Bruggetje bij Oudewater
Bruggetje bij Oudewater

Het Hollandse IJsselpad is een prachtige, meerdaagse wandeltocht door het Groene Hart. De tocht voert via de middeleeuwse steden IJsselstein, Montfoort, Oudewater naar Gouda. Tussen deze steden vind je de prachtige natuur van het Groene Hart.

De route volgt grotendeels oude jaagpaden, gaat door authentieke boerenlandschappen en vogelrijke natuurgebieden. Herbeleef de oude geschiedenis én maak kennis met het Groene Hart anno nu, met de gezellige terrassen, interessante musea en heerlijke landwinkels.

Hollandse IJssel

De Hollandse IJssel was rond het jaar 1.200 een zijrivier van de Lek die begon bij Het Klaphek, IJsselstein. De nederzettingen IJsselstein, Montfoort, Oudewater en Gouda lagen aan de Hollandse IJssel. De bevolking leefde in die tijd voornamelijk van de visserij, steenbakkerij, mandenmakerij, touwslagerij, bierbrouwerij en handel en rivieren waren de beste manier om goederen en personen te vervoeren. Dankzij hun gunstige ligging aan het water, groeiden de nederzettingen uit tot steden.

stedentrips korenmolen de windotter in ijsselstein marco roeling

Korenmolen De Windotter in IJsselstein © foto Marco Roeling

IJsselstein – Wandel van Het Klaphek naar IJsselstein - 5 km

De eerste etappe van het Hollandse IJsselpad begint bij het Klaphek in IJsselstein. Je wandelt door het buitengebied en een deel van Nieuwegein naar IJsselstein. Via de IJsselpoort kom je in de binnenstad van deze meer dan 700 jaar oude vestingstad. Een absolute aanrader bij een bezoek aan IJsselstein is het Museum IJsselstein waar oude én nieuwe verhalen verteld worden. Via het Museum is het ook mogelijk een bezoek aan de 16de-eeuwse kasteeltoren te brengen. Wandel vervolgens door het historische centrum waar je gezellige horeca vindt. Ook een bezoek aan Korenmolen de Windotter en de molenwinkel kunnen niet ontbreken.

Montfoort – wandel van IJsselstein naar Montfoort - 10,5 km

De tweede etappe gaat van IJsselstein naar Montfoort. Je volgt tijdens deze etappe voor een groot deel een oud jaagpad langs de Hollandse IJssel. Deze etappe eindigt op het Kasteelplein in Montfoort. Je vindt daar prachtige monumentale gebouwen waar je tegenwoordig heerlijk culinair kunt genieten, zoals het voormalige stadhuis die één geheel vormt met de oude IJsselpoort. Dit oude stadhuis is gebouwd in 1375 en is één van de oudste stadhuizen van Nederland. En struin ‘Onder de Boompjes’ langs de Hollandse IJssel in de oude binnenstad.

stedentrips ijsselpoort ijsselstein folker waardenburg

De IJsselpoort © foto Folker Waardenburg

Oudewater – wandel van Montfoort naar Oudewater 11 km

Het Hollandse IJsselpad verlaat tussen Montfoort en Oudewater de Hollandse IJssel en voert door het vogelrijke natuurgebied Willeskop. Tip: beklim de uitkijktoren op de Noordzijdse Kade en geniet van het uitzicht over de Lopikerwaard. Deze etappe eindigt in Oudewater, het oudste stadje van het Groene Hart. De stad heeft een roemrijke geschiedenis dat terug te zien is in de prachtige monumentale binnenstad. Wereldberoemd in Oudewater is natuurlijk de Heksenwaag, waar niemand ooit tot heks is veroordeeld, maar ook het Touwmuseum mag bij een bezoek zeker niet ontbreken.

Gouda – wandel van Oudewater naar Gouda - 10,5 km

Tussen Oudewater en Gouda wandel je door vergeten uiterwaarden. De Hollandse IJssel is tussen Oudewater en Hekendorp nog een ‘echte’ rivier met zomerkades, uiterwaarden en winterdijken. Onderweg kom je langs de Goejanverwellesluis, in 1366 aangelegd om de polders droog te houden. Het meest bekend is deze sluis vanwege de aanhouding van Wilhelmina van Pruisen in 1787 waarbij ze werd vastgehouden in de boerderij naast de sluis. De route gaat vervolgens via Haastrecht naar Gouda, bekend van de kaasmarkt. Ook het Museum Gouda en het stadhuis zijn een bezoek zeker waard.

stedentrips oudewater

Het centrum van Oudewater

Het Hollandse IJsselpad wordt in de winter 2021/2022 geheel herzien. Met een duidelijke bewegwijzering en mooie rondwandelingen bij de steden wordt het Hollandse IJsselpad als een prachtige icoonroute opgenomen in het wandelnetwerk.

De route tot Gouda is in totaal 37 km lang, maar opgedeeld in 4 kortere etappes. Eventueel is de route te verlengen tot aan Krimpen aan den IJssel. De route vanaf Gouda tot aan Krimpen aan den IJssel is 25 km. Aan het begin van elke etappe vind je een parkeerplaats of openbaar vervoer. Tip: parkeer je auto bij het eindpunt en laat je brengen naar het startpunt. De route volgt volledig het wandelnetwerk in het Groene Hart.

Meer informatie vind je op de website van Routes in Utrecht

 

Deel dit artikel