In een kwartiertje met trein, bus of auto laat je de stad achter je en sta je midden in het grootste bos van de Randstad: Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Het uitgestrekte bosgebied ligt tussen de steden Utrecht, Amersfoort en Rhenen en is door haar ligging en schoonheid al eeuwenlang een plek waar mensen tot rust komen en nieuwe energie krijgen. Dicht bij de stad, maar toch midden in de natuur.

Op de Heuvelrug is het heerlijk wandelen. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme: van de ontluikende natuur in de lente tot herfstige kleurenpracht en verstilde winterslaap. Al wandelend door de bossen van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ontdek je actief al het mooie van de seizoenen. Omdat iedereen van de natuur moet kunnen genieten zijn er ook diverse routes om te wandelen met wielen. Dit zijn verharde paden die goed toegankelijk zijn voor kinderwagens en rolstoelen.

stedentrips uh kinderen

Vanaf de ijstijd

Maar de Utrechtse Heuvelrug is meer dan alleen natuur. Ook is het park bekend om de rijke geschiedenis en het prachtige culturele erfgoed dat overal terug te vinden is. Te beginnen met het ‘grote verhaal’: de ijstijd. Die zorgde ervoor dat er heuse heuvels in het verder zo platte hart van Nederland te vinden zijn. Of stap in het leven van de soldaten onder Napoleon die de Pyramide van Austerlitz bouwden. Uit verveling? Uit noodzaak? Filosofeer mee over de reis die mysterieuze- en gigantische zwerfstenen op het Zwerfsteneneiland in Maarn, nu een aardkundig monument, hebben afgelegd.

Kastelen en buitenplaatsen

Ook de vele kastelen en buitenplaatsen met hun eeuwenoude historie brengen de geschiedenis van de Heuvelrug tot leven. In alle 106 landgoederen en buitenplaatsen hoor, zie en ruik je de geschiedenis van de adellijke geslachten die samen met de gemeenschap de schitterende iconen van de Heuvelrug maakten tot wat ze nu zijn.

Militair erfgoed

De Utrechtse Heuvelrug heeft daarnaast een grote militaire betekenis gehad. Neem bijvoorbeeld de Grebbelinie, een waterlinie tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe die het meest bekend is van de periode 1939 tot 1940. Prachtige wandelroutes laten je kennismaken met deze geschiedenis.

stedentrips uh grijsstelletje

Ga op reis

Laat je verassen door de veelzijdige natuur, bezoek één van de sprookjesachtige kastelen en buitenplaatsen of kom tot rust in één van de stilte­gebieden en maak je hoofd leeg. Gaat het al kriebelen? Laat je inspireren, trek je wandelschoenen aan en ga op reis in het Nationaal Park. De ondernemers en terreineigenaren van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug heten je van harte welkom en overal zijn er gidsen die je graag de verhalen vertellen.

Routes in Utrecht

  • Groene Wissel Baarn
    Start: Station Baarn, Stationsplein 66 Baarn
    Lengte: 13 km
    Bewegwijzering: Deze route is te volgen via een gpx-track voor je navigatie of via een uitgebreide routebeschrijving op de website.
    Omschrijving: Omstreeks 1350 verleent de bisschop van Utrecht Zweder van Culemborg in een oorkonde de inwoners van Baarn stadsrechten. Een heuse stad dus met een paleis, kroondomeinen en kastelen. De wandeling Groene Wissel Baarn gaat onder andere door het Baarnse Bos, langs Paleis Soestdijk en kasteel De Hooge Vuursche en door het grote Landgoed Groeneveld.
    Meer informatie over deze Groene Wissel vind je via deze link
  • Laarsenbergroute
    Start: parkeerplaats van het militair ereveld Grebbeberg, Grebbeweg 123 Rhenen
    Lengte: 4,6 km
    Bewegwijzering: Deze route volgt het wandelnetwerk op de Utrechtse Heuvelrug. Volg de rode markering.
    Omschrijving: Een heerlijke route die goed te combineren is met een bezoek aan de stad Rhenen. De route loopt afwisselend door loof- en naaldbos en mooie graanakkers. Op het hoogste punt biedt de Laarsenberg een fraai uitzicht over de Gelderse Vallei. De route loopt verder nog langs het berenverblijf van Ouwehands Dierenpark.
    Meer informatie over de Laarsenbergroute vind je via deze link

stedentrips uh paddestoelen

Meer informatie

np utrechtseheuvelrug alogo wdhmjd alleen tekst cmykurl routes in utrecht zr rgb

Deel dit artikel