Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nederland is een populair wandelland vanwege de kust, de vele natuurgebieden, prachtige dorpen en interessante steden. Hieronder een aantal tips voor een heerlijke wandelvakantie in Nederland.

Wandelen in Nederland is goed georganiseerd met vele kilometers aan gemarkeerde wandelroutes en Lange-Afstand-Wandelpaden. Het brengt u heide, bossen, duinen, beekjes, vennen, veengebied, rivieren, tuinen, grasland, polders, heuvels, landhuizen, watermolens, dieren, vogels, strand en zee. Nederland biedt voor wandelaars ook prachtige stadswandelingen door grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Maar ook wandelen in de kleinere, veelal historische steden als Zwolle, Zutphen, Breda, Maastricht en Middelburg is zeer de moeite waard.

Het klimaat in Nederland

Als u rekening houdt met het weer en u erop kleedt, kunt u in alle seizoenen heerlijk wandelen in Nederland. Al wandelend kunt u genieten van de frisgroene natuur en bloesem in het voorjaar, de schaduwrijke bossen en bloeiende heide in de zomer, de kleurenpracht van de herfst en de besneeuwde dennenbossen of bevroren plassen in de winter.

Wandelen in de provincies

In elke provincie is er wel iets dat de moeite waard is om uit wandelen te gaan. Wandelen in Friesland is heel divers met meren, plassen, bos, moeras, hoogveen, heide, vaarten en slenken. Friesland is het ‘land’ van de weidevogels, die er veel voorkomen in het kleurrijke weidelandschap. Onderweg wandel je door mooie terpdorpen en langs de typisch Friese kop-hals-rompboerderijen.

In Groningen biedt een ongerepte natuur met heide, akkers en bossen waar je zomaar (roof)vogels en reeën kunt tegenkomen. Bijzonder wandelen kan hier onder meer in het getijdenlandschap Dollard en in de prachtige stad Groningen.

De natuur in Drenthe heeft voor elk wat wils: bossen, vennetjes, schilderachtige beekdalen en uitgestrekte weidevelden met schapen en runderen die er grazen. Onderweg loop je door brinkdorpen en langs de karakteristieke, Drentse ‘los hoes’ boerderijen.

Overijssel biedt een eindeloze variatie te aan interessante wandelgebieden voor wandelaars. Poelen, plassen, houtwallen, bos, heide, open landschap met knotwilgen, eendenkooien, trek- en weidevogels. Temidden van de prachtige natuur liggen watermolens, landgoedhuizen en parkbossen.

Kenmerkend voor Gelderland zijn de vele landgoederen en natuurparken met bijzondere planten en dieren, waaronder Nationaal Park Veluwezoom en de Gelderse Vallei. U treft er een landschap met heide, bos, stuifzand, weide, hoogveen, beekdalen, water, parkbossen en klein wild. De tuinen van paleis Het Loo zijn ook zeer de moeite waard om doorheen te wandelen.

In het veelal onderschatte, relatief kleine Flevoland liggen ruim 35 natuurgebieden met verschillende soorten bossen, grasland, rietmoeras, plassen en vennen. Je wandelt er over kenmerkende de houten wandelbruggen, die mooi in het landschap liggen. Zeer de moeite waard om te ontdekken!

In de provincie Utrecht kunt u dwalen door heidevelden, bossen, stuifzand, moeras- en weidegebieden. De Loosdrechtse Plassen zijn een vogelparadijs en in de provincie liggen verschillende kastelen en landgoederen die je kunt bezoeken. Utrechtse steden die zeer interessant zijn wandelaars zijn onder meer Utrecht en Amersfoort.

De natuur in Noord-Holland heeft een heel specifiek karakter met stranden, wadden, hoge duinen, zandruggen, heide en brakwatergebieden. Maar u vindt er ook heide, bossen, plassen, grasland en tientallen forten. Van heerlijk uitwaaien aan de kust tot zeldzame vogels spotten in de vlakke polders: dit is het ultieme wandelen in Nederland!

Kenmerkend voor Zuid-Holland zijn duinen en strand, grote deltawateren en open veenweidelandschap. Verder vindt u er ook landgoederen, bossen en eendenkooien. Bij de plassen met hun vele moeras- en weidevogels wandelt u over linten van dijkjes en heeft u prachtige vergezichten over het water.

In Zeeland kun je lekker uitwaaien langs de kust of genieten van natuurgebieden met schorren, slikken, kreken, oeverwallen, riet- en grasland en duinen. Interessant om te bezoeken zijn onder meer Zierikzee, het verdronken land van Saeftinghe en het ringdorp Dreischor.

Noord-Brabant staat vooral bekend om haar bos, heide, vennen en stuifzanden, waar wandelaars zich heerlijk kunnen uitleven. Maar de provincie heeft ook rietland, beekdalen, hoogveen, schorren, landgoederen en oude agrarische landschappen. In ’s-Hertogenbosch en Eindhoven kun je interessante stadwandelingen maken.

Door Limburg lopen vele korte en lange gemarkeerde wandelroutes. Ze voeren u door (helling)bossen en beekdalen en over heidevelden en heuvels. Tijdens de wandelingen kunt u genieten van prachtige vergezichten en gevarieerde landschappen met heggen, houtwallen, kastelen, vakwerkhuizen en molens.

De Waddeneilanden zijn geliefd bij wandelaars die van wind en water houden. Je kunt er heerlijk wandelen in de duinen, over het strand en langs de heide. Bijzonder is er natuurlijk het wadlopen in de Waddenzee.

Deel dit artikel