Avontuurlijke trektocht, te voet of op de fiets in Zuid-Frankrijk (met bagagevervoer). In het natuurgebied Parc Naturel Regional des Grands Causses, ten zuiden van het Massif Central tussen de steden Millau en Albi, ligt de Vallée du Tarn verscholen tussen de groene heuvels van het departement Aveyron.

In dit gebied kun je een wandel- of fietstrektocht maken langs zeven Nederlandstalige vakantieadressen. Je wandelt of fietst van het ene adres naar het andere. Iedere keer wacht je de verrassing van een nieuw logeeradres met een andere sfeer en uitstraling.Je wordt door de bewoners van elk huis persoonlijk ontvangen met een drankje, een verkwikkende douche, een heerlijk driegangenmenu en een goed bed. De volgende ochtend, na een stevig ontbijt, vertrek je met een picknick in je rugzak, een kaart met beschrijving en/of GPS-track naar de volgende bestemming. De bagage wordt vervoerd. Zowel voor de wandelaar als voor de fietser is er keus uit korte en lange tochten. Je kunt dit per dag bekijken samen met gastheer/-vrouw.

De trektocht wordt aangeboden in de maanden april, mei, juni, september en oktober en hij wordt op maat gemaakt. Je kunt een aanvraag indienen en overleggen met de coördinator van de tocht met betrekking tot de periode, het aantal wandel- en rustdagen, het aantal personen enz. Zij overlegt met de huizen, checkt de beschikbaarheid en mailt je vervolgens een voorstel. Prijzen en andere details vind je op de website van de Valleientocht.

valleientocht de tarn artikel

Wat maakt deze zo trektocht bijzonder en avontuurlijk?

De Aveyron is een prachtig natuurgebied, Het eerste dat opvalt in dit nog ongerepte stukje Frankrijk is de stilte en de rust, alsof de tijd er heeft stilgestaan… In het voorjaar kun je genieten van het frisse lentegroen, een overvloed aan wilde bloemen en talrijke vogelgeluiden. In het najaar zijn er warme herfstkleuren en de vruchten van het seizoen. Dit alles tegen de achtergrond van weidse vergezichten, geheimzinnige geitenpaadjes, kabbelende riviertjes en schilderachtige dorpjes. Voor de fietsers zijn er ontelbare asfaltweggetjes waar nauwelijks verkeer is.

Je maakt op een persoonlijke manier kennis met het leven van landgenoten die ooit de sprong waagden om in Frankrijk te gaan wonen en hun droom te realiseren. Een aantal van hen kocht 35 jaar geleden een ruïne of verlaten huis. Zij creërden met veel idealisme en doorzettingsvermogen een nieuwe bestaan. Anderen hebben later hun hart verpand aan dit mooie stukje Frankrijk. Allen beheren ze kleinschalige vakantiepareltjes:  accommodaties met een chambre en table d'hotes, vakantiehuis, gîtes en/of kleine camping. Bekijk hieronder alvast de zeven accommodaties:

In 1998 nam één van hen het initiatief om in de lente en in de herfst een wandeltrektocht te organiseren van huis naar huis. De koppen werden bij elkaar gestoken en taken werden verdeeld. Later kwam er een fietstocht bij. Inmiddels bestaat het initiatief 20 jaar. De trektocht is in de loop der jaren de kinderschoenen ruimschoots ontgroeid. Tot op de dag van vandaag is het initiatief een groot succes en voor velen een inspirerende ervaring.

Meer informatie vind je op de website van de Valleientocht
Lees hier de ervaringen van een deelnemer aan de Valleientocht

 

Deel dit artikel