Het Drenthepad leidt je langs de mooiste plekjes van de Oerprovincie van Nederland. Je wandelt door 3 Nationale Parken én door kleinere, onontdekte natuurgebieden. Vaak kom je geen mens tegen. Behalve jezelf misschien.

Je wandelt door bossen en authentieke brinkdorpen, over heide en zandverstuivingen, langs hunebedden en middeleeuwse karrensporen. Het Drenthepad is ruim 340 kilometer lang en zit vol afwisseling en geschiedenis. Er zijn 18 etappes. En die gaan zo veel mogelijk over onverharde paden en wegen. We lichten graag 5 etappes van dit streekpad voor je uit.

wandelvakantie drenthepad 2

Zuidlaren – Gieten | 18 km, 4.5 uur

Vanuit Zuidlaren wandel je naar Nationaal Park de Drentsche Aa: het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa. In dit oeroude gebied slingert de beek al duizenden jaren door het landschap. Ook vind je in dit park een wel heel bijzonder natuurgebied: archeologisch reservaat de Strubben-Kniphorstbosch. Hier wandel je langs sporen uit het verleden: grafheuvels, hunebedden, eeuwenoude karrensporen en kraters uit de Tweede Wereldoorlog. Dit unieke stukje natuur wordt ook wel het Pompeï van Drenthe genoemd.

wandelvakantie drenthepad 3

Veenhuizen – Roderesch | 29.4 km, 7 uur

Zet lekker vroeg je wekker en stop wat extra snacks in je rugzak voor de langste etappe van het Drenthepad. Je begint de dag in Veenhuizen, onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid én een UNESCO Werelderfgoed site. Zodra je het dorp inwandelt, voel je dat hier in het verleden iets bijzonders is gebeurd. Je ziet prachtige Koloniehuizen met opschriften als Orde en Tucht en Werk en Bid. Neem de tijd en ontdek het verhaal van deze voormalige dwangkolonie. Daarna gaat je route verder langs glooiende velden en prachtige Saksische boerderijen richting esdorp Norg en onontdekte pareltjes als het Schillenveen en beekdal Lieversche Diep.

wandelvakantie drenthepad 4

Diever – Appelscha | 23.1 km, 6 uur

Liefhebbers van vennen, bossen, heide en zandgronden opgelet! Deze etappe loopt dwars door het Drents-Friese Wold. In dit Nationale Park vind je een verrassende variatie aan uitgestrekte bossen, stuiflandschappen en beekdalgraslanden. Ontdek ook het minder bekende Aeckingerzand. Door de weinige begroeiing hebben wind en zand hier vrij spel, waardoor het gebied steeds verandert. In de bossen leven veel soorten vogels, maar ook reeën, boommarters, hermelijnen en vossen.

Borger – Valthe | 21.4 km, 5 uur

Hoe zagen hunebedden er eigenlijk uit in de prehistorie? Wie heeft ze gebouwd, en hoe? Als je meer wilt leren over hunebedden, dan is deze etappe een aanrader. De route begint namelijk in Borger. Hier vind je het Hunebedcentrum én het grootste hunebed van Nederland. Daarna wandel je door de diepgroene bossen naar Exloo. Op de brink staat een mooie schaapskooi en met een beetje geluk kom je de herder met schaapskudde tegen.

wandelvakantie drenthepad 5

Sleen – Nieuw-Balinge | 23.7 km, 6 uur

Deze etappe loopt door drie authentieke Drentse dorpjes. Je start in Sleen en loopt over veldwegen naar Havezate De Klencke, een klein landgoed met onder andere vijf boerderijen, een loofbos en heidegebied. Hier leven maar liefst acht verschillende soorten vleermuizen. Via esdorp Oosterhesselen wandel je naar Gees, dat bovenop een langgerekte zandheuvel ligt. Een deel van Gees met karakteristieke Saksische boerderijen is een beschermd dorpsgezicht. Je wandelt verder langs de Geesterstroom naar het eindpunt Nieuw-Balinge.

Klik hier voor meer informatie over de andere etappes van het Drenthepad

Deel dit artikel