Het ene moment wandel je langs de oude IJssel of door het rivierenlandschap van de uiterwaarden, het andere moment loop je door bossen en over landgoederen. Je valt van de ene in de andere verbazing in het afwisselende Achterhoekse coulisselandschap.

Na elke houtwal, bospartij of bocht wordt je verrast door het uitzicht, soms op nog meer prachtige natuur, soms op een hooiberg of monumentale boerderij. In Bronckhorst zie je de Achterhoek op zijn best!

Wandelgemeente van het jaar 2018

Bronckhorst is in 2018 uitgeroepen tot wandel­gemeente van het jaar. En dat is niet voor niks. Opvallend in deze prachtige gemeente is de afwisseling in het Achterhoekse coulisselandschap en het uitgebreide netwerk van wandelroutes. Er zijn verschillende (gratis) folders met wandelroutes en wandelkaarten te verkrijgen bij de VVV, toeristische informatiepunten en ondernemers. Onderweg kom je leuke plekken tegen voor een koffie- of lunchpauze. Ook tref je met regelmaat een stalletje langs de weg waar allerlei producten van eigen land verkocht worden. Zoals de Achterhoekers zeggen, kom even ‘uutbloazen’.

wandelvakantie bronckhorst 2

Wandelen over eeuwenoude landgoederen

Over de eeuwenoude landgoederen lopen verschillende wandelroutes die je de diversiteit in het landschap laten zien. Alle routes zijn bewegwijzerd en de meeste opgenomen in het Achterhoekse wandelnetwerk. Bij landgoed Hackfort (net buiten Vorden) kun je de Hackfortse Enkroute wandelen. Onderweg zijn de prachtige watermolen, het kasteel en de moestuin zeker een bezoek waard. Tijdens een wandeling over landgoed Keppel geniet je van prachtige vergezichten over de oude IJssel met een doorkijkje naar het kasteel. In de bossen van Landgoed ’t Zand, nabij het gezellige dorp Zelhem, kun je heerlijk struinen over de stuifzandvlaktes. Schitterende bospaadjes, bruggetjes en enkele brede lanen met hoge beuken zijn het decor tijdens een wandeling over landgoed ’t Zelle, gelegen bij het buurtschap Varssel, nabij het Gelderse Hengelo.

Statige kastelen en buitenplaatsen

De regio staat bekend om haar prachtige kastelen. Wist u bijvoorbeeld dat het kastelendorp Vorden maar liefst acht kastelen telt? Sommige zijn te bezichtigen, anderen van een afstandje te bewonderen. Kasteel Vorden is het oudste nog bewoonde kasteel van Nederland. Hier kun je zelf (met een audiotour) ronddwalen door de keldergewelven en geheime gangen van het kasteel.

wandelvakanties bronckhorst 2

Pieterpad en ­Trekvogelpad

Het bekende Pieterpad en Trekvogelpad doorkruisen beiden een groot deel van Bronckhorst en kruisen elkaar in het 8-kastelen dorp Vorden. Bij Kasteel Vorden, in het begin van de zichtlaan over de Vordense Beek, ligt verzonken in het pad een monument met de voetafdrukken van de bedenksters van het Pieterpad. Het Trekvogelpad gaat vanaf Vorden verder naar Ruurlo. Je wandelt over prachtige lanen omzoomd door bomen en adembenemende vergezichten van Kasteel Vorden naar kasteel Ruurlo.

Bronckhorst, het kleinste stadje van Nederland

In het stadje Bronckhorst waan je je in een openlucht­museum. Het centrale kerkje, de monumentale woningen en boerderijen uit de 18e en 19e eeuw zijn grotendeels gerestaureerd. Je kunt er heerlijk rondstruinen en de unieke winkeltjes en galeries bekijken. Rondom het stadje lopen verschillende wandelroutes zoals de Oltmansroute, waar je langs de Bronkhorstermolen loopt. Ook een wandeling door de uiterwaarden van de IJssel, waarbij je oversteekt met de veerpont, is een aanrader.

Van eigen land

Je komt ze onderweg overal tegen; kraampjes langs de weg waar die typische streek­producten worden verkocht. Kies iets lekkers en doe het geld gewoon in het kistje. Hier in de Achterhoek kan dat nog! Veel boerderijen hebben ook een klein winkeltje met streekproducten. Groenten, fruit, bloemen, honing, ijs of zelfgemaakte jam om maar eens wat te noemen. Ook is de regio rijkelijk bedeeld met wijngaarden. Wat is er nou leuker dan een wandeling af te sluiten met een goed glas wijn in de wijngaard? Meer informatie en verschillende wandelroutes zijn verkrijgbaar bij VVV Vorden en de toeristische informatiepunten of op deze website.

Meer informatie vind je op de website van Achterhoek Toerisme of op de Facebookpagina van de Achterhoek.

Deel dit artikel