Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Wandelen in Frankrijk: dit land met zijn verschillende landschappen, uitgebreide wandelnetwerk en goede overnachtingsmogelijkheden is helemaal ingesteld op wandelaars.

Het bekendst zijn de GR’s die overal in Frankrijk opduiken, fraaie, bewegwijzerde routes waar u naar hartenlust kunt wandelen. De Franse keuken en goede wijnen zijn fameus en maken uw wandelvakantie Frankrijk tot een feest!

Klimaat

Vanwege het gevarieerde landschap, bestaan er in Frankrijk grote temperatuursverschillen. Het land heeft een gematigd klimaat waarbij het noorden in de regel meer neerslag krijgt dan het zuiden. De Loire vormt de weergrens tussen noord en zuid en hier is het weer vaak wisselvallig. Het westen heeft het hele jaar door een zacht klimaat, in het oosten zijn de winters streng en de zomers heet.

Wandelen in Frankrijk kan het hele jaar door, afhankelijk van de streek die u kiest voor een wandelvakantie Frankrijk.

Wandelen in Frankrijk - wandelvakanties

De Aquitaine in het zuidwesten van Frankrijk biedt tal van ongerepte gebieden om te wandelen in Frankrijk. Zoals bijvoorbeeld de Dordogne, de Baskische Pyreneeën en het dal van de Lot en Garonne. U vindt er rust, bossen, fruitbomen, wijngaarden, wild, rivieren, grotten, valleien, kastelen, middeleeuwse stadjes, bergen en kloven.

De Auvergne, net onder het midden van Frankrijk, heeft een uniek vulkanisch landschap om in te wandelen in Frankrijk. Tussen de vulkanen en het graniet vindt u een prachtig groen landschap met indrukwekkende kloven en verscholen dorpjes, kastelen en kerkjes.

Aan de kust in Basse-Normandie en Haute-Normandie, kunt u prima wandelen in Frankrijk. U kunt er uitwaaien langs de spectaculaire kliffen aan zee maar ook heerlijk door het binnenland struinen met bosrijke heuvels, koele valleien, weilanden, kleine gehuchtjes en boomgaarden die in april-mei in bloei staan.

Bourgondië is een rijke, vruchtbare streek met bossen, hellingen, weilanden en kleine gehuchtjes die verspreid liggen in het landschap. U kunt er prachtig wandelen door de wijngaarden van de bekende Bourgogne wijn.

In Bretagne aan de westkust kunt u wandelen in Frankrijk in een zeer gevarieerd kustgebied. U vindt er enorme baaien, ontelbare kliffen, prachtige dalen en onophoudelijk ruisende golven. In het binnenland vindt u zoutpannen, bossen, hooglanden, meren, grotten, kastelen, menhirs en dolmen.

Frankrijk Centre en de streek Limousin bieden veel cultuur en enkele zeer verschillende landschappen: bruine aarde met rode heuvels, duizenden plassen, hoogvlaktes, bergen, karakteristieke dorpen en terrassen met vijvers. Ideaal een afwisselende wandelvakantie!

De streek Champagne-Ardenne is natuurlijk vooral bekend vanwege de Champagne die hier wordt gemaakt. De hellingen zijn begroeid met wijngaarden maar u vindt er ook stuwmeren, mooie plateaus, bergen, bossen en kronkelende rivieren.

In Franche-Comté - in noordoost Frankrijk - ligt o.a. de Jura, waar je heerlijk kunt wandelen. De Jura biedt dennenbossen, uitgestrekte grasvlakten, stroompjes, watervallen, bronnen, rivieren, stuwdammen en adembenemende dalen met steile wanden. Daarnaast is in Franche-Comté ook Haute-Saone een geweldige regio voor wandelaars. Het groene landschap is heuvelachtig en je vindt er o.a. uitgestrekte loofbossen, grote landerijen, kleine boerendorpjes en heerlijke beekjes en riviertjes.

Onder Parijs ligt de streek Île-de-France, een groene gordel van rivieren en bossen. U wandelt er door uitgestrekte wouden zoals Fontainebleau en Rambouillet. Schilderachtige rivieren doorkruisen de groene valleien met akkers.

De unieke landschappen van de Languedoc-Roussilon bieden tal van mogelijkheden voor een wandelvakantie in een prachtige natuur. De streek biedt u kalksteenplateaus, grotten, overhangende rotsen en prachtige vergezichten.

Tussen de Vogezen en de Rijn ligt de vruchtbare Elzas, vlakbij Lotharingen. Door de bossen, boom- en wijngaarden kunt u prachtige wijnwandelroutes maken. In de Vogezen kunt u wandelen door de bergen en dalen met gletsjermeren, wouden en weilanden.

In de Midi-Pyrénées in het zuiden vindt u de 400 kilometer lange, ononderbroken Pyreneeën. Als u van natuur houdt, is het een topplek om te wandelen in Frankrijk met scherpe bergkammen, bekkens, besneeuwde toppen, golvende hellingen, watervallen, hoogtemeren en witte dorpjes. 

In het uiterste noordwesten van Frankrijk ligt Nord-Pas-de-Calais. U vindt er immense stranden en een vlak achterland met rivieren, kanalen en molens. U kunt er ook wandelen in Frankrijk in prachtige bossen.

Het charmante, vredige Loire-dal wordt ook wel de tuin van Frankrijk genoemd. In de Pays de la Loire vindt u boom- en rozenkwekerijen, kreupelbossen, rotswoningen en een mooi leistenen landschap. Een heerlijke plek voor een wandelvakantie Frankrijk.

De Pelgrimsroutes door Frankrijk lopen naar het bedevaartsoord Santiago de Compostella in Spanje. De routes richting de Pyreneeën vanuit Parijs, Vézelay, Arles en Le Puy gaan door een prachtige natuur langs bijzondere kerken, kathedralen en dolmen. 

De Picardie is uitstekend geschikt voor een wandelvakantie Frankrijk dichtbij huis. Deze streek in het noorden kenmerkt zich door de mooie, grote hooglanden die bezaaid zijn met vijvers en valleien die omzoomd worden door populieren.

Poitou-Charentes ligt aan de westkust van Frankrijk. Het contrast van de kust en het binnenland maken wandelen in Frankrijk hier zeer bijzonder. Voor de kust liggen vijf populaire eilandjes en achter de immense stranden vindt u bergkammen, moerasland, polders, zoutpannen en eilandjes.

De Provence-Alpes en Côte d’Azur bieden zon en zee in combinatie met een indrukwekkende natuur. U vindt er bergketens n allerlei kleuren en vormen, kreekjes, bossen, valleien en vele ‘gorges’ waarlangs u prachtig kunt wandelen in Frankrijk. De Provence staat verder bekend om haar lavendel en olijven.

De Rhône-Alpes in het oosten van Frankrijk zijn in de winter een favoriete wintersportbestemming. Daarbuiten kunt u er prachtige wandelvakanties in Frankrijk houden!  De Alpenvalleien bieden gletsjers, stroompjes, meren, bergen, valleien en bossen.

Wandelen in Frankrijk – Corsica

Het eiland Corsica in de Middellandse Zee is een topbestemming om te wandelen in Frankrijk. Op deze berg in zee vindt u een grillige, zonovergoten rotskust, woeste bergengten, hoge toppen, wouden, kreken, woestijnachtige vlaktes en ingesloten meren. Hier beleeft u gegarandeerd een onvergetelijke wandelvakantie Frankrijk!

Deel dit artikel