Voor fans van het echte berggevoel die niet te ver weg willen gaan, is er in 2020 de Dutch Mountain Trail uitgezet. De DMT, zoals hij onder de vele wandelaars wordt genoemd, voert langs de toppen van Nederland en is dus geen makkelijke route.
Met 10 tot 20 kilometer per dag over steile heuvels en onverharde paden is de trail zelfs de zwaarste wandeling van Nederland geworden, en kan hij vergeleken worden met een tocht door de echte bergen.
De DMT inclusief bagagevervoer en overnachtingen
Desalniettemin is de DMT met ‘on-Nederlandse’ vergezichten een feestje voor de getrainde wandelaar. Wil je het jezelf niet té zwaar maken? Dan is de georganiseerde reis van SNP Natuurreizen een perfecte uitkomst. Dankzij het inbegrepen bagagevervoer hoef je niet elke dag een zware rugzak mee te slepen, en ben je aan het einde van de dag verzekerd van een comfortabel bed en de volgende ochtend van een stevig ontbijt om bij te tanken voor een nieuwe dag.
Over de Dutch Mountain Trail
De 101 kilometer lange Dutch Mountain Trail gaat langs de Seven Summits, bedacht door Limburgers Toon Hezemans en Thijs Horback, die ook jaarlijks het Dutch Mountain Film Festival organiseren. Ter ere van het tienjarige bestaan van dit festival werden in 2020 de Seven Summits met een kaart van Zuid-Limburg en een schoenveter aan elkaar verbonden. Na verfijning ontstond een logische route die leidt over de mooiste, onverharde paden buiten de bebouwde kom. De belangrijkste voorwaarde bij het uitzetten van de DMT was dat je altijd het gevoel moet hebben dat je in de bergen loopt. Om deze reden is de route niet altijd de kortste maar wel de steilste en de spannendste.
De Dutch Mountain Trail begint in Eygelshoven, bij Kerkrade, en eindigt in Maastricht. De officiële route is opgedeeld in vier etappes:
- Van Eygelshoven naar Vaals (28 kilometer)
- Van Vaals naar Gulpen (23 kilometer)
- Van Gulpen naar Mheer (26 kilometer)
- Van Mheer naar Maastricht (23,5 kilometer)
4 etappes in 6 dagen
De meeste wandelaars lopen de tocht echter in zes dagen of in losse delen. Zes dagen de tijd nemen voor deze pittige tocht maakt het leven dan ook net wat eenvoudiger. Per dag loop je minder kilometers, zodat er ook nog tijd is voor genieten van het bourgondische leven dat zo kenmerkend is voor deze regio. Voor wie niet uit de buurt komt van Limburg, kan het zuiden van deze provincie zelfs al snel enigszins aanvoelen als buitenland. Het accent, het eten, en de heuvels: allemaal dragen ze bij aan dat heerlijke “echt-even-weg” gevoel. Zelfs aan degenen die echt naar het buitenland willen om dit gevoel te krijgen, is gedacht. Regelmatig passeer je de landsgrens naar België of Duitsland, hoewel vaak ongemerkt.
Echt-even-weg gevoel
Onderweg kom je langs kastelen, karakteristieke dorpjes met vakwerkhuizen, wijngaarden, en snelstromende riviertjes. Het buitenland-gevoel wordt nog verder versterkt wanneer je door fruit- en wijngaarden en langs almweides wandelt. Achter elke bocht strekken de Limburgse heuvels zich voor je uit in allerlei vormen, kleuren en maten, en het mooiste: op de top van elke heuvel is weer een nieuw panoramisch uitzicht en nieuw landschap te bewonderen.
Een van de bijzondere dingen die je onderweg tegenkomt is het 13 meter hoge betonnen beeld van Maria bovenop de Gulpenerberg. Naast dit imposante beeld heeft de berg ook nog historische en culturele waarde; het was namelijk de geboorteplaats van het festival PinkNick dat in 1969 voor het eerst werd gehouden. Een jaar later werd dit festival verplaatst naar Geleen en omgedoopt tot Pinkpop.
Dit contrast tussen drukte en stilte kom je ook onderweg tegen. Van stille en smalle bospaadjes overdag, beland je ’s avonds in de gezellige drukte van de dorpjes, zoals Mechelen en Slenaken, waar je overnacht. Terwijl je op het terras met klinkende glazen proost op een weer een succesvolle dag wandelen, zoeven de wielrenners voorbij en klinkt het geroezemoes van andere enthousiaste wandelaars. Na een dag met zo’n 200 tot 450 meter klimmen en dalen en 16 tot 20 kilometer wandelen, kom je in de gezellige Limburgse hotels echter helemaal tot rust.
SNP Dutch Mountain arrangement
Bij het zesdaagse SNP arrangement verblijf je in karakteristieke accommodaties, zoals een witte vierkantshoeve, gelegen op het landgoed van Kasteel Erenstein uit 1713, maar ook in een traditionele vakwerkhoeve, en in een kleinschalige herberg gevestigd in een notariswoning uit 1898.
Wandelen met Route App
Wie de Dutch Mountain Trail met SNP wandelt, tikt zes van de zeven toppen aan. Voor de volledige bucketlist ervaring plak je in Mechelen nog een zevende nacht vast aan je wandeltocht om ook de Eyserberg (197 meter) te beklimmen. Zie je onderweg een mooi uitzicht? Plof dan met je lunchpakketje en thermoskan koffie neer in het gras, want net als in de bergen liggen er niet altijd horecagelegenheden op de route. Bang zijn dat de kan koffie in je rugzak lekt op je kaartmateriaal hoeft gelukkig niet, de volledige route wandel je namelijk gemakkelijk met behulp van de SNP Route app. Het enige dat je mee hoeft te nemen is je smartphone, een goed opgeladen powerbank en een flinke portie zin in bergwandelen.
Kijk hier voor alle informatie over de Dutch Mountain Trail met SNP