Je voelt een briesje langs je gezicht strijken en geniet van de zilte lucht van de oceaan. De wind creëert alsmaar hogere golven die tegen de ruige kustlijn van Portugal slaan.

Je verwondert je over de vissers die in de rotsspleten staan, op de meest gevaarlijke plekken, wachtend tot ze een vis aan de haak slaan. Waterspetters vliegen rond en bieden verkoeling terwijl de zon je lichaam opwarmt. Het is soms even zoeken naar schaduw langs de zandpaden van de Fishermen’s Trail, in het zuiden van Portugal. 

bp fisherman trail portugal2

“Bom dia”, hoor je regelmatig als je de Fishermen’s Trail in Portugal volgt. Langs deze wandelroute loop je grotendeels langs de woeste kust van de zuidelijke regio’s Alentejo en de Algarve. In de vroege ochtend is de kans groot dat je lokale vissers tegenkomt. Tijdens deze wandeltocht ervaar je de natuurelementen ten volle: aarde, zon, wind én water. Een feest voor iedere avontuurlijk wandelaar! 

In de voetsporen van de vissers

De Fishermen’s Trail in Portugal is onderdeel van het uitgebreide wandelnetwerk Rota Vicentina. Dit wandelnetwerk laat via diverse wandelpaden de mooiste plekken in het zuiden van Portugal zien. Via de Historical Trail wandel je vooral via het platteland langs boerderijen, de Fishermen’s Trail loopt – logischerwijs – langs de kust. 

Al eeuwenlang zoeken Portugese vissers in dit gebied de beste plekjes om hun vis te vangen. Soms staan ze op een verlaten strand, soms verstoppen ze zich tussen indrukwekkende kliffen of tussen rotsen boven de zee. Met wat geluk zie je otters of dolfijnen speels langs de kust bewegen.  

bp fisherman trail portugal37

Als wandelaar treed je in hun voetsporen en kun je onderweg stoppen bij verborgen baaitjes en pittoreske stranden waar vrijwel niemand komt. De Fishermen’s Trail is een eerbetoon aan de hardwerkende vissers die een onlosmakelijke band met de oceaan hebben. En tijdens het wandelen begrijp je die connectie met de dag beter.    

Wat kun je verwachten van de Fishermen’s Trail in Portugal?

De Fishermen’s Trail krijgt steeds meer bekendheid en wandelaars van over de hele wereld hebben deze meerdaagse wandeltocht op hun bucketlist staan. Wie de hele route wil lopen start in São Torpes en eindigt in Lagos: een tocht van zo’n 220 kilometer. De meest populaire etappes lopen echter van Porto Covo naar Odeceixe en van Odeceixe naar het surfersdorp Sagres. 

bp fisherman trail portugal3

De wandelroute wordt aangegeven met een blauwgroene markering. De markering is duidelijk en onderweg kom je regelmatig informatieborden tegen met een plattegrond en extra informatie over het natuurgebied waar je doorheen loopt. Soms kruist de Fishermen’s Trail met de Historical Trail; deze wandelroute wordt aangegeven met een roodgele markering. Wil je een dagje door het binnenland lopen? Dan kun je jouw wandelroute gemakkelijk aanpassen zonder al te veel gedoe. 

Als je de originele etappes aanhoudt wandel je 18 à 25 kilometer per dag. Dit lijkt misschien niet veel, maar vergis je niet: wandelen via heuvelachtige zandpaden, stranden en duinen is zwaarder dan via verharde paden. 

Tijdens de wandeltocht wandel je door typische vissersdorpjes. De dorpjes onderweg zijn klein, kennen vrijwel alleen laagbouw en hebben meestal slechts een handvol restaurants en hotels. Het is dus verstandig om alles op tijd vast te leggen als je deze wandeltocht wilt maken. 

bp fisherman trail portugal33

Onderweg kun je ook andere activiteiten ondernemen. Bij Vila Nova de Milfontes, een dorpje bij de monding van de Mira rivier in zee, kun je bijvoorbeeld kajakken en suppen. Vogelspotters zullen graag wat tijd willen doorbrengen in de brejos rondom Aljezur; moerasachtige gebieden waar veel vogels zoals visarenden, ooievaars en grutto’s zijn. 

In Zambujeira do Mar geniet je vanaf het strand tussen de steile kliffen van de allerbeste zonsondergang (met een Portugese pastèl de nata!). In Arrifana en Carrapateira zit je goed als je een dagje wilt gaan surfen en tot slot kun je uitwaaien bij het meest zuidwestelijke puntje van Portugal: Cabo de São Vicente. 

Ga mee naar Portugal met Better Places

Lijkt de Fishermen’s Trail jou geweldig en wil je graag de ruige kust van Portugal ontdekken? Better Places biedt wandelreizen op maat aan én groepsreizen. Vrijwel alles wordt voor je geregeld: van de accommodaties tot het bagagevervoer. Zo kun jij zorgeloos op pad en kun je de verplichtingen van het alledaagse leven even compleet loslaten. 

Tijdens de Better Places groepsreis naar Portugal loop je in een kleine groep van maximaal 8 deelnemers, onder begeleiding van een wandelgids. Je start de Fishermen’s Trail in het pittoreske plattelandsdorp Odeceixe en wandelt zuidwaarts richting het surferswalhalla Sagres. 

Onderweg wandelen we via verlaten stranden, indrukwekkende kliffen en zandpaden langs het platteland. Tijdens deze reis ben je niet alleen maar aan het wandelen: je hebt meerdere keren tijd voor jezelf om te zonnebaden op het strand, te (leren) surfen, door de dorpjes en de omgeving te struinen of te relaxen bij het zwembad van het hotel. 

bp fishermens trail jessica

Fishermen’s Trail groepsreis van Better Places

De eerstvolgende Fishermen’s Trail wandelreis is van 19 tot en met 26 oktober 2024. Deze wandelreis wordt begeleid door Jessica. Ze is opgegroeid in het Bourgondische Den Bosch, maar ze heeft de afgelopen 11 jaar in meerdere landen gewoond en gewerkt, waaronder Portugal. Ze heeft de Fishermen’s Trail meerdere keren gelopen, maar de wandelroute blijft haar verrassen met indrukwekkende uitzichten en bijzondere ontmoetingen. 

Jessica werkt bovendien als tekstschrijver, fotograaf en videomaker in de reisindustrie. Ze deelt daarom graag tijdens de wandelreis tips voor het schrijven van creatieve reisverhalen en het maken van jaloersmakende foto’s tijdens mini-workshops. Tijdens deze wandelreis kun je al jouw vragen stellen en leer je hoe je jouw vakantie zo leuk mogelijk kunt vastleggen. De tips die je krijgt kun je bovendien direct toepassen tijdens het wandelen. 

Ben jij enthousiast geworden en wil je meer informatie ontvangen over deze wandelreis in Portugal? Via de website van Better Places vind je de praktische informatie en kun je al jouw vragen stellen.

Lees hier meer over de Better Places Fishermen’s Trail groepsreis

Deel dit artikel