De woeste golven slaan op een ritmisch tempo tegen de grillige kliffen. Het indrukwekkende plaatje wordt versierd door kleurrijke vetplantjes die langs de rotsen en zandpaden groeien. Je loopt de zon tegemoet en de temperatuur kan flink oplopen, maar er is altijd een zeebries voor verkoeling...

Zo nu en dan kom je lokale vissers tegen, die je met een vrolijke “bom dia” begroeten als je hen passeert. De Fishermen’s Trail in Portugal is absoluut een ervaring waar het hart van de échte wandelaar sneller van gaat kloppen.

In de voetsporen van de Portugese vissers

De Fishermen’s Trail in Portugal is een prachtige wandelroute die door de zuidelijke regio’s Alentejo en de Algarve loopt. De route is onderdeel van het uitgebreide wandelnetwerk Rota Vicentina, waar ook de Historical Trail bij hoort. Via verlaten zandpaden en duinen wandel je langs verborgen baaien en spectaculaire kliffen. Vanaf het moment dat de eerste zonnestralen de zee kussen staan de meest gedreven vissers klaar om hun vangst binnen te halen.

wandelvakantie portugal betterplaces 5

Wie de hele wandeltocht wil lopen start in São Torpes en eindigt in Lagos. Een tocht van meer dan 220 kilometer. De wandelroute brengt je naar prachtige natuurgebieden waar je alleen te voet kunt komen. De Fisherman’s Trail wordt aangegeven met een blauw-groene markering. Wil je ook wat van het Portugese platteland ontdekken? Dan kun je de Fisherman’s Trail gemakkelijk combineren met de Historical Trail. Deze wandelroute wordt aangegeven met een rood-gele markering.

Onderweg passeer je typisch Portugese dorpen. Vila Nova de Milfontes ligt bij de monding van een rivier in zee; een leuke plek om te gaan kajakken of met een bootje op pad te gaan. Het dorp Zambujeira do Mar is gebouwd op een steile klif; vanaf het strand in de baai geniet je van de beste zonsondergang over de Atlantische Oceaan. Arrifana en Carrapateira zijn omringd door surfstranden voor een actieve dag in het water. Ook loop je via het meest zuidwestelijke puntje van Portugal: Cabo de São Vicente.

wandelvakantie portugal betterplaces 6

De etappes van deze meerdaagse wandelroute zijn gemiddeld 20 kilometer per dag. Maar je moet deze wandeling zeker niet onderschatten. Regelmatig loop je over stranden en door zandduinen, wat de wandeling uitdagend maakt. Door het zand ploeteren levert wel prachtige uitzichten op, maar het is zeker een kuitentrainer.

Ongerepte natuur aan zuidkust van Portugal

Tijdens de Fisherman’s Trail wandel je door een van de meest ongerepte delen van het land. De regio Alentejo is allesbehalve toeristisch en sommige wandelpaden heb je vrijwel de hele dag voor jezelf. Wandel in stilte door de natuur en met wat geluk kom je nog wat dieren tegen. Wilde zwijnen rennen hier graag rond door de duinen en bij de verlaten stranden spot je soms otters of zelfs dolfijnen in de verte.

wandelvakantie portugal betterplaces 4

Ook vogelspotters komen graag naar deze regio. In de buurt van Aljezur vind je moerasachtige gebieden, genaamd brejos. Veel vogels zoals kwartels, grutto’s, visarenden en hoppen kom je hier tegen. Ook ooievaars kom je veel tegen langs de Portugese kust. Ze vinden het heerlijk om hun nest tussen de grillige rotsen te bouwen. En ook in de vele kurkeiken en olijfbomen die je onderweg tegenkomt verstoppen vogels zich graag.

Ga mee op wandelreis in Portugal met Better Places

Tijdens een wandelreis in Portugal met Better Places kun je de zuidelijke kustlijn van Portugal ontdekken. Bij deze reisorganisatie boek je wandelreizen in een kleine groep van 6 tot 10 personen en onder begeleiding van een gids. De wandelreizen hebben altijd een persoonlijk karakter en je overnacht onderweg in kleinschalige accommodaties.

wandelvakantie portugal betterplaces 3

Tijdens een 8-daagse groepsreis in Portugal wandel je van het rustieke plattelandsdorp Odeceixe in de regio Alentejo naar het surfersdorp Sagres in de Algarve. Onderweg wandelen we via verlaten stranden, indrukwekkende kliffen en zandpaden langs het platteland. Tijdens deze reis ben je niet alleen maar aan het wandelen: je hebt meerdere keren tijd voor jezelf om te zonnebaden op het strand, te (leren) surfen, door de dorpjes en de omgeving te struinen of te relaxen bij het zwembad.

Deze wandelreis wordt begeleid door gids Jessica. Ze is opgegroeid in Den Bosch, maar heeft de afgelopen 10 jaar in verschillende landen gewoond en gewerkt. Ze werkt als content creator (tekst, fotografie & video) in de reiswereld en heeft bovendien een website die sinds 2015 focust op outdoor & avontuurlijk reizen: Corners of the World.

wandelvakantie portugal betterplaces 1

Tijdens deze wandelreis deelt ze daarom veel tips om jouw reis mooi vast te leggen. Hoe schrijf je jouw wandelavontuur creatief op? Waar let je op bij het maken van de foto’s tijdens het wandelen? En hoe maak je snel en gemakkelijk een reisvideo van jouw wandeltocht? Tijdens deze wandelreis kun je al jouw vragen stellen en de tips direct in de praktijk toepassen.

Lees meer over deze wandelreis in Portugal op de website van Better Places

 

wandelvakantie portugal betterplaces 7

Deel dit artikel