijk aan schaduwrijke bossen. Het bergachtige reliëf zorgt voor steeds nieuwe, indrukwekkende vergezichten over de omgeving.

wandelvakantie paderborn altenbeken naturerbe pfad tourismus nrw e.v. a1

Schaduwrijke bossen © foto Tourist Information NRW

Ems, Lippe, Altenau en Pader ontstaan hier. Het kale Paderborn-plateau in het hart van de regio maakt indruk met brede horizonten en de ruige schoonheid. Met zijn machtige beukenbossen is ook het Paderborn-plateau het toneel van dit unieke fenomeen: beken verdwijnen gewoon in de kalkhoudende grond en komen kilometers verder weer tevoorschijn, zoals de Pader­rivier midden in het stads­gebied van Paderborn.

Een dicht netwerk van wandel­paden maakt het verkennen van deze landschappen­ gemakkelijk en gevarieerd. Tochten van verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden zorgen ervoor dat wandelaars waar voor hun geld krijgen, evenals gezinnen en wande­laars die van hun tochten houden op een sportieve en uitdagende manier. De zes kwaliteitspaden Wander­bares Deutschland staan voor bijzonder wandel­plezier, waaronder de Eggeweg, die in 2004 als eerste wandel­route deze onder­scheiding ontving en over 72 kilometer van Marsberg naar Horn-Bad Meinberg leidt.

In Altenbeken nodigt het viaductwandelpad u uit om de spoorweggeschiedenis te ontdekken. Vooral het uitzicht op het Altenbekenviaduct of een stop bij de museumstoomlocomotief zijn echte hoogtepunten naast de wisselende uitzichten over het Paderborner Land.

Heel dichtbij tussen Alten­beken en Neuenbeken ligt het romantische Beketal. Hier leidt de Paderborner Höhenweg ruim 21 kilometer langs schilderachtige uitzichten over de prachtige regio naar het hoogste punt in Paderborn, dat is gemarkeerd met een kruis op de top. Onderweg nodigen verschillende hutten en picknickgroepen u uit om uit te rusten.

De PaderWanderung als korter alternatief laat je niet alleen kennismaken met de kortste rivier van Duitsland, maar ook met het unieke natuurverschijnsel: het water van de Pader stijgt op uit meer dan 200 bronnen midden in het stadscentrum en vervolgt zijn weg in de richting van de Paderborn-district van Schloss Neuhaus. Daar mondt de Pader al na vier kilometer uit in de Lippe.

Als je het nog dichter bij de natuur houdt, moet je de Zennegemeente Hövelhof bezoeken. Er zijn twee verbazingwekkend mooie kwaliteits­paden. De Heideland Rundweg slingert 6,6 kilometer door het karakteristieke landschap van de Zenne. Deze wandeling is een hoogtepunt, vooral als de heide in augustus in bloei staat. The Historical Trail spitst zich meer toe op de geschiedenis van de bewoners.

Het Paderborner Land is ook landelijk bekend om zijn talrijke historische en culturele schatten, juweeltjes zoals het Dalheim-klooster, het kasteel Wewelsburg en de Paderborn-kathedraal met talrijke kapellen. Ook kasteelruïnes en vakwerkhuizen geven het Paderborner Land een uniek karakter. Bezienswaardig is ook het voormalige prins-bisschop-jachtslot Hövelhof en het kasteel Neuhaus, de voormalige residentie van de prins-­bisschoppen van Paderborn. Met het Steinhorst-bekken, de schapenboerderij Heidschnucken, de stuwdam van Aabach of de calamine­viooltjes bij Blankenrode biedt de regio Paderborn natuurrijke wandelpaden. Daarnaast is er een rijk aanbod aan musea dat zich kenmerkt door verscheidenheid en collec­ties van topniveau.

Ook de talrijke cafés en restaurants die wandelaars langs de paden voorzien van regionale versnaperingen, dragen bij aan genieten. Bij een van de twaalf regionale kwaliteitsgastheren Wanderbares Deutschland, die zich volledig hebben aangepast aan de behoeften van wandelliefhebbers, kun je nieuwe energie opdoen voor nieuwe wandelavonturen.

wandelvakantie paderborn paderwanderung2 tourist information paderborn

Even verkoeling tijdens de PaderWanderung © foto Tourist Information Paderborn

Als je je wandelvakantie in het Paderborner Land zorgeloos wilt beginnen, kun je terugvallen op arrangementen die een compleet pakket van accommodatie, maaltijden en uitgebreid informatiemateriaal samenstellen voor het perfecte wandelweekend. Talloze wandelaars zijn al overtuigd van de bijzondere charme van de regio Paderborn. Nu mag jij!

Trek je wandelschoenen aan en wees welkom in het hart van Westfalen!

Meer informatie vind je op de website van Paderborner Land

 logo paderborn

Telefonisch of per email is Touristikzentrale Paderborner Land ook te bereiken.
Telefoon +49 5251 308 8111
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Deel dit artikel