© foto Dominik Ketz

De grensoverschrijdende regio’s Zuid-Eifel, de Luxemburgse Ardennen en Müllerthal - Luxemburgs Klein Zwitserland zijn erg populair bij wandelaars. Het NaturWanderPark delux is een wandelparadijs met 24 rondwandelingen van premium kwaliteit.

De wandelingen in de Eifel en Luxemburg lopen door maar liefst vier natuurparken, dichte bossen, uitgestrekte weilanden, diepe valleien en mysterieuze kloven. En elk van de wandeltochten biedt een andere blik op deze regio. Een natuurgebied met een enorme rijkdom aan natuurschatten dat gereed is om door jou als wandelaar ontdekt te worden.

De beken en rivieren in het NaturWanderPark delux hebben één gemeenschappelijk doel: de Moezel. Prüm, Enz, Our, Sauer en hun levendige zijrivieren slingeren overal door het landschap en verbinden de afzonderlijke delen van de Eifelregio met elkaar. Zo hebben zich diepe valleien gevormd in het Rijnlandse Leisteengebergte. In het NaturWanderPark delux is op veel wandelpaden het water nooit ver weg. Het kabbelt rustig en sereen met je mee of stroomt energiek in zijn bedding en gaat daar zijn eigen weg. “Volg mij en ontdek het leven; ik verbind Luxemburg, België en Duitsland”, lijkt het water te zeggen. Hieronder een viertal wandelroutes langs het water.

Irsenpfad met ladder en stapstenen © foto Dominik Ketz

Irsenpfad

Dit wandelpad is een combinatie van rust en sereniteit. Je wandelt langs het riviertje de Irsen en je wordt regelmatig getrakteerd op weidse uitzichten over de omringende heuvels. De Irsen slingert door een uiterwaardenlandschap. Bevers zijn hier weer thuis en werken altijd aan hun bouwsels. Als wandelaar kan je je onderweg vergapen aan de sporen ervan. Eenmaal op hoogte aangekomen heb je vrij uitzicht over het weidse Eifellandschap. In de buurt van het dorp Haustrich wacht je nog een mooi avontuur: op de helling bevindt zich een stalen ladder, waarmee je kan afdalen, waarna je vervolgens via grote, stabiele stapstenen het water kan oversteken (zie foto hierboven).

Meer informatie over het Irsenpfad

wandelvakantie eifel naturwanderpark deluxe natour route 1 dreiländereck ouren foto eifel tourismus gmbh dominik ketz

Vallei tijdens de NAT'OUR Route 1 © foto Dominik Ketz

NAT’OUR Route 1

Dit ongeveer 13 kilometer lange pad wordt begeleid door de Our, de noordelijke grensrivier tussen Luxemburg en Duitsland. Het is een ideale omgeving om te ontsnappen aan de drukte van alledag. Het pad start bij het Europees Monument bij het drielandenpunt van Luxemburg, Duitsland en België. Wandelaars kennen hier geen grenzen in de ware zin van het woord, aangezien de rondwandeling zowel op Luxemburgs als op Duitse grondgebied ligt. Het glinsterende water sprankelt en klatert in talloze kleine watervalletjes over de gepolijste kiezelstenen. Het is een prachtige bedding die de Our voor zichzelf heeft gemaakt. Honderdduizenden jaren lang heeft de Our de kronkelende vallei uitgesleten. Soms smal en steil, dan weer met fraaie oeverbossen en geflankeerd door weelderige weiden. Waar ooit de stuwen de Our in kleine stukjes verdeelden, kan de beekforel nu weer behendig en vrij stroomopwaarts naar de paaigronden zwemmen. Het wandelpad is overigens bewegwijzerd met deze vis en beekforel ‘Fario’ doet regelmatig zijn zegje op verschillende plekken die uitnodigen tot kortere of langere pauzes.

Meer informatie over de NAT’OUR Route 1

wandelvakantie eifel naturwanderpark deluxe bach pfad ihrenbach foto eifel tourismus gmbh dominik ketz

Bachpfad © foto Dominik Ketz

Bachpfad

De naam van deze 14 kilometer lange rondwandeling verraadt al dat het om wandelen langs het water gaat. Vier beekjes met verschillende karakters spelen hier de hoofdrol; ze zijn je trouwe metgezel langs deze route. Op de oude mijnpaden langs de Alfbach komt de geschiedenis van het resort Bleialf tot leven en vanaf Halenfeld loopt het pad over graspaden langs de Donsbach. Na een kort maar fraai heuvelintermezzo - met als extra ook een schitterend uitzicht - ligt de volgende beek aan je voeten, de Ihrbach. Dan blijft tot slot de Dürenbach over, die verschillende vijvers met elkaar verbindt en een populair leefgebied is voor talloze insecten en vogels.

Meer informatie over het Bachpfad

wandelvakantie eifel stausee prümtalroute stausee bitburg biersdorf foto eifel tourismus gmbh dominik ketz

Mooi uitzicht tijdens Stausee Prümtalroute © foto Dominik Ketz

Stausee Prümtalroute

Het begin van de wandeltocht begint aan de oevers van het Bitburg-stuwmeer in Biersdorf. Het water glinstert in de zon en waterfietsers genieten van hun tochtje over het water. Vanaf daar leidt de wandeling je naar het bochtige dal van de Prüm, weg van alle drukte. Je kan pauzeren bij De Hermitage, een mooie kapel in de bossen bij Wiersdorf. Vele jaren geleden woonde hier de kluizenaar Jakob Leisen. Hij noemde zichzelf destijds broeder Antonius en was tevreden met een eenvoudig leven in het bos, op de velden en langs de beekjes rond de Prümvallei. Op deze wijze was hij dicht bij zijn God, die hij nederig diende en bij de dingen die hij geduldig opbouwde en uiteindelijk achterliet. Het prachtige, middeleeuwse kasteel Hamm, waar bruidsparen hun geloften afleggen, bruist nu van leven. Omgeven door een magisch boslandschap verwelkomt aan het eind van de rondwandeling het stuwmeer je weer.

Meer informatie over de Stausee Prümtalroute

wandelvakantie eifel stausee prümtalroute prüm bei echtershausen eifel tourismus gmbh dominik ketz

Tijd voor rust en ontspanning aan het water © foto Dominik Ketz

Informatie

Eifel Toerisme GmbH, Kalvarienbergstr. 1, 54595 Prüm. Tel. 0049 6551 96560 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ga hier naar de website van NaturWanderPark delux

Deel dit artikel