Westerwald is bij uitstek geschikt voor wandelaars

Met hoogten en dalen, prachtige vergezichten en dromerige panorama's, maar ook de ongerepte dorpjes, talrijke natuurmonumenten en beschermde gebieden, is het Westerwald gemaakt voor onvergetelijke wandeltochten. De WesterwaldSteig staat garant voor afwisseling, plezier en natuurgenot over maar liefst 235 km en 16 etappes...

Het langeafstandswandelpad is gecertificeerd als ‘Wanderbares Deutschland’-kwaliteitspad en wordt om de drie jaar opnieuw getest en daar waar nodig bijgesteld. Kwaliteit staat voorop in het wandelgebied Westerwald! De WesterwaldSteig is een van de Top Trails of Germany, de beste wandelroutes in Duitsland. Duidelijk zichtbare markeringen en uniforme wegwijzers begeleiden je naadloos door de weelderige, groene natuur.

wandelvakantie westerwald 2020 251 fuchskaute

Uitzicht over het fantastische landschap van Westerwald

De WesterwaldSteig draagt ​​zijn schat al in zijn naam, want de bossen zijn machtige metgezellen op alle paden. De geur van hars en mos vermengt zich met het verfrissende kleurenpalet van lichte beuken, bloeiende weiden en kristalheldere meren en beekjes. Je wandelschoenen gaan letterlijk over heuvel en door dal, want basalt, leisteen en andere soorten onverharde ondergrond kenmerken het landschap, maken deel uit van de cultuur van het Westerwald en vertellen op veel plaatsen spannende verhalen. Hier kan je je vergapen aan de mooiste vakwerkhuizen en verheugen op allerlei heerlijkheden uit de keuken en de (wijn)kelder.

De langeafstandsroute start in Herborn in Hessen. Van daaruit stijgt de route geleidelijk tot 657 meter, waarna je de hoogste top van het Westerwald, de Fuchskaute, achter je laat. In de diepte tussen deze hoogten leidt de route je door de Holzbach-kloof en langs Westerburg naar het Westerwald Lake District. Naast het kuuroord Bad Marienberg - met een wild- en basaltpark - loopt de route ook door de historische stad Hachenburg. Je passeert de kloosters Marienstatt en Marienthal en maakt kennis met de nalatenschap van de heer F. W. Raiffeisen, politicus en tevens founder van de boerenleenbank: je wandelt op weg naar Waldbreitbach door het indrukwekkende natuurpark Rhein-Westerwald en het idyllische Wiedtal. De uiteindelijke bestemming is de RömerWelt in Bad Hönningen.

wandelvakantie westerwald rennerod 2018 096 holzbachschlucht

Een bijzondere plek bij Rennerod is de Holzbachkloof...

15-jarig jubileum

De WesterwaldSteig viert dit jaar zijn 15e verjaardag. Alle wandelvrienden en fans van de Top Trails of Germany zijn van harte uitgenodigd om dit bijzondere jubileum mee te vieren. Om zoveel mogelijk delen van het pad te kunnen bewandelen, wordt vanaf april 2023 een groot aantal gevarieerde begeleide wandelingen aangeboden – onder andere avontuurlijke familiewandelingen, wandelingen met een lezing en sportieve wandeltochten. Iedere deelnemer kan meedoen aan een loterij met kans op mooie prijzen uit de regio. De hoofdprijs is een ballonvaart, die je een heel nieuw perspectief laat zien op het wandelparadijs dat Westerwald is… 

Het overzicht op de website van Westerwald wordt voortdurend bijgewerkt. Het loont dus echt de moeite om af en toe deze speciale evenementenpagina te bekijken! Je bent dit jaar dus meer dan ooit in de gelegenheid om een idee te krijgen van de WesterwaldSteig. waarbij je bij elke stap intens zal genieten van het betoverende wandelpad. 

wandelvakantie westerwald wandern 2010 111 erdbachhöhlen

In Westerwald vind je ook de imposante 'Erdbachhöhlen'

Belevingsrondwandelingen

Wie de WesterwaldSteig liever op eigen houtje verkent en liever met de trein reist, heeft tussen etappe 6 en 10 diverse mogelijkheden om dag- of meerdaagse tochten te wandelen. En je kan de WesterwaldSteig ook uitstekend als rondwandeling doen. Er zijn op dit moment maar liefst negen avontuurlijke lussen beschikbaar, waarin delen van de langeafstandswandelroute worden gecombineerd met andere aantrekkelijke wandelroutes. Hier vind je zeker een nieuw idee voor de volgende geplande wandeltocht. 

Digitale ‘wandelpin’

Je kan natuurlijk gewoon een aantal van de meest uiteenlopende etappes bewandelen en beleven. Maar je kan ook ook punten verzamelen om op die manier één van de felbegeerde ‘wandelpins’ te bemachtigen? En naast de WesterwaldSteig kan dat óók op de 13 andere Top Trails van Duitsland. Zonder verzamelboekje of stempelkaart, maar digitaal, dus op een eigentijdse manier. Download gewoon de gratis SummitLynx-app, registreer je en ga dan direct aan de slag. Met het in de app aangemaakte profiel kunnen de ‘wandelpins’ worden verzameld in een zogenaamd ‘tochtenboek’. Per etappe moeten tussen de drie en vijf ‘pins’ worden gevolgd, zodat aan het einde van de wandeling kan worden aangetoond dat de hele etappe is gelopen. Op deze manier kan onderdeel na onderdeel worden verzameld om een ​​‘ontdekker’, een ‘avonturier’ of zelfs een ‘held’ te worden. 

wandelvakantie westerwald 2020 054 manrother see

Prachtig uitzicht op de Manrother See

Ontdekker, avonturier of held

Als je van elk van de drie toproutes twee etappes hebt gelopen, bereik je het niveau ‘ontdekker’ en ontvang je een digitaal certificaat. Op zes langeafstandswandelroutes met elk twee etappes word je een 'avonturier' en ontvang je een kortingsbon voor LOWA-schoenen. Vooral ambitieuze wandelaars kunnen de status van ‘held’ bereiken door twee etappes op elk van de tien paden te lopen. De beloning is een individueel genummerde unieke Buff, één van de gelimiteerde Top Trail-doeken voor hoofd en nek. Download hier de app voor iPhone of de app voor smartphone. Meer informatie over de digitale ‘wandelpin’ vind je op de website van Top Trails of Germany.

Informatie

Verder kan je alle gewenste informatie en/of gratis brochures over de WesterwaldSteig en andere wandelroutes in het Westerwald vinden op de website van de WesterwaldSteig. Of vanzelfsprekend telefonisch of per email bij de Westerwald-toeristendienst in Montabaur: T +49 2602 3001-0 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Deel dit artikel